Коментар Прес-центру Київської Патріархії

22.12.2011, 18:18

У зв’язку з появою частково неправдивих відомостей щодо змісту домовленостей між комісіями УПЦ Київського Патріархату і УАПЦ на зустрічі 27 жовтня 2011 р. нижче публікується автентичний текст Підсумкового документу, затверджений і підписаний на спільному засіданні комісій для діалогу.

У зв’язку з появою частково неправдивих відомостей щодо змісту домовленостей між комісіями УПЦ Київського Патріархату і УАПЦ на зустрічі 27 жовтня 2011 р. нижче публікується автентичний текст Підсумкового документу, затверджений і підписаний на спільному засіданні комісій для діалогу.

Спільне засідання комісій проходило в два етапи. В першій половині дня відбувся обмін думками між учасниками засідання, який тривав кілька годин. В результаті були зафіксовані міркування щодо структури підсумкового документу та пропозиції щодо його змісту. В процесі дискусії виникали й деякі інші пропозиції, але вони були відкинуті тією чи іншою стороною, як неприйнятні. Тому в проекті документу знайшли своє відображення лише попередньо погоджені пропозиції.

За згодою сторін у перерві між засіданнями єпископ Євстратій на підставі узагальнених пропозицій склав проект документу, текст якого телефоном був погоджений також зі Святійшим Патріархом Філаретом. Після цього до початку другої частини засідання текст проекту був переданий членам комісії УАПЦ для ознайомлення.

У другій частині засідання розпочалося безпосереднє обговорення і узгодження тексту документу, який розглядався пункт за пунктом.

В результаті обговорення виявилися розбіжності позицій двох сторін лише за пунктами 7, 9 і 10. Тому в нижче наведеному документі у цих пунктах спочатку подається варіант, який був внесений на розгляд, а потім – остаточно узгоджений варіант.

У пункті 7 митрополит Львівський Макарій принципово наполягав на тому, щоби об’єднана Церква носила назву «УАПЦ – Київський Патріархат». Цю його позицію не підтримали ані представники УПЦ Київського Патріархату, ані інші члени комісії від УАПЦ. Останні не вважали це питання принциповим. Але у зв’язку з тим, що митрополит Макарій відмовлявся підписати документ, якщо в ньому не буде зафіксована його пропозиція, було знайдено компромісний варіант, відображений у кінцевому тексті.

У пункті 9 представники УАПЦ запропонували вказати, що Предстоятель об’єднаної Церкви буде обиратися на спільному Соборі, що фактично означало попередню відставку Предстоятеля УПЦ КП. З цим категорично не погодилися представники Київського Патріархату. Вони вказали, що умова відставки Святійшого Патріарха Філарета з посади Предстоятеля для Київського Патріархату принципово неприйнятна, а тому вони наполягають на формулі, вказаній у проекті. Представники УАПЦ запропонували передати це питання на погодження двох Предстоятелів, що і було, як компроміс для продовження роботи, зафіксовано в документі.

Також митрополит Макарій від свого імені, а інші члени комісії УАПЦ – від імені свого Предстоятеля просили виключити частину пункту про входження цих двох ієрархів до складу Священного Синоду об’єднаної Церкви. Що і було зроблено.

Щодо пункту 10, то незгода виникла між митрополитом Львівським Макарієм і єпископом Львівським і Самбірським Іоаном, адже вони обидва носять титул «Львівський». У зв’язку з цим було вирішено прибрати з тексту згадку про титули.

У завершальній частині документу був визначений механізм його впровадження у життя. Передбачалося, що він буде швидко затверджений Предстоятелями обох Церков, адже обидва вони того дня перебували у Києві. Після чого текст мав бути опублікований і розглянутий у єпархіях – в першу чергу УАПЦ. Передбачалося, що процес обговорення не буде довготривалим, бо у документі було визначено кінець 2011 року – що складає 2 місяці від часу спільного засідання комісій – як термін проведення об’єднавчого Собору.

Натомість вже ввечері того ж дня членам комісії УПЦ Київського Патріархату стало достовірно відомо, що митрополит Мефодій, добре знаючи, що за стіною проводяться важливі переговори, ще до їхнього завершення зник з приміщення Патріархії УАПЦ в Михайлівському Золотоверхому монастирі й на зв’язок не виходив. Також протягом наступних кількох днів стало достовірно відомо, що митрополит Мефодій відмовляється затверджувати підсумковий документ, чим фактично вже зриває спільно опрацьоване двома комісіями бачення строків та механізмів об’єднання.

Лише майже через місяць, 23 листопада 2011 р., відбувся Архієрейський Собор УАПЦ, на якому, за повідомленням, розглядався об’єднавчий процес. Але, попри обіцянки оприлюднити підсумковий документ роботи Собору, цього зроблено не було.

Натомість неофіційно, але з достовірних джерел, було отримано інформацію про те, що митрополит Мефодій та голова комісії УАПЦ митрополит Андрій у розмовах заявляють, що відставка Патріарха Філарета з посади Предстоятеля Київського Патріархату – головна передумова для об’єднання. Згодом в інтерв’ю виданню «КоммерсантЪ» митрополит Мефодій особисто підтвердив таку свою позицію.

Таким чином і Предстоятель УАПЦ, і Архієрейський Собор УАПЦ фактично відмовилися діяти за тими погодженими і зафіксованими у Підсумковому документі принципами і процедурами, які були запропоновані на спільному засіданні комісій. Це і стало підставою Священному Синоду УПЦ Київського Патріархату заявити про зрив з боку УАПЦ досягнутих домовленостей і самого об’єднавчого процесу.

За таким же сценарієм були зірвані попередні спроби об’єднання (у 2000-2001 рр. та у 2005 р.): багатообіцяючий початок – запевнення у згоді до об’єднання – висунення завідомо неприйнятних вимог і відхід від попередніх домовленостей – свідоме затягування процесу – зрив домовленостей. Враховуючи цей гіркий досвід Священний Синод Київського Патріархату 13 грудня 2011 р. прийняв рішення про припинення подальших спроб діалогу з нинішніми керівниками УАПЦ, як завідомо безплідних. Однак, знаючи про щире бажання окремих ієрархів, а також значної кількості духовенства і мирян УАПЦ досягти об’єднання, Священний Синод запропонував продовжити діалог щодо церковної єдності на рівні окремих єпархій та парафій УАПЦ.

Офіційний сайт УПЦ КП, 21 грудня 2011