УПЦ (Московського патріархату) хоче в українську школу

09.11.2011, 15:04
УПЦ (Московського патріархату) хоче в українську школу - фото 1

Київ – Українська православна церква (Московського патріархату) виступає за те, щоб у школах дітей навчали основам православ’я і щоб у Києві заснували вищий навчальний православний заклад. Задля цього церква ініціює зміни до українських законів. Оглядачі попереджають, що українська держава не може пропагувати лише одну з конфесій.

УПЦ (Московського патріархату) хоче в українську школу Київ – Українська православна церква (Московського патріархату) виступає за те, щоб у школах дітей навчали основам православ’я і щоб у Києві заснували вищий навчальний православний заклад. Задля цього церква ініціює зміни до українських законів. Оглядачі попереджають, що українська держава не може пропагувати лише одну з конфесій.

Конституція України дозволяє «вільно сповідувати свою віру, поширювати про неї знання», однак церква досі не має можливості засновувати навчальні заклади. Про це у вівторок на прес-конференції в Києві заявив голова інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви (Московського патріархату) Георгій Коваленко.

За його словами, головна перешкода – хибне тлумачення розмежування церкви з державою та школами, передбачене Конституцією. Через це УПЦ ініціює законодавчі зміни, зокрема до законів про «Про освіту» і «Про свободу совісті та релігійні організації».

У прес-релізі йшлося і про зміни до Конституції, але відповідаючи на уточнююче запитання Радіо Свобода, Георгій Коваленко зазначив: «Ми намагаємося – не змінити Конституцію, а привернути увагу. Частина про відокремлення школи… до сих пір розуміється в радянсько-атеїстичному сенсі, коли це повна заборона церкві мати власні вузи, школи, повноцінно співпрацювати з державою над вихованням, освітою людини».

Під виглядом християнської етики можуть пропагувати одну із конфесій

В УПЦ (Московського патріархату) хочуть вирішити проблему шляхом заснування в Києві українського православного університету імені Святого Володимира та впровадженні «православних освітніх проектів» у школах.

Однак, під виглядом основ християнської етики учням можуть пропагувати лише одну із конфесій. Цього побоюється голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату єпископ Євстратій (Зоря).

«Не слід знову наступати на ті самі граблі. Якщо ця пропозиція буде реалізована так, що будь-яка українська конфесія зможе запропонувати в тій чи іншій школі подібний курс і їй не буде ніяких перешкод, тоді це не можна назвати нав’язуванням», – наголосив єпископ.

Освіта не покликана виховувати ні атеїзм, ні клерикальність

За вивчення віри давно виступає письменник і філософ Євген Сверстюк. На його думку, релігія – це передумова культури і моралі, а без релігійної основи людина не зможе здобути повноцінної освіти. У коментарі Радіо Свобода Євгени Сверстюк зауважив, що дуже важливо, хто і як спілкується з дітьми та молоддю.

«Можна знайти людей, які можуть вчити, і діти будуть розуміти, що це Закон Божий, але навіть не здогадаються, яка конфесія. А є ті, які від самого початку будуть вчити того, що вчать на порозі своїх храмів. Це відштовхує від церкви», – зауважив Сверстюк.

На думку іншого філософа Мирослава Поповича, запровадження релігійних дисциплін у школах можливе, але «на суто факультативних засадах і лише в недержавних установах». Він каже, що такого принципу «суворо дотримуються у Європі та Америці».

«У нас держава світська, державна освіта – світська. Вона не повинна бути вихователем атеїзму, але вона не повинна бути і клерикальною. Церква будь-яка може організовувати свої власні релігійні школи. Немає проблем інших, крім ліцензії і узгодження освітніх програм», – зауважив Попович.

У деяких школах «християнську етику» вже вивчають

Чи підтримує Міністерство освіти та науки України заклики Української православної церкви (Московського патріархату) запроваджувати саме «православну освіту» у школах? Радіо Свобода надіслало з цього приводу запит до міністерства, але відповіді наразі не отримало.

Раніше міністр освіти Дмитро Табачник заявляв, що підтримує участь «православної церкви» у вихованні дітей. За його даними, близько 40 відсотків учнів в Україні вже вивчають «християнську етику» як факультатив, а згоду на це дають органи батьківського самоврядування у школах.

Софія Середа"Радіо Свобода", 25 жовтня 2011 року