• Головна
  • Моніторинг
  • Спросите у Блаженнейшего Святослава, как помириться с Московским патриархатом...

Спросите у Блаженнейшего Святослава, как помириться с Московским патриархатом

08.11.2011, 14:10

В гостях у tochka.net глава Украинской греко-католической церкви. 8 ноября в 12.00 на tochka.net состоится веб-конференция с главой Украинской греко-католической церкви, верховным архиепископом Киево-Галицким Святославом Шевчуком. Владыка с лэптопом, правая рука кардинала Любомира Гузара, самый молодой епископ так о Блаженнейшем Святославе писали СМИ, когда стало известно о его избрании главой УГКЦ.
  • Надія: Ваша Святосте! Скажіть, як часто Ви спілкуєтеся з Любомиром Гузаром? Яку найціннішу пораду він Вам дав? Як змінилося Ваше життя відтоді, як Ви очолили УГКЦ?

Святослав Шевчук: Хочу подякувати всім тим, хто мене сьогодні бачить і чує. наша черква світує свято великомучиника Димитрія. Вітаю всіх Дмитрієв.

Дякую за питання. Я з ним дуже часто спілкуюся, бо ми живемо в одному домі, ми разом молимося, снідаємо, вечерюємо, обговорюємо церковні справи і суспільні події. Порад було стільки багато, що важко викремити одну.

Він є людиною, який передає слово Боже. Своєю духовністю він є для українсього нгароду старцем, до якого можна прийти за порадою. Кілька днів тому ми відвідували нашого приятеля, він запитав, як він себе почуває. Він відповів, що вчиться бути пенсіонером. За останній тиждень він побував у Житомирі і Одесі.

Внутрішнє життя в мене не змінилося. Молитовне життя і дисципліна є така сама. Змінився спосіб служіння церкві. Я маю відчувати життя цілої церкви, дбати за нею. Я представляю нашу церкву не лише всередені нашого суспільства, а веду міжнародне служіння. Нещодавно повернувся з Румунії. Це таке служіння не лише для нашої церкви.

  • Олена: Слава Ісусу Христу. Владико, останнім часом все частіше чуємо про "секту Догнала". Як Церква захищає вірних від цього угрупування? На Львівщині в селі Заводське Буського району колишній священик УГКЦ долучився до секти "правовірних". Тепер людям, які сповідують греко-католицьку віру, дали ще одного священика, проте попередній не віддає печатку, не залишає клебанію і парафіяни живуть без статуту, ділять почергово храм з "догналівцями". Суд за церкву виграли сектанти, єпархія не реагує. Як їм далі бути? Дякую за відповідь.

Святослав Шевчук: Буквально 2 тижні тому всі єпископи католицькі України підписали спільну заяву, де ми говоримо про феномен цієї церкви і застерігаємо всіх. Ця церква немає нічого спільного з католицькою церковю. Священники такими не являється. Я би радив боротися за свою церкву. Я би дуже заоохотив наших вірних не здаватися.

В заяві ми вимагаємо від влади, щоб вона захистила наше суспільство від цього угрупування. Той суд, який тимчасово прийняв таке рішення.. Треба далі боротися.

  • Ольга: Вы часто встречаетесь с Виктором Януковичем? Как у вас сложились отношения с украинской властью?

Святослав Шевчук: Якоїсь особистої робочої зустрічі у нас не було. Ні в мене, ні в мого попередника. Одинокий момент, коли я міг з ним зустрітися, це було під час його зустрічі в страсний четвер. Тоді президент повітав мене з обранням і подарував великий букет білих троянд. Поза цією зустріччу не було ніякого контакту.

Відношення з владою складаються по-різному. Не регіональному рівні вони досить конструктивні. З боку синоду, ми скерували багато листів до президента, на які не отримали відповідей. Сподіваюся, що цей початок переросте у співпрацю.

  • Микола: Слава Ісусу Христу! Які нові проекти чи ідеї плануєте проводити (або вже впровадили) для популяризації християнства серед молоді?

Святослав Шевчук: Кожного разу, коли я відвідую громади і церкви, я звертаюся особливо до нашої молоді.

Ми плануємо записати аудіо-книгу до нашої молоді. Хотів би відповісти на питання нашої молоді. Ми плануємо провести молодіжні з"їзди. Крім того, я вже розпочав свої зустрічи з молоддю у навчальних закладах. Також я в грудні відвідаю Одесу. Я вже просив можливості зустрічі з молоддю. При помічі різних засобів хочу бути в контакті з молоддю.

  • Михайло: Блаженнейший владыка, какие книги для ознакомления с учением Греко-Католической Церкви Вы бы порекомендовали?

Святослав Шевчук: Найперша книга, яку ми нещодавно подали до рук нашим вірним - Хрестос наша Пасха. В цій книзі зібране навчання нашої церкви. Щоб ширше познайомитися з нашою церквою, рекомендовав би почитати про історію Греко-Католицької церкви. Відомим автором є владика Сафрон Мудрий. Він дуже багато на цю тему пише і говорить.

  • Шльома: Как вы считате, может ли в будущем Украина стать католической? И хотели бы вы, чтобы это случилось?

Святослав Шевчук: Я би дуже хотів, щоб Україна була християнскою країною. Чим більше православні будуть християни, тим ближче вони будуть до католиків.

Найважливіше, щоб украхїнский народ був глибоковіруючим християнським народом.

  • Маня: Вас называют самым либеральным главой укр. церкви. Также были заявления, что Ваше отношение к гомосексуалам слишком толерантное. Как вы относитесь к тому, что, к примеру, англиканская церковь совсем не против гомосексуалов? Как вы сами относитесь к людям такой ориентации и считаете ли Вы, что у них должны быть как минимум право на гражданский брак, как максимум - право на венчание в украинской церкви?

Святослав Шевчук: На мою думку, автор питання не до кінця знає мої погляди.

Згідно вчення церкви, гомосексуальна поведінка є важким гріхом. Це група дуже тяжких гріхів, за які Господь Бог відплачує. До таких гріхів також належить чоловіковбивство.

Якби ми сьогодні говорили про право на такі стосунки, то можно говорити про право на вбивство. Не можна говорити про право на гріх. Святе письмо засуджує чітко і ясно таку поведінку. Ті люди, які живуть у такий спосіб, сквернять свої тіла. Я не беруся судити цих осіб, я не є проти жодної особи. Але я є проти гріха. Людина, яка так живе, вона себе ранить і нищить.

  • Степан: Бліженніший Святославе! Хочу дізнатися у Вас, як можна з Вами зв'язатися(особисто) є деякі речі, які хотілося б до Вас донести!

Святослав Шевчук: Зі мною дуже просто зв"язатися. Отець Олег - мій особистий секретар. Ми можемо надати поштову скриньку, на яку можна вислати запитання і домовитися про зустріч зі мною. Я думаю, ми знайдемо час поспілкуватися.

  • Максим: Вы очень коммуникабельный человек. В каких соцсетях есть ваши аккаунты, насколько вы там активны? Пользуетесь скайпом, аськой? Какой у вас сейчас ноутбук?

Святослав Шевчук: Я не знаю, наскільки комунікабельна я особа. Але я намагаюся бути відкритим.

Я не є особисто присутнім в соціальних мережах. Але ми намагаємося створити церковну соціальну мережу.

Скайпом користуюся. Намагаюся бути в контакті з багатьма особами. Але джля цього має бути швидкий інтернет.

Я точно не знаю номера. Це портативний ноутбук з послугою тач-скрін.

  • Марія: Політики дуже часто заграють із церквою, щоб конвертувати її прихильність у конкретні голоси на виборах. Часто церковні ієрархи піддаються на ці загравання. Чому так важко церкві залишатися поза політикою? Це зіграє чисто людський фактор прагнення до матеріального чи чисто людський фактор прагнення до влади?

Святослав Шевчук: Різні ціркви по-різному поводяться в політичному просторі. Коли мова йде про православні церкви, вони притримуються доктрини. Виходячи з нею, церква шукає способу співпраці з владою. Католицька церква дотримується іншого поняття. Ми намагаємося завжди бути поза політикою. Не будучи зв"язаною з жодною політичною партією, мати можливість бути церквою. Інакше, вона перетворюється на суспільне угрупування. Церква має бути відкритою для всіх людей, і до правих, і до лівих, і до центристів. Крім цього, коли церква перетворюється на політичну партією, вона стає по стороні. Церква має проголошувати вічні істини.

  • Ліза: Як ви вважаєте, який матеріальний статок мають мати служителі церкви? Чи прийнятно те, що багато з них їздять на дорогих авто та користуються дорогими телефонами та іншими матеріальними благами, не соромлячись?

Святослав Шевчук: Я думаю, що виходячи з практики, рівень життя має бути середнім, щоби він міг здійснювати служіння, мати засоби. Священослужитель не отримає зароботньої платні, він живе з милостині. Лише тоді він справді буде служити Богові і ближньому.

Тому я би хотів звернутися до священослужителів, щоб вони про це завжди пам"ятали.

  • Андрей: Вы действительно верите в то, что можно объединить все христианские конфесии?

Святослав Шевчук: Я вірю в це. Моя віра не полягає в якомусь прагматичному мисленні. Моя віра в можливість об"єднання випливає з наказа Іісуса Христа. Він молився, щоб всі його учні були одно. Це є наказ Іісуса Христа. Але ця єдність випливає не тільки з дії людини, вона є дією Божею. Коли християни стануть справжніми, дорзволить, щоби Бог через них діяв, тоді вони стануть одне.

  • Ігор: Слава Ісусу Христу! Ваше Блаженство чи не планує Церква бути більш присутньою в інтернеті? Відомо, що кількість користувачів невпинно росте, зараз ця цифра в Україні становить 25 млн осіб (54% населення). Розумію що через ряд об'єктивних причин (зокрема коштів) Церква не має виходу на телебачення чи радіо, але вона може бути тут в інтернеті, зокрема на потужному сайті YouTube. Можна створити свій канал на якому виставляти відео матеріали різних реколекцій, навчань, курсів тощо, які проводить Церква (думаю це не буде сильно дорого). А ми, молодь, будемо старатись розрекламовувати цей сайт і його поширювати серед тих хто ще близько не знайомий із Христом. Як Ви до цього ставитесь? Чи існує такий сайт (канал)?

Святослав Шевчук: Ми дуже серйозно ставимося до присутності церкви при допомозі засобів масової інформації. Ми маємо цілу низку програм. Крім створення власної соціальної мережі, ми думаємо про створення інтернет-телебачення. Щоб мати змогу донести слово Боже до тих людей, які отримують інформацію в інтернеті.

Я сподіваюся саме на молодь, яка є присутня в просторі інтернету.

  • Валєнтін: Скажіть, святий отче, а є така література, яку б в ви радили заборонити для християн?

Святослав Шевчук: Колись у Католицький церкві було поняття списку заборонених книжок. На сьогоднішній день таких книжок так багато, що в один список їх не внести.

Якщо ви бачите, що книга пропагує певні засади, які суперечать християнскій вірі, просто не читайте її. Є дуже важливо, щоб кожен християнин був відповідальний сам за те, що читає.

  • Павел Розенбаум: Можно ли православным пользоваться презервативами? А католикам?

Святослав Шевчук: Згідно вчення католицької церкви, використання презервативу є гріхом.

  • о. Олег: о. Олег. Блаженніший, як ставитеся ви до того, щоб поставити перед всіма християнськими конфесіями України одну точку до вирішення, наприклад поширення тверезезості у нашому народі? Якщо спільно спрямуємо зусилля в одному напрямку, відклавши в сторону доктринальні розбіжності, думаю, це сприятиме як вирішенню проблеми повального зловживання алкоголем, так і швидшому єднанню. Механіхм дії може бути чарез Всеукраїнську Раду Церков.

Святослав Шевчук: Я маю добру вістку. Ми дуже багато спільних акції між усіма конфесіями робили. Саме через всеукраїнську раду церков єднаються всі церкви у суспільній дії.

Коли мова йде про питання тверезості, нещодавно остання зустріч це питання поставило у центр уваги. Ми маємо навіть окрему структури, яка надає опіку, які є залежні від алкоголю. Впроваджується "Золота книга тверезості".

  • Аня: Как известно Киевская Лавра хочет переселить больницу для ВИЧ позитивных и забрать помещение себе. Кроме того настоятель Киево-Печерской Лавры Павел позволил себе назвать больных "гулящими", а также сказал, что боится от них заразится. В этой связи интересует отношение УГКЦ к Вич-позитивным людям. Вы бы боялись заразится ВИЧ на расстоянии 500 м. от больного?

Святослав Шевчук: Я не хочу коментувати рішення настоятеля. Це його відповідальність.

Ціла проблема сніду є соціальною дуже складною проблемою. Засуджувати всіх людей, які хворі на цю хворобу, є неморально. Цією хворобою можна заразитися різними способами. Тому говорити про особисту моральну відповідальність абсолютно всіх, хворих на Снід, не можна.

Хворі опинаються викинутими від суспільства. Це тільки погіршую ситуацію. Треба інформувати, як протистояти Сніду. але ми ніколи не можемо не опікувати тих людей, які є хворі. Серце доброго пастаря має вести його до хвориїх на снід, щоб допомогти їм пізнати Бога.

  • Ігор Станіславович: Владико, даруйте, що послуговуюся чутками, але чи правдою є те, що УГКЦ створює нові митрополії і що невдовзі матиме патріархат?

Святослав Шевчук: Я хочу дуже подякувати, що Ви даєте нагоду донести інформацію.

Ми є напередодні створення трьох митрополій. Сьогодні є лише одна митрополія з центром у Києві. Ця єдина митрополія своєю структурою віддзеркалює структуру Київської церкви, якою вона була за часів Київської Русі. Тому ми будемо створювати три нових митрополії. Я є той, хто буде створювати ці три митрополії.

29 листопада у свята апостала Матея буде проголошена Львівська митрополія. Осідком буде княже місто Львів. Тому мі запрошуємо всіх на цю урочистість.

Наступна митрополія буде проголожена у Івано-Франківську. Титулом буде - архиєписком івано-франківський. Ця подія відбудеться 13 грудня цього року.

І наступна митрополія буде проголошена в Тернополі. Титул - архиєписком тернопільско-зборівський. До складу входитимуть всі ієпархії тернопільської області. Свято відбудеться 22 грудня.

Отож, ми будемо свідками народження нових митрополій. До патріархата ми прямуємо.

  • Diana: Отче Святославе, скажіть, будь ласка, чи обговорювалася можливість зустрічей глави УГКЦ з главою РПЦ? Ви висловлювали своє бажання зустрітися з патріархом Кирилом. Чи є таке бажання з його сторони?

Святослав Шевчук: Щодо мого бажання, я його висловлював вже неодноразово. Взаємної позитивної відповіді з другого боку не надійшло. Я спілкуюся з представниками цієї церкви, але значно нижчого рівня. Хоча я сподіваюся, що моє запрошення до зустрічі знайдде відповідь.

Ми маємо багато питань на обговорення. Є псевдособор, який відбувся в Львові. Була ліквідована Греко-Католицька церква. Якщо хтось заперечує дігітимність нашої церки, це є великою проблемою.

  • Аня: Что вы делаете для того, чтобы объединить все христианские церкви?

Святослав Шевчук: Ми молимося за єдність. Кожного року ми проводимо тиждень молитви за єдність. Крім того, ми зав"язуємо контакти, намагаємося бути обєднаними в дії, щоб захистити християнські цінності.

  • Гріша: Розкажіть, а Папа Бенедикт XVI справді говорть українською чи він вивчив навмисне кілька фраз, щоб Вас привітати, коли ви приїхали до нього з візитом пошани?

Святослав Шевчук: З того, що я міг зрозіміти, вільно він українською не володіє. Але з пошани він вітає нас зі святами. І так само, коли треба звернутися до українців невеликими фразами, він робить це на українській мові.

  • Ангеліна: Владико, скажіть, будь ласка, що є найпотужнішим чинником процесу секуляризації в Україні? Наскільки важко церкві пристосовуватися до дуже динамічного життя, яке диктує науково технічний прогрес і ера інформаційного суспільства

Святослав Шевчук: Найпотужнішим чинником секулярізації є те, що християни перестають жити, згідно зі своєю вірою. Ми є християнами лише в церкві. А якщо ми в суспільстві, то поводимося так, як невіряни, це є причинами секулярізації. Ми говоримо, що причиною сучасної кризи є криза людини. Людина втрачає свою ідентичність, не знає, хто вона така, звідки прийшла, і куди йде. Християнин повинен віднайти своє коріння.

Я хочу закликати всіх християн не боятися бути собою, буди християнами у суспільстві, не боятися відкинути все те в культурі, що суперечить їх вірі. Хочу заохотити батьків не боятися виховувати дітей у християнській вірі, вимагати у держави право на християнське виховання дітей.

Я би сказав, що страх має коріння у комуністичному минулому. Колись говорилося, що бути віруєчим це не сучасно, що сучасна людина має мати матеріалістичний світогляд. Такого типу міфи створюють страх бути несучасними лише через те, що вони віруючі. Не бійтеся! Можна бути сучасним християнином.

  • Рог Изобилия: Скажите, вот в 10 заповедях первой является такова: "Не убей". Вот если идет война, то все, получается, сильно грешат?

Святослав Шевчук: Перша заповідь говорить про віру в єдиного Бога. Коли мова йде про війну, сьогодні не має справедливої війни. Під час війни заповідь "Не убий" найбільше порушується. Тому церква закликає всіх до миру. Коли говорять гармати, то музи мовчать.

  • Ігор: Мені доводилось чути закиди, що УГКЦ зруйнувала три православні єпархії у Західній Україні, захопила храми і т.д. Як мені, греко-католику, найкраще відповісти на такі закиди?

Святослав Шевчук: Дуже просто.

Нещодавно метрополит Іларіон Арфеєв дав інтерв"ю, де говорить про те, що під час зруйнування, греко-католики захопили їх храми. Сьогодні у Львівській області існує 912 православних храмів. З них лише 26 належить Московському патріорхату.

  • Юрій: Ваша Святосте! Дякуємо за Ваше мудре провадження Цервкою Христовою!Ваші славні і святі попередники:Митрополит Андрей, Патріарх Йосиф облачались у білий клобук.Ви, Богу дякувати, відновили цю древню традицію нашої Церкви. Однак, на певних церковних, суспільних,мас-медійних заходах Ви не облачаєтесь у нього.Зокрема, Ви не використовуєте його у Ваших Первосвятительських поїздках за межі України. У одному з інтерв"ю Ви самі сказали, що це є східна традиція нашихих слов"янських Митрополитів з Новгорода. А Ви, більше ніж Митрополит! Хай помагає Вам Господь у служінні!

Святослав Шевчук: Дуже дякую за цікаве запитання.

Клобук для нас є літургійний одяг. Під час них я одягаю білий глобук. Наприклад, участь у веб-конференції не є літургійне дійство, тоді ми не одіваємо клобук. Коли йде мова про одягання білого чи чорного клобука, є декілька питань.

  • саша: Почему, вы решили посвятить свою жизнь церкви? что вас на это сподвигло?

Святослав Шевчук: Я би на це питання відповів словами святого письма. Царство небесне подібне до особи, яка на полі знайшла скарб. Щоб цей скарб здобути, вона продає все, що має, і купує це поле, де є скарб.

В певний момент свого життя, я зрозумів, що серед мінливого суспільства життя з Богом є вічним скарбом. Тому я без вагань лишив все, щоб здобути цей скарб.

  • Льоня: Скажіть, як вплинуть непопулярні реформи міністра Табачника на Католицький університет?

Святослав Шевчук: Я сподіваюся, що Католицький університет вплине на реформи Табачника.

  • Израиль: Скажите, а где Вам больше нравилось жить и служить Богу: в Аргентине или Украине?

Святослав Шевчук: Я встиг полюбити Аргентину, її землю і структуру. Зробив величезне зусилля, щоб увійти у культуру. Але я є українець. Очевидно, що українська земля - моя Батьківщина.

  • Анфиса Лудзь: А всевышний тоже следит за инфляцией в Украине и повышает цены на религиозные обряды: крещение, венчание и прочее? Почему эти обряды платные? Вам мало пожертвований, которые вам дарит простой народ? Я вижу по пивным животам священников, что они не слишком привыкли к скромности.

Святослав Шевчук: Це питання, яке є констатацією факту. Згідно вчення католицької церкви, що продаж святих речей є гріхом. Святі речі не можна продавати. Коли мова йде про святі таєнства, вони є безцінними. Коли хтось оцінює це у вигляді церковних послуг, вони поступають так, як поступив Іуда. Я не беруся судити тих чи інших церковних представників, які так поступають. Пусть Господь буде їм суддею.

  • Иван Путоргош: В Библии если прочитать всю хронологию, то оказывается, что возраст земли составляет чуть более 6500 лет. Почему же радиоуглеродный анализ показывает, что ей более 2 миллиардов лет?

Святослав Шевчук: Коли хтось використовує біблійні тексти, щоб дослідити, скільки років має світ, він помиляється. Метою тексту є те, щоб сказати, хто є Творцем Землі.

Я би хотів сказати, що між Божим откровення, Біблією і наукою не має суперечок.

  • баба Горпина: мій внук слухає важкий метал. це сатанинська музика чи нехай слухає?

Святослав Шевчук: Є певні дослідження, що важкий метал може негативно впливати на психіку. Я би порадив, щоби ця бабусі Горпина не протсо лишала онука слухати важкий рок, щоб вона передала йому віру в Христа.

  • Надя: Как УГКЦ относится к бракам между греко-католиками и верующими других конфессий? Должен ли один из молодоженов принимать веру другого?

Святослав Шевчук: Відповідно до церковного права, змішані шлюби можливі з дозволу єпископа. Є певні правила, яким чином цей дозвіл можна отримати. Не обов"язково міняти віру. Але іновірець не повинен заважати дітям зростати у християнській вірі.

  • Галина: Ваше Блаженство, скажіть, будь ласка, за яким календарем, дасть Бог дочекати, УГКЦ-вірні будемо святкувати в 2012 р.Б. Празник Воскресіння Христового? Коли, як не з Воскресіння почати святкування свят зі Вселенською Церквою за єдиним календарем. Якщо не тепер, то коли? Дякую

Святослав Шевчук: Я точно можу сказати, що о 2012 році ми будемо святкувати всі свята, як святкували 10, 20 років тому. Реформи календаря не передбачається. Ми поки внутрішньо до цієї реформи не готові.

Питання календаря не входить до віри церкви. Це є питання церковної дисципліни. Всі зміни мають йти на користь.

  • Ірина: Ваша Святосте! Запрошуємо Вас відвідати місто Суми! Може це допоможе зрушити з мертвої точки питання виділення землі під будівництво церкви, яке греко-католики добиваються вже понад 5 років ;)

Святослав Шевчук: Дуже дякую за запрошення. Дякую, що ви так вболіваєте за церку. Обов"язково відвідаю Суми.

  • Оля: Сажіть, як ви почуваєте себе у такому званні - глави УКГЦ? Як після цього змінилося ваше життя?

Святослав Шевчук: Я вже трохи про це говорив вище. Я звикаю до цього виду служіння. Намагаюся бути добрим батьком для своїх дітей.

  • Катя: Какие у вас сейчас отношения с УПЦ МП?

Святослав Шевчук: Наші відносини на рівні міжцерковного діалогу. Наскільки він є конструктивним, покаже час. Поки що ми спілкуємося. Спільних акції ще не було. Але я сподіваюся, що від слів ми зуміємо перейти до діла.

  • Аня: Вы встречались с патриархом Филаретом?

Святослав Шевчук: Я зустрічався. Ми з ним спілкуємося. Нещодавно відбулася зустріч ради церков. На ній був присутній і патріарх Філорет.

Це є широкий спектр питань.

  • Гарило: А православний. А моя дівчина - католичка. Порадьте, святий отче, в якій церкві нам було би краще вінчатися?

Святослав Шевчук: Я вас хочу привітати, що Бог дав вам добру дівчину і майбутню дружину. Я думаю, що ви можете просити про шлюб у католицькій церкві. Я думаю, ви отримаєте пошану і розуміння вінчатися у католическій церкві.

  • Поль Торсионный: Скажите, почему в Библии всевышний столько всяких бед для людей сделал, как к примеру Всемирный Потоп или уничтожение населения Содома и Гоморы, а вот Сатана ни одного не убил?

Святослав Шевчук: Я би хотів звернути увагу на те, що у Святому Письмі Бог виступає джерелом добра, він творить, будує, дає життя. Зло походить від самої людини. Все те зло, яка людина робить, походить від неї. Нас Господь Бог не є вбивцею. Він є джерелом життя.

  • Артемий Покровский: Почему в Библии не написали извечный вопрос человечества: "В чем смысл жизни"? Может быть вы знаете, в чем её смысл?

Святослав Шевчук: Є написано у Біблії, в чому сенс життя. Треба вміти її знайти і почути. Іісус говорить "Я є дорога, правда і життя. Я є світло. Хто йде за мною, не блукає у темряві".

Зміст життя є жити вічно, знайти вічне життя. А його можна знайти тільки у Бозі. В особі Христа є відповідь на всі питання, які ставить собі сучасне суспільство.

"tochka.net", 8 листопада 2011 року