• Головна
  • Моніторинг
  • Будь-яка диктатура не відповідає свобідній природі людини, – Юрій Підлісний...

Будь-яка диктатура не відповідає свобідній природі людини, – Юрій Підлісний

17.10.2011, 12:04
Будь-яка диктатура не відповідає свобідній природі людини, – Юрій Підлісний - фото 1
На прохання «Католицького Оглядача» Голова патріаршої комісії УГКЦ у справах мирян, п. Юрій Підлісний, прокоментував актуальну ситуацію в Україні:

Будь-яка диктатура не відповідає свобідній природі людини, – Юрій Підлісний- З огляду на останні події, і не тільки, можна сказати, що наша держава перетворюється на таку собі авторитарно-олігархічну модель розвитку, щось на зразок навіть Білорусії. Такий процес ми вже спостерігаємо від моменту інавгурації Президента. Це пов’язано і зі змінами Конституції, і з тими законодавчими ініціативами, які висуває уряд, зокрема і Податковий Кодекс, і Житловий Кодекс, який готується, і багато іншого.

Питання вироку Юлії Тимошенко є лише складовим пунктом загальної політики. Епізод є доволі значущий, тому що арешт і засудження колишнього прем’єр-міністра показує, що ця влада, якщо вже може засудити людину такої політичної ваги, не буде розбиратися з будь-яким іншим громадянином України. Тут є дуже і дуже тривожна, я би сказав, політично сумна ситуація в Україні.

Що ж стосується вірних Української Греко-Католицької Церкви, бачимо, що приналежність Президента до однієї конфесії спрямовує його політику у релігійній сфері на сприяння виключно цієї конфесії. Не дивно і те, що Президент України фактично не спілкується з Всеукраїнською Радою церков і релігійних організацій. Подібна зустріч здається відбулася лише одна за часу його президентства, і дослухається він, як виглядає, виключно до Православної Церкви Московського Патріархату. Тому я думаю, що марно очікувати щось позитивного від цього Президента, від цієї влади для інших церков, для інших релігійних організацій.

Що ж робити громадянам України у цій ситуації? Очевидно, ми повинні, в першу чергу, як, скажімо, люди віруючі (найперше звертаюся до греко-католиків і римо-католиків), уважно простудіювати для себе позицію, викладену у суспільному вченні Католицької Церкви, як потрібно реагувати на подібну ситуацію. А це включає спокійний, холоднокровний аналіз ситуації, поширення цього аналізу і гуртування людей, щоб відстоювати свої інтереси. Коли гуртом люди відстоюють одну позицію, коли вони знають, чого хочуть, тоді рід диктатора стає не таким страшним, інакше з ним тоді би було важко боротися.

Відомо, що наш Творець створив нас людьми свобідними, а отже, будь-яка спроба обмежити людську свободу, будь-яка спроба диктувати людині, є непоправною і недопустимою ситуацією, бо вона противиться первинному планові стосовно людини. Тому будь-яка диктатура є не тим устроєм, який відповідає свобідній природі людини.

"КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ", 13 жовнтя 2011 року