"Церковне рейдерство?" Православні церкви у битві за Україну

18.08.2011, 12:13
Битва за Україну. Цього разу між Православними церквами. Патріархи сперечаються за вплив, за приміщення і за землю

Битва за Україну. Цього разу між Православними церквами. Патріархи сперечаються за вплив, за приміщення і за землю.

Церква, відповідно до указу Президента, прагне повернути майно, якого її позбавили у радянські часи. Втім, на споруди й землі, які колись належали Православним церквам фактично претендують два патріархати - Київський та Московський. Востаннє вони зійшлися у Дніпропетровську. Тут Кирило переграв Філарета з рахунком 3:0.

"Українська Православна церква з юридичної точки зору є правонаступницею тієї церкви, яка була до революції і за радянських часів. Інші релігійні організації, православні, були створені вже за часів незалежної України і стали юридичними особами. Тому я вважаю, що юридично і фактично вони не можуть претендувати на колишнє церковне майно, вони мають створювати своє і їм володіти", - каже представник Московського патріархату Георгій Коваленко.

За останній рік дві будівлі та земельну ділянку в центрі Дніпропетровська влада вже передала у володіння МП. Наприкінці липня з’ясувалося, що мешканцям міста не потрібна центральна міська лікарня № 10. Депутати міськради вирішили - лікарню розформовувати, а звільнену будівлю, яка до революції була собором - віддати церкві.

"На місці центральної міської лікарні Дніпропетровська, де протягом десятиліть знаходили притулок літні люди, особи без місця проживання, незабаром зведуть величний Успенський храм. Місцеві люди жартують: не буде кому лікувати, зате буде кому відспівувати", - каже журналіст Тетяна Селезньова.

Розмови про церковне майбутнє лікарні велися з минулого року, - кажуть медпрацівники. Сьогодні вони змушені писати заяву на звільнення за власним бажанням. Хворі, а їх залишилося в лікарні 38 осіб, кажуть, що це чи не єдина лікарня в місті, яка нікого не викидає на вулицю.

"Пам'ятаєте, коли приїжджав з Росії Кіріл. Ось тут у нас навіть хіда була. Отже це давним-давно, мені здається, вирішено все було. Починаємо щось питати, посміхаються і все. Та ось ми з газет все дізнаємося. Чесно кажучи, одна завідувачка залишилася у нас і все. Вчора навіть наш лікар останній звільнився", - розповідає працівниця лікарні.

"Тут лікарі хороші, як до хворого відносяться, а там викидали на вулицю. Ну, цю лікарню закривати - це велика помилка, дай Бог, щоб залишили цю лікарню", – каже пацієнт Сурен.

Тим часом, чиновники своє рішення пояснюють просто. Населення вимирає, тож на тих, хто лишився, лікарень в місті й так забагато. Тим більше і відповідна постанова Кабміну про оптимізацію ліжкового фонду є.

"Населення міста скорочується, тобто, було півтора мільйони, сьогодні мільйон десять тисяч. І ліжковий фонд, якщо по цьому ж нормативу і акту повинен складати 69 ліжок, то у нас на сьогоднішній день складає 79 ліжок", – каже заступник міського голови, начальник управління охорони здоров'я Олександр Рудяк.

"Ліжко-місць багато, вони не раціонально використовуються. Пацієнти не потребують лікування в стаціонарі, а потребують лікування на денному стаціонарі при поліклініці. Там поки йде планова робота, там ще нічого не скорочується", - каже міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко.

Лікарнею церковники не обмежилися. І відсудили ще й земельну ділянку в центрі Дніпропетровська, на якій розташована школа-інтернат для розумово-відсталих дітей. Тепер і земля, і будівля відійдуть з комунальної власності у власність Свято-Тихвинського монастиря. Поки разом із дітьми. Інший дитячий заклад, який знаходиться поруч, поки що такої долі уникнув.

"Ми брали з дітьми. Віддайте ділянку, щоб будувати цей собор. Це спірне питання, я нічого вам не скажу, тому що є це і в Києві відомо, і по всій Україні наклеп на нас! Ми нікого не виселяли і не думаємо виселяти", - зазначила ігуменя монастиря.

"Я не знаю, як далі буде справа, але поки до нас ніяких претензій монастир не пред'являє. Ну, там краще, я так розумію, земельна ділянка – більш полога, знаходиться не на таких схилах, у них краще збереглися споруди. Поки до нас претензій монастир не пред'являє, ми спимо спокійно, і діти спокійно", - каже директор інтернату для неповносправних дітей-сиріт Ольга.

Давно подобався священикам і Дніпропетровський будинок органної музики, який входить до переліку охоронних споруд ЮНЕСКО. Конфлікт тривав вісім років - екс-директор органного залу має теку із судовими рішеннями на користь світської організації. Втім, зрештою і вони не допомогли. І цього року будівлю рішенням обласної ради віддали церкві.

"Ніхто в обласній раді не погодив з Києвом, щоб передати пам'ятник. Мирову угоду складають без узгодження передачі національного пам'ятника архітектурі ХХ сторіччя. Як можна так? Це кулуарно вирішувалося питання. Мабуть, після першого приїзду Кіріла - Патріарха всієї Русі, - почали активно і ось, видно, домовленість якусь досягли вони між собою", - каже екс-директор Будинку органної музики Ніна Голікова.

Ніна Голікова писала листи Президенту, голові Верховної Ради, Генеральному прокурору… І отримувала відповіді: розглянемо, скеруємо, розберемося. Тим часом, місцева влада і церква запевняють - існує мирова угода, згідно з якою органний зал нібито функціонуватиме без перешкод протягом ще 10 років.

До того ж з`ясувалося, що Брянський собор, де і розташований орган, який входить в десятку найкращих в Європі, взагалі ніколи церкві не належав.

"Будували за кошти працівників Брянського заводу, тобто, колишній Металургійний завод, ось цей Брянський, із зарплат працівників обчислювали. І служило ось воно саме для богослужінь робочих цього заводу, на баланс єпархії не передавався", - каже екс-директор Будинку органної музики Ніна Голікова.

Як пояснили у Дніпропетровській єпархії МП, вони змушені діяти на випередження. Мовляв, є загроза приватизації колишнього церковного майна, ще й Київський Патріархат дихає в потилицю. Представники останнього не заперечують - претендували на усі три будівлі. Їх теж не надто турбує чи працюватимуть лікарня, інтернат та Будинок органної музики. Переймаються, що влада підіграє тільки в одні ворота.

"Як це так, на протязі останнього року уже передається третя культова споруда і тільки в сторону Московського патріархату? А де своя церква, де своя мова в храмах, де своя церква? Так, нас це не задовольняє і ми сьогодні подаємо в різні судові процеси і все інше і вважаю, якщо воно далі так буде йти, прийдеться підняти священників. І там, де священики, там народ", - каже керуючий Дніпропетровською єпархією КП єпископ Симеон.

Водночас, самі городяни не надто переймаються суперечками між своїми пастирями. Їм церков вистачає і тих, що є нині.

"Церков, мені здається, достатньо для нашого населення, достатньо. Головне, щоб вони були справедливими ці заклади, а не корумпованими", - каже Ганна.

"Я взагалі проти церкви як інституту. Ну, зараз це помітно по впливу Російської Православної церкви, по новинах", - каже Кирило.

"Я вважаю, що церков, все-таки, достатньо в Дніпропетровську, і немає потреби ще їх будувати", - каже Олена.

Всі конфлікти між церквами навколо дніпропетровської нерухомості тягнулися роками, якщо не десятиліттями. Але не рухалися з місця. Все різко змінилося останнім часом, - свідчать мешканці.

"Жодна партія, яка б не була у влади, ніхто не наважився передавати органний зал. А Партія регіонів узяла і передала. Просто якось навіть незручно. Я сама росіянка, я розумію, але не до такої ж міри, щоб ось позбавляти якоїсь, розумієте, культури", - зазначає екс-директор Будинку органної музики Ніна Голікова.

Представники ж центральної влади, у відповідь, вкотре обіцяють розібратися...

"По випадку з Дніпропетровськом ми обов`язково розберемося і направимо відповідальну комісію разом з обласними державними адміністраціями, спробуємо розглянути більш уважно", - каже міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

Та чи вистачить комісій, адже Дніпропетровськ - лише приклад. Церковна боротьба за майно точиться по всій країні.

Телеканал новин „24”, 15 серпня 2011 року