• Головна
  • Моніторинг
  • Інтерв’ю зі священиком Української православної церкви в м.Сучава Михайлом Магіаром...

Інтерв’ю зі священиком Української православної церкви в м.Сучава Михайлом Магіаром

09.08.2011, 11:30

Ми встановили зв’язок з Митрополитом Данилом Української православної церкви з Чернівців, якого часто відвідуємо, та який допоміг нам з релігійними книгами, яких бракувало в нашій церкві. Я був запрошений Українською Православною Церквою Київського Патріархату взяти участь у конференції про Петра Могилу та Паїсія Величковського, в рамках якої я мав честі познайомитись з Патріархом Філаретом, який теж подарував нашій церкві релігійні книги.

З 1-го вересня 2002 pоку в місті Сучава, відновилось богослужіння українською мовою для української громади цього міста та його околиць у монастирі Святого Івана Сучавського. Лише у 2007 році тамтешнім українцям вдалось спорудити власну Православну церкву Святих Апостолів Петра і Павла. Сьогодні, запрошуємо Вас, дорогі радіослухачі, послухати розмову зі священиком Михайлом Магіаром, який докладав багато зусиль для спорудження цієї церкви та для відродження духовності української громади.

Панотче, розкажіть, будь-ласка, про вашу церкву та її історію.

Наша церква вже зараз має свою історію. На прохання української громади міста Сучави та проводу Союзу Українців буковинського округу, Православне Архієпископство Сучави та Радівців погодилася заснувати цю парафію. Вона почала свою діяльність 2002 року зі благословінням владики архієпископа Пімена Сучавського і Радівицького та за допомогою отця вікарія Івана Піцури з Мараморощини. Перше богослужіння під моїм проводом відбулось 8 вересня 2002 року на празник Пресвятої Богородиці у монастирі Івана Сучавського, оскільки у нас не було власної церкви. На цьому богослужінні були присутні і представники Союзу українців Румунії – буковинський округ та Консульства України в місті Сучава. Слід уточнити, що 1938 року останнього разу відбулось богослужіння на українські мові у сучавській греко-католицькі церкві “Воскресіння Христового”. Слід відмітити той факт, що серед засновників нашої парафії, крім віруючих та керівництва Союзу українців Румунії, був і священик Іван Арделян, зараз пенсіонер, який доклав дуже багато зусиль, як в селі Качика, так і в Балківцях, де відновив український дух, а після 1989 він вперше одержав дозвіл служити раз на місяць українською мовою у Сучавському монастирі. Потім, віруючі вимагали частіше провадити богослужіння, а оскільки пан отець Арделян мав власну парафію, 2002 року був я призначений на цю парафію. Але завдяки йому ми маємо сьогодні можливість служити на українській мові. Таким чином, до 2 грудня 2007 року ми служили у монастирі Івана Сучавського, а потім почали служити у нашій новій церкві, оскільки лише протягом шість місяців, віруючі нашої православної церкви зуміли збудувати нову невеличку церкву. Але у нас ще залишилось багато дечого робити, як наприклад, внутрішній розпис церкви. Потім маємо намір спорудити біля нашої церкви невеличку кімнату - духовно-культурний осередок, в якому в майбутньому наші діти матимуть можливість вивчати українську рідну мову. Таким чином, ми підготовляємо нове покоління українських християн. Покоління похилого віку, у якого розвинута українська свідомість, на жаль меншає, і тому ми подумали підкріпити наше нове покоління, щоб вони знали не лише про слово Боже, але мали можливість вивчати українську рідну мову і, водночас, були добрими майбутніми християнами нашої церкви.

Чи ваша церква належить до Українського вікаріату?

На жаль, наша церква на даний момент не належить до Українського вікаріату. Вона підпорядковується Православному Архієпископству Сучави та Радівців, до якої належать всі румунські православні парафії Буковини. Ми маємо намір перейти під опіку Українського вікаріату.

Скільки віруючих нараховує ваша парафія?

У нас записано майже 80 сімей. Але 60 сімей щонеділі та на свята ходять до нашої церкви. Ми раді цьому, оскільки чотири роки тому було лише 20 сімей. Кількість наших віруючих постійно зростає. Багато з наших віруючих походять з навколишніх сіл, які прийшли працювати в місто Сучава. Наступного року вже буде 100 сімей, які підтримуватимуть церкву.

Чи всі етнічні українці?

Не всі українці. Як у кожному місті є й змішані сім’ї. До нашої церкви приходять також румуни та угорці.

Чи є у вас стосунки з українськими церквами з України?

Так, є. Ми встановили зв’язок з Митрополитом Данилом Української православної церкви з Чернівців, якого часто відвідуємо, та який допоміг нам з релігійними книгами, яких бракувало в нашій церкві. Я був запрошений Українською Православною Церквою Київського Патріархату взяти участь у конференції про Петра Могилу та Паїсія Величковського, в рамках якої я мав честі познайомитись з Патріархом Філаретом, який теж подарував нашій церкві релігійні книги. Минулого року, на храм нашої церкви Святих Апостолів Петра і Павла, патріарх Філарет подарував нашій церкві частину мощів Святої Великомучениці Варвари.

Оскільки ми у Великому пості, щоб ви порадили всім віруючим. Як вони повинні чекати Великодні свята?

У цей період, який нагадує нам про Страсті Христові, потрібно, щоб кожен з нас йшов слідами нашого Ісуса Христа, щоб допомогти йому нести Хрест важкий. І наприкінці посту, щоб ми всі через те, що ми сповідаємо наші гріхи та причащаємось могли з великою радістю зустріти Свято Воскресіння Ісуса Христа.

Дякую за інтерв’ю та бажаємо вам та вашим віруючим Щасливих Великодніх свят!

Ми щиро дякуємо, що ви завітали до нашої парафії і бажаємо всім віруючим Христової церкви та всім українцям, які слухають цю передачу Щасливих Великодніх свят!

Христина ШТІРБЕЦ

"Radio Romania International", 4 серпня 2009 року