• Головна
  • Моніторинг
  • Арсеній ЯЦЕНЮК: Брак релігійної єдності стоїть на заваді українському успіхові...

Арсеній ЯЦЕНЮК: Брак релігійної єдності стоїть на заваді українському успіхові

02.08.2011, 09:45
На думку Арсенія Яценюка, візити Кирила не стосуються «духовної свободи українців». Такі приїзди керівника РПЦ допомагають Росії впливати на Україну через релігію

Арсеній Яценюк став другим політиком, з ким зустрілися учасники Літньої школи журналістики «Дня». Власне, Арсеній Петрович був останнім гостем (завтра цьогорічна школа журналістики завершує свою роботу), яких «День» добирав за особливими критеріями. На погляд «Дня», наші гості — політики, громадські й культурні діячі, соціологи, історики, журналісти — є якісною альтернативою для суспільства.

На початку зустрічі Арсеній Яценюк наголосив на важливості діалогу між молоддю та політиками, до чого й закликав студентів-практикантів. Він підкреслив, що йому дуже важливо почути їхні думки щодо розвитку України. Спілкування тривало майже дві години, а проте, багато запитань залишилися необговореними, що свідчить про великий інтерес до лідера «Фронту Змін».

Розмова розпочалася з обговорення справді актуальної події — візиту в Україну патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Одразу постало питання: черговий візит глави РПЦ в Україну — це пастирський (християнський) чи політичний візит? На думку Арсенія Яценюка, візити Кирила не стосуються «духовної свободи українців». Такі приїзди керівника РПЦ допомагають Росії впливати на Україну через релігію: «Ідея «Русского мира» — стара, спочатку це був СРСР, а потім СНД. Проте свого часу це не спрацювало. Через так звані пастирські візити ідея «Русского мира» досить успішно реалізується. Російська православна церква стала одним з основних елементів зовнішньої політики Росії. Після газу вона була другою, але зараз ситуація змінилася, й релігія стає першою. Газовий контракт підписали на 20 років, тож тепер можна їздити з пастирськими візитами». На думку політика, хоча Київ і виконує роль європейського Єрусалима, брак релігійної єдності стоїть на заваді українському успіхові.

Арсеній Яценюк також висловився з приводу резонансних судових справ щодо опозиції: «Те, що відбувається в українському судді стосовно Юлії Тимошенко, це вже не правовий, а політичний процес... Хто хоче розправитися з політичними конкурентами посадкою в тюрму, згодом опиниться на місці своїх попередників. Підтримуючи Юлію Тимошенко, я не підтримую її як особистість, а захищаю інститут опозиції від утисків влади. Сьогоднішня влада вже отримала тавро режиму».

Говорячи про нові зовнішньополітичні виклики, лідер «Фронту Змін» сказав, що Росія прагне відновити імперію: «Росія тривалий час мріє про відновлення себе як імперії, можливо, в іншій формі, з іншими країнами, з іншими підходами, але з відновленням сфер впливу на країни колишнього СРСР. І це все знаходить своє відображення в публічних заявах президента та прем’єра РФ про те, що Україна знаходиться у сфері стратегічних об’єктів Росії».

Розмова була відвертою. Багато говорили про якість опозиції, виборче законодавство, нові європейські виклики. Також Арсеній Петрович висловився щодо святкування Дня Незалежності України.

Ліна ТИМОЩУК,

Літня школа журналістики «Дня»

"День", 28 липня 2011