Патріархи Філарет та Кирило прагнуть різної помісної церкви

01.08.2011, 13:12

Сьогодні в українській столиці церкви Московського та Київського патріархатів провели два окремі святкування 1023-ї річниці Хрещення Русі. Лідери обох церков під час проповідей говорили про необхідність розбудови помісної церкви в Україні. Експерти вказують на велику відмінність позицій церковних ієрархів і вказують на небезпеки церковного об’єднання на умовах Москви.

Сьогодні в українській столиці церкви Московського та Київського патріархатів провели два окремі святкування 1023-ї річниці Хрещення Русі. Лідери обох церков під час проповідей говорили про необхідність розбудови помісної церкви в Україні. Експерти вказують на велику відмінність позицій церковних ієрархів і вказують на небезпеки церковного об’єднання на умовах Москви.

Сьогодні зранку під стінами Володимирського собору в Києві зібралося понад сім тисяч вірян. Тут розпочався відбувся святковий молебень, який провів патріарх Київський Філарет із нагоди 1023-річчя хрещення України-Русі та дня святого рівноапостольного князя Володимира. Храм не зміг вмістити усіх вірян.
 
В обід усі вони разом із духовенством Української православної церкви Київського патріархату вирушили хресною ходою через центр міста, повз Софійський собор до Володимирської гірки.
 
Церковне об’єднання з Москвою є минулим днем – Філарет
 
Там, біля підніжжя пам’ятника князеві Володимиру, відбулося богослужіння, після якого патріарх Філарет звернувся до вірян.

У проповіді він повідомив, що представники Російської православної церкви звернулися до нього з пропозицією про об’єднання. 

«Нам пропонують об’єднатися. Але що це за об’єднання? Об’єднання для того, щоб повернути нас до Москви. Але цей історичний етап ми вже пройшли. Ми стали на шлях незалежної держави. А в незалежній державі має бути своя церква – помісна або автокефальна», – наголосив він.
 
Патріарх Кирило вважає за можливе єднання лише на умовах РПЦ
 
Одночасно з хресною ходою Київського патріархату на Соборній площі Києво-Печерської лаври відбувся ще один молебень до річниці хрещення Русі. Проводив його патріарх Московський Кирило. До богослужіння, за повідомленнями УПЦ (Московського патріархату), долучилося близько 5 тисяч вірян. 

«Коли нам говорять: або автокефалія, або нічого, – це не розмова. Приватна думка груп, які відділилися від канонічного православ’я, не може бути категоричною умовою об’єднання. До того ж в Україні вже є єдина помісна церква. Це Українська православна церква, яка відповідає потребам країни. Вона є самостійною, її предстоятель, блаженніший митрополит Володимир, і Синод без жодної участі Москви вирішують усі питання. А єдність наша в тому, що ми відчуваємо себе великою і єдиною церквою, до якої належать 80% усіх православних вірян у світі», – вважає очільник Російської церкви.
 
Вчора патріарх Кирило очолював засідання синоду Російської православної церкви, на якому митрополит Київський Володимир звітував перед ним про ситуацію в УПЦ (МП) та про її собор, що відбувся напередодні. Патріарх Кирило погодився з основними рішеннями цього собору.
 
Обурення серед політиків
 
Дії та заяви російського патріарха в Україні вже викликали обурення частини українського політикуму.
 
Те, що Українська православна церква (Московського патріархату) може представляти українські інтереси, – ілюзія, доводить депутат від НУНС, керівник мистецького об’єднання «Остання барикада» Олесь Доній.
 
«Потрібно розрізняти поняття віри, релігії та церкви. Російська церква, на жаль, має мало спільного з істинною вірою, бо є лише відгалуженням російської державної політики. Так було з часів створення Синоду царем Петром Першим, так є й понині. Ми бачимо, що ідеологією цієї церкви є російський націоналізм, – говорить депутат. – Вони виконують зовнішньополітичну експансію, користуючись ідеєю духовного об’єднання. Кінцевою метою цього є деукраїнізація, витіснення української мови та культури».
 
Криза російського православ’я
 
Заяви патріарха Кирила та політика підпорядкованої йому церкви щодо України викликана глибокою кризою, в якій нині перебуває світове православ’я та російське, зокрема, говорить релігієзнавець Людмила Філіпович.
 
«Згадаймо, що в Україні міститься половина всіх парафій, підпорядкованих Московському патріархатові. Тому патріарх Кирило і надалі говоритиме, що Українська церква є важливою складовою РПЦ, а сама Україна є органічною частиною російського православ’я. Зі свого боку, патріарх Філарет сьогодні вкотре підтвердив свої державницькі позиції», – сказала Радіо Свобода Людмила Філіпович.
 
Експерт додає, що сьогоднішні слова про небезпеку об’єднання церкви в Україні під егідою Москви має сенс, оскільки знаходить підтвердження в політиці самої ж РПЦ.
 
Патріарх Кирило перебуватиме в Україні до кінця тижня. За час свого візиту він провів кілька богослужінь спільно з митрополитом Київським Володимиром, зустрівся з українським Президентом, іншими представниками влади та ректорами найбільших вишів, а, крім того, очолив засідання Синоду РПЦ, яке вперше в історії відбувалося в Києві.

Євген Солонина

Радіо "Свобода", 28 липня 2011