Грузинський та московський патріархи зустрілися в Україні

28.07.2011, 16:15

Українські високопосадовці примушують ректорів українських вишів взяти участь у зустрічі з патріархом Кирилом, яка відбудеться завтра, – таку інформацію оприлюднив народний депутат від НУНС В’ячеслав Кириленко. А це, на думку нардепа, порушує 35-ту статтю Конституції, яка визначає, що церква в Україні відділена від держави, а школа – від церкви.

Патріарх Грузинської православної церкви Ілія ІІ та Московський патріарх Кирило сьогодні розпочали свої візити до України. Ілія вже зустрівся із грузинської діаспорою і відслужив молебень у Свято-Іллінській церкві. Експерти та представники інших українських православних церков прогнозують, що Україна слугуватиме майданчиком для вирішення російсько-грузинського церковного конфлікту, а Кирило скористається нагодою, щоб агітувати за духовне та політичне зближення Києва з Москвою.

Предстоятель однієї із найстаріших православних церков – грузинської – Ілія ІІ зранку відвідав Києво-Печерську лавру, де з нагоди його візиту відкрилася виставка, присвячена історії українсько-грузинських стосунків.
 
В обід грузинський Патріарх прибув до Свято-Іллінського храму на Подолі, де взяв участь у богослужінні. Половина його велася грузинською мовою, а супроводжував його своїм співом грузинський патріарший хор.
 
Після цього Ілія ІІ зустрівся з українськими журналістами.

«Передовсім ми маємо турбуватися про людину, бо це найбільша цінність на землі. Якщо людина втратить віру в Бога, і у свою батьківщину, то кінець буде поганим. І тому наша Церква не вступає у політичні дебати, ми бажаємо миру віруючим і невіруючим, і мусульманам, і представникам інших релігій. Я бажаю Україні миру і процвітання, і вам – доброго здоров’я і миру», – сказав Патріарх Ілія ІІ.
 
Патріарх Кирило каже, що приїхав молитися зі своїм народом
 
Патріарх Московський Кирило прибув до Києва сьогодні ввечері. Як він сам заявив журналістам в аеропорту Бориспіль, – завітав до України винятково із пастирською метою. 

«Я радію особливо через те, що мій візит приурочений до свята тисячоліття хрещення Русі, коли ми згадуємо святого рівноапостольного князя Володимира. Я кажу, що головна мета мого візиту – помолитися разом з народом. Бо в патріарха, як у будь-якого священнослужителя, немає іншої мети, як проголошувати спасіння та навертати людей до Бога».
 
Між тим, представники інших православних церков в Україні, зокрема  архієпископ Полтавський та Харківський Української Автокефальної православної церкви Ігор Ісиченко, вважають цей та попередні візити російського патріарха  виконанням політичних замовлень Кремля в Україні.
 
 «З кожним новим візитом патріарха Кирила до України інтерес до них втрачається, вони стають ординарними політичними подіями, мало пов’язаними з релігійним життям. Головною метою його приїзду є пропагування та зміцнення образу «русского мира», але ним дедалі менше цікавиться і влада, і самі віряни УПЦ Московського патріархату. Така пропаганда має ефект антиреклами», – говорить представник УАПЦ.
 
Кирило приїхав миритися з Грузією чи агітувати Україну?
 
Приїзд російського патріарха до української столиці вже викликав протести національно-патріотичних сил. Зокрема, сьогодні в обід біля посольства Російської федерації відбувся мітинг Конгресу українських націоналістів проти пропаганди ідей «русского мира».
 
Українські високопосадовці примушують ректорів українських вишів взяти участь у зустрічі з патріархом Кирилом, яка відбудеться завтра, – таку інформацію оприлюднив народний депутат від НУНС В’ячеслав Кириленко. А це, на думку нардепа, порушує 35-ту статтю Конституції, яка визначає, що церква в Україні відділена від держави, а школа – від церкви.
 
Загалом експерти стверджують, що візит патріарха Кирила спричинений тим, що підпорядкована йому Українська православна церква тяжіє до більшої автономії. На їхню думку, нині очільник РПЦ прагне з’ясувати, наскільки змінилася позиція влади та церкви в Україні. Між тим, релігієзнавці, серед яких і експерт релігійно-інформаційної служби Тарас Антошевський, називають іншу головну мету візиту.
 
«Ми бачимо проблеми відносин старих і молодих церков. Російська – молода, але потужна, із важелями впливу. Грузинська – одна з найстаріших. І зараз  обидва патріархи намагаються вирішити його в Києві, із мінімальними втратами, – зауважує експерт. – Грузинська церква хоче повернути у своє лоно Абхазію і Осетію, російська – шукає інші аргументи. Але, зрештою, Кирило погодиться, бо в іншому разі він не зможе звинувачувати в розколі українську Церкву, а Грузія, навпаки, активно підтримуватиме її».
 
Глава РПЦ Кирило та Патріарх Ілія ІІ перебуватимуть в Україні до п’ятниці. За цей час вони візьмуть участь у спільних богослужіннях. А Кирило очолить засідання Синоду РПЦ у Києві.

Євген Солонина

Радіо "Свобода", 26 липня 2011