Громадяни України вимагають захисту від політичних провокацій

19.05.2011, 14:38
Заява конференції Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного (Канів, 14 травня 2011 р.)

Заява конференції Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного (Канів, 14 травня 2011 р.)

Православні миряни, що входять до складу Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного, з тривогою стежать за інформаційною кампанією, розв’язаною після конфлікту між жителями Львова та учасниками політичної диверсії 9 травня 2011 р. Ні в кого не викликає сумніву, що сценарій цієї диверсії було підготовано поза межами України з метою дестабілізації суспільного життя нашої держави. Але безпосереднім поштовхом до сплеску насильства стала ухвала Верховної Ради України про відзначення чужого для нашого народу «дня перемоги» під прапорами окупаційного комуністичного режиму.

Ця ухвала, так і не набувши чинности закону, виявилася сигналом для початку реваншистської кампанії, покликаної поділити народ за етнічною, політичною, релігійною ознаками. Для українських християн здіймання комуністичних символів над державними установами є ознакою повернення до влади сил, які розстрілювали священиків і монахів, плюндрували церкви, палили ікони й намагалися викорінити віру в Бога. Опір цим силам є не тільки правом, але й суспільним обов’язком кожної віруючої людини. Тому легко було передбачити хвилю протесту, особливо потужну в реґіонах, найбільш постраждалих від безбожницького терору.

Засуджуючи брутальність і насильство, виявлені під час диверсії російських реваншистів у Львові, православні християни розуміють, що справжніми причинами конфлікту були провокаційна позиція депутатів Верховної Ради України від парламентської більшости та бездіяльність правоохоронних структур. Коли до нашого дому вриватимуться грабіжники й бешкетники, ми розраховуємо на утримувані коштом платників податків армію, службу безпеки, міліцію, покликаних охороняти нашу гідність. В іншому випадку громадяни України будуть змушені й надалі вдаватися до сили, захищаючи свої конституційні права.

Нас насторожують спроби звинуватити у львівському конфлікті Всеукраїнське об’єднання «Свобода», широко представлене в місцевих радах Галичини. Намагання усунути цю політичну силу з виборчого процесу та заборонити її леґальну діяльність знайдуть адекватну відповідь не лише прихильників ВО «Свобода», але й усіх громадян України, втомлених від маніпулювання їхніми електоральними симпатіями. Нас уже ні обманом, ані насильством не вдасться змусити віддати голоси представникам політичних сил, які засвідчили свою неспроможність у господарчій сфері, перетворили суспільне життя на змагання економічних кланів і намагаються лишитися при владі шляхом обмеження свободи слова, політичних арештів і провокацій. Протистоять одне одному в Україні не Захід і Схід, а влада і народ. Саме це й засвідчили драматичні події 9 травня 2011 р.

"Сайт ХПЄ", 16 травня 2011 року