Експерт: РПЦ озвучила УАПЦ умови, які у будь-який момент може ліквідувати

05.05.2011, 15:34
Приєднання УАПЦ до РПЦ не має жодних перспектив, оскільки 90% храмів церкви розташовані на Галичині, де церковна громада ніколи не буде готовою до повернення під юрисдикцію до Московського патріархату.

Приєднання УАПЦ до РПЦ не має жодних перспектив, оскільки 90% храмів церкви розташовані на Галичині, де церковна громада ніколи не буде готовою до повернення під юрисдикцію до Московського патріархату.

Таку думку у коментарі Тижню висловив релігієзнавець, кандидат політичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Юраш.

«Пропозиція Московського патріархату цілком вписується і випливає із політики і стратегії теперішньої Російської православної церкви щодо збирання всіх православних під свою юрисдикцію.

Але до різних структур застосовуються різні схеми. Для українського політичного керівництва були запропоновані моделі насильної ліквідації Київському патріархату. Втім, вони не  втілені в життя з двох причин. По-перше, почався внутрішній спротив Київського патріархату, а по-друге, влада не наважилася, можливо, злякалася міжнародного резонансу вта будь-яких напружень всередині держави», – стверджує експерт.

На його думку, митрополит Мефодій заздалегідь визначив, що входження УАПЦ до РПЦ не підтримають миряни та й не всі ієрархи на це погодяться. Натоміть вирішив здобути певні ідеологічні дивіденди.

«УАПЦ як структура є найбільш вразливою зі зрозумілих причин. Вона розділена, не має внутрішньої єдності та жодного реального керівного центру. Вона де-факто існує як певна неформальна конфедерація кількох єпархій ієрархів. Працює під лозунгом збирання будь-кого, хто є прихильником київоцентричного православ’я, але в той чи інший спосіб не знайшов спвільної мови з Київським патріархатом. Розуміючи цю ситуацію, Московських патріархат зможе досить легко приєднатися на відносно почесних умовах, запропонувавши схему напівавтономії, яку до речі потім можна буде дуже легко ліквідувати.

Проте в глобальному масштабі ця пропозиція, ця концепція, успіху принести не може. Звичайно вона може бути зреалізована на рівні окремих ієрархів, окремих парафій», – додав він.

Більшість храмів УАПЦ розташовані на Галичині, де вступ на будь-яких умовах до Московського патріархату категорично відкидається.

«УАПЦ була створена у 1989 році в Галичині. Тому 90% храмів цієї церкви розташовані саме там. Зокрема, 350- на Львівщині, до 200 – на Івано-Франківщині та до 200 на Тернопільщині. Решта – розсіяні по Україні. Це ті спільноти, для яких під-будь якою зовнішньою обгорткою єднання з Московським патріархатом не є допустимими. Я думаю, що митрополит Мефодій зондував настрої єпархіальних ієреїв Галичини і розуміє, що просування на неформальному рівні такої пропозиції немає сенсу. А озвучив її, щоб з цього хоч мати якість ідеологічні дивіденди»,– додав Юраш.

На думку експерта, РПЦ пропонувала УАПЦ статус так званої напівавтономії.

«Напівавтономія – це не юридичний чи канонічний термін, це мій умовний термін, який означає, що церква набуває значного ступеня самостійності, але її порядок влаштування церковного життя не на 100% відповідає автономному (незалежному) рівневі, який канонічно окреслений. Московська патріархія готова йти на такі неформальні поступки, надаючи певні привілеї, самостійність у вирішенні певних завдань в замін на приєднання до Московського патріархату. Однак у будь-який момент їх можна ліквідувати», – стверджує він.

"Український тиждень", 29 квітня 2011 року