Патріарше послання нa Пасхy 2011 рокy

21.04.2011, 10:20
Воскресіння Христа є дійсно правдивим і дарує вірним християнам упевненість, а для всього людства можливість — пережити несприятливі наслідки стихійного лиха та зіпсованої духовності.

+ В А Р Ф О Л О М Е Й
Божою Ласкою
Архієпископ Константинополя — Нового Риму
та Вселенський Патріарх

Всій Церкві Благодать, Мир та Ласка від Христа Спасителя Воскреслого у Славі

Улюблені діти у Господі,
 
Знову, у дусі радості та миру, ми звертаємось до Вас з світлим та повним надії привітанням: Христос Воскрес!

Явища та події нашого часу можуть виглядати начебто вони не відповідають торжеству нашого привітання. Природні катаклізми спричиненні землетрусами та цунамі, разом з можливістю атомної катастрофи та людських жертв спричинених військовими сутичками та терористичними актами, виявляють наш світ повним страждань та мук причиною яких є природні та духовні злі сили.
 
Проте, Воскресіння Христа є дійсно правдивим і дарує вірним християнам упевненість, а для всього людства можливість — пережити несприятливі наслідки стихійного лиха та зіпсованої духовності.
 
Природа бунтується, коли зарозумілий людський розум старається приручити її безмежні сили наділені Творцем, начебто, неважливим та не активним її елементам.
 
Спостерігаючи за жахливими природними явищами, які являються останнім часом на нашій планеті часто та успішно, ми вдячні та віримо, що ці явища є не розлучними з духовними та моральними відхиленями людства. Наслідки цього відхилення — такі як жадібність, скупість, та ненаситне бажання за матеріальним багатством, разом з байдужістю до зубожінням, яке терплять багато людей через незбалансоване багатство декількох людей — можливо зовсім не відносяться до стихійних явищ у очах науковців. Зате, для того, хто дивиться на це з духовної точки зору, гріх порушує гармонію як духовних та і природних відносин. Тому що, існує таємний зв'язок між моральним та природним злом; якщо ми бажаємо бути визволені від природного зла, то мусимо відкинути моральне.
 
Наш Воскреслий Господь Ісус Христос, новий Адам і Бог, являється зразком для благотворного впливу святого щодо природного світу. Бо Христос зціляв фізичні та духовні немочі, дарував потіху та зцілення всім людям, а одночасно приносив спокій та мир бурхливим морям, розмножив п’ять хлібів щоб нагодувати п’ять тисяч народу, отже сполучаючи примирення духовної та природної гармонії. Якщо ми стараємось мати позитивний вплив на сучасні негативні природні та політичні умови нашого світу, тоді ми не маємо іншого вибору крім віри у Воскреслого Христа та звершення його спасенних заповідей.
 
Христос Воскрес і дав нове життя досконалому ідеалу людства, який мав затемнений ідеал. Христос став першо-народженим та першим у новому відновленому світі та всього творіння. Вістка Воскресіння не є без значення для якості людського життя та збалансованої функції природи. Проживаючи Воскресіння Христа у глибині нашого серця, наше буття буде сприятливо впливати на все людство та природний світ. Природні науки можливо ще не знайшли зв'язок між оновленням людства та оновлення творіння, але досвід святих — що повинен бути ціллю нашого власного досвіду — підтверджує той факт, що справді, людина народженна у Христі відновляє гармонію природного світу порушеного гріхом. У Христі, святий може пересувати гори на благо світу, а грішна людина, що протистоїть Божим шляхам, може потрясти землю і підняти руйнівні хвилі.
 
Отож, приступаймо до святості Воскреслого Христа пристойно, через Його благодать, утихомирюючи природні та моральні хвилі, що непокоять сьогодні наш світ.
 
Мої улюблені діти у Господі, нехай благодать нашого Воскреслого Господа Ісуса Христа буде зі всіма вами. Амінь.

Свята Пасха 2011

+Варфоломей Константинопольський
Щирий молитвенник за всіх перед Воскреслим Христом

Офіційний сайт УПЦ в США, б.д.