Мечеть, Собор і Злагода

03.03.2011, 15:23
Мечеть, Собор і Злагода - фото 1
Уперше з 1944 року кримські татари отримали можливість побудувати свою Джума-Джамі

Уперше з 1944 року кримські татари отримали можливість побудувати свою Джума-Джамі

ФОТО З АРХІВУ МУФТІЯТА КРИМСЬКИХ ТАТАР

 

НА ЗАКЛИК МУФТІЯТУ КРИМСЬКІ ТАТАРИ ЗІБРАЛИ БЛИЗЬКО 400 ТИСЯЧ КАМЕНІВ НА БУДІВНИЦТВО ДОВГООЧІКУВАНОЇ СОБОРНОЇ МЕЧЕТІ В СІМФЕРОПОЛІ

Сьогодні в Сімферополі відбудеться урочиста закладка пам’ятної капсули на місці будівництва майбутньої Джума-Джамі. Вранці на місці будівництва, де складено вже близько 400 тисяч каменів, зібраних за закликом муфтіяту кримськими татарами, муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв проведе дуа — молебень, який благословить перші кроки, спрямовані на будівництво Соборної мечеті Джума-Джамі. Потім у фундамент майбутньої мечеті буде закладено пам’ятну капсулу. У церемонії візьмуть участь народний депутат України, голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов, голова Ради міністрів Криму Василь Джарти, постійний представник Президента України Володимир Яцуба, муфтій хаджі Еміралі Аблаєв, президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров.

— Це дуже значна й пам’ятна подія для Криму, — сказав «Дню» муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі-ефенді. — Джума-Джамі буде священною установою, яка принесе Криму мир і згоду. Мусульмани Криму молитимуться в ній за вирішення всіх проблем Криму, за зміцнення братерських зв’язків усіх кримчан різних національностей. Щоправда, для будівництва мечеті нам потрібно ще багато зробити, але головну проблему вже вирішено за допомогою Аллаха, нам виділено землю і тепер усіма мусульманами Криму Джума-Джамі буде побудовано.

До речі, буквально вчора на позачерговій сесії міської ради Сімферополя депутати прийняли ухвалу про надання Духовному управлінню мусульман Криму земельної ділянки для будівництва комплексу Соборної мечеті в постійне користування. Таким правом в Україні, окрім підприємств, організацій і установ державної чи комунальної власності, громадських організацій інвалідів, також наділено релігійні організації. Причому, виключно для будівництва та обслуговування культових споруд.

Завідувач відділом мечетей муфтіяту Руслан Бурнашев розповів, що Соборна мечеть у Сімферополі стане свідченням того, що християни та мусульмани, віруючі інших конфесій можуть знаходити згоду і співпрацювати у розв’язанні будь-яких проблем.

За його даними, до депортації 1944 року в розпорядженні мусульман Криму було приблизно 1800 мечетей. Всі мечеті в повоєнний час було або зруйновано, або вони використовувалися як склади, гаражі, були пристосовані для господарства. На момент повернення кримських татар до Криму наприкінці 80-х років у Криму не діяла жодна мечеть. На сьогодні в розпорядження приблизно 300 тисяч мусульман Криму повернено державою понад 100 мечетей, зусиллями муфтіяту за допомогою мусульман Криму та зарубіжжя на півострові ще побудовано порядку 80 мечетей, переважно в місцях компактного поселення кримських татар, які повернулися з депортації. Щоправда, не всі вони вже здані в експлуатацію у зв’язку зі складністю будівельного законодавства. Двісті мечетей, говорить, Рустем-ага, недостатньо для того, щоб усі мусульмани могли вільно задовольняти свої релігійні потреби. З часом число мечетей буде знову доведено приблизно до 1800.

Нагадаємо, питання про будівництво Соборної мечеті Джума-Джамі в Сімферополі вирішувалося дуже складно.

Ще 2004 року сесією Сімферопольської міськради було прийнято ухвалу про узгодження Духовному управлінню мусульман Криму місця розташування і розмірів земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті в районі вулиці Ялтинської, 22. Проте пізніше депутати відмовили у відведенні земельної ділянки за вказаною адресою. 2008 року вони погоджували місце розташування мечеті на ділянці на вулиці Луговій, 6, а в лютому цього ж року Сімферопольська міськрада визнала земельну ділянку в районі вул. Ялтинської, 22 і прилеглу до нього зону лісопарковою.

ФОТО З АРХІВУ МУФТІЯТА КРИМСЬКИХ ТАТАР

 

ТАК МАЄ ВИГЛЯДАТИ МЕЧЕТЬ, ЩО БУДЕ ЗБУДОВАНА В СІМФЕРОПОЛІ НА ВУЛИЦІ ЯЛТИНСЬКІЙ, 22

Наприкінці лютого 2009 року народний депутат України Борис Дейч у відкритому листі закликав депутатів Сімферополя та колишнього міського голову міста Геннадія Бабенка відкинути політичні розбіжності й розглянути питання про виділення ділянки під будівництво Джума-Джамі. Депутати пообіцяли повернутися до розгляду питання після проведення громадських слухань. Президент України Віктор Янукович на зустрічі з представниками адміністративно-господарчого активу Криму 3 серпня 2010 року в Сімферополі заявив, що Джума-Джамі має бути побудована. Зволікання з цією ухвалою щодо виділення землі для будівництва Соборної мечеті було тим більш несправедливим, що в центрі Сімферополя сьогодні активно йде відтворення зруйнованого комуністами 1934 року Собору святого Олександра Невського в той час, як кримських мусульман було позбавлено соборного храму...

Вирішення цієї проблеми зміг розпочати лише новий склад депутатів Сімферопольської міськради. Перед ними зі спеціальним зверненням виступив голова Ради міністрів Криму Василь Джарти, який закликав депутатів виконати доручення Президента. 15 лютого 2011 року на сесії Сімферопольської міської ради нарешті було прийнято ухвалу, якої роками домагалися кримські татари. З 72 депутатів за цю ухвалу проголосував 71.

«Ця ухвала буде доленосною для всіх, — сказав Василь Джарти, — оскільки виділення землі під мечеть — це питання, яке є назрілим і перезрілим». Голова меджлісу Мустафа Джемільов відзначив, що перші позитивні кроки у взаєморозумінні між кримськими татарами та нинішньою кримською владою стали можливими завдяки безпосередній участі Василя Джарти в пошуках взаємоприйнятних для всіх сторін розв’язків.

«Будівництво храмів різних конфесій — собору святого Олександра Невського в центрі Сімферополя та Соборної мечеті на вулиці Ялтинській — це ознака того, що в Криму існує міжнаціональна злагода та міжконфесійний мир», — сказав член Президії Верховної Ради АРК Рустам Теміргалієв.

Вирішення питання про будівництво Джума-Джамі матиме для Криму тим більш благотворний вплив, що з ним пов’язано також розв’язок питання про припинення в Криму практики самозахоплень землі і прискорене прийняття ухвал щодо виділення землі для розселення тих репатріантів, які повернулися на батьківщину і ще не мають житла. Ряд сільрад Сімферопольського району, які раніше визначили земельні масиви під індивідуальне житлове будівництво для депортованих і інших категорій громадян, повинні за ухвалою уряду Криму, до липня виробити планування територій по виділенню ділянок, — повідомив заступник голови Ради міністрів — міністр курортів і туризму АРК Георгій Псарев на засіданні Радміну Криму 1 березня. Міністерству фінансів Криму та Міністерству економічного розвитку і торгівлі АРК рекомендовано передбачити засоби на розробку містобудівної та іншої документації, а Міністерству регіонального розвитку і ЖКГ спільно з Сімферопольською міськрадою та Сімферопольською райдержадміністрацією розробити проекти інженерних і інших мереж у нових масивах.

Микола СЕМЕНА

"День", 3 березня 2011 року