• Головна
  • Моніторинг
  • Гузар запропонував об'єднати всі церкви: Московський патріархат збентежений...

Гузар запропонував об'єднати всі церкви: Московський патріархат збентежений

12.02.2011, 18:59
Екс-глава Української греко-католицької церкви запропонував об'єднати всі українські церкви в єдину Київську церкву.

Екс-глава Української греко-католицької церкви запропонував об'єднати всі українські церкви в єдину Київську церкву.

Пішовши у відставку, глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар зробив заяву, яка для багатьох виявилося сенсацією: він вважає необхідним об'єднання всіх українських церков в єдину Київську церкву.

"Ми до цього не будемо повністю собою, поки не з'єднані з нашими православними братами, відновивши єдину Київську церкву", - пояснив свою позицію Гузар, якого цитує "Сегодня". Чи означає це готовність грекокатоликів відмовитися від унії 1596 року, коли частина православних лідерів Київської метрополії пішла під заступництво Папи Римського, невідомо.

Нардеп, греко-католик Тарас Чорновіл, стверджує, що так: "Якщо українська церква буде єдиною, вона не може бути ні під керівництвом Риму, ні під керівництвом Москви. Правда, це дуже далека перспектива, пов'язана, до того ж, з ідеєю зближення католицизму з православ'ям взагалі ".

Втім, православні церкви Україні повні на цей рахунок скептицизму і, більше того, вважають, що таким чином греко-католики намагаються привести православних під владу Папи.

"УГКЦ не проти увійти до помісної церкви і навіть не проти того, щоб вона називалася православною, - говорить прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов. - Але насправді мова йде про нову унію, тому що під усім цим мається на увазі верховенство Папи Римського. Про таку ідею, до речі, вони вже писали керівництву УПЦ пару років тому".

Аналогічна і позиція УПЦ Київського патріархату. "З цією позицією Любомира Гузара ми знайомі. Мова йде про те, щоб українська церква була в єдності з римським престолом, ставши мостом між католицизмом і православ'ям, - каже її прес-секретар Євстратій Зоря. - А коли ми говоримо про єдність, ми маємо на увазі православ'я, але для УГКЦ розрив з Римом неможливий".

Політолог Вадим Карасьов вважає, що певні варіанти об'єднання є. В основному вони пов'язані з тим, що зараз позиції Київського патріархату в країні слабшають і є ймовірність, що його велика частина увіллється в УПЦ МП. А ось ті, хто не захоче йти до РПЦ, цілком можуть об'єднається з греко-католиками. Або під "кураторством" Рима, або навіть організувавши православну церкву, незалежну від Папи.

Відповідь на ключове питання - чи може в разі об'єднання з українськими православними церквами УГКЦ розірвати зв'язок з Ватиканом, - Любомир Гузар не дав. Однак журналісти отримали його у глави секретаріату верховного архієпископа УГКЦ Олекси Петріва: "Зв'язок зі святим престолом розірвана бути не може. Цей зв'язок є суттю нашої віри".

Тим часом експерти припускають, що за закликами Любомира Гузара до об'єднання може стояти більш приземлена мета - розширення зони впливу греко-католицької церкви. Тобто, йде мова про те, що в умовах, коли Московський патріархат робить кроки щодо приєднання до себе УПЦ КП, Гузар робить хід на випередження, роблячи УГКЦ орієнтиром для тих сил у Київському патріархаті, які не хочуть вливатися в МП, пропонуючи їм вибір між верховенством Москви або Ватикану.

ТСН, 12 лютого 2011