• Головна
  • Моніторинг
  • Потрапити на українське ТБ український Патріарх може лише через Америку. Тому що не московський...

Потрапити на українське ТБ український Патріарх може лише через Америку. Тому що не московський

20.11.2010, 15:16
В понеділок до Києва внадцяте примчить Патріарх Кіріл. Його візити приводять в глибокий екстаз українські мас медіа, натовп представників яких завжди зачаровано бродить слідами Патріарха ти висвітлює кожний помах його руки.

В понеділок до Києва внадцяте примчить Патріарх Кіріл. Його візити приводять в глибокий екстаз українські мас медіа, натовп представників яких завжди зачаровано бродить слідами Патріарха ти висвітлює кожний помах його руки.

Подібний ажіотаж виникає у місцевих журналістів, коли Його московська Святість відвідує Рязань або Вологду. Центральні російські канали приділяють Кірілу куди менше уваги, ніж українські. Пояснити це я можу не зацікавленістю наших медіа релігійною тематикою, а лише свідомим чи підсвідомим москвофільством власників медіа та редакторів.

Зазвичай вони ігнорують важливі події із життя українських конфесій. Їм нема діла до Патріарха Філарета, Кардинала Гузара чи навіть Предстоятеля УПЦ МП Володимира. Про них не розповідають в новинах, їх не запрошують у прямі ефіри. Зате Кірілу – режим найбільшого інформаційного сприяння.

Під час його літнього візиту, патріарша хроніка була обов'язковою для кожного випуску новин. Перший Національний провів пряму трансляцію як мінімум п'яти очолюваних Кірілом богослужінь та ледве-ледве погодився показати урочисту службу у Володимирському соборі УПЦ КП до Дня Хрещення. Та й то у вечірньому записі, бо зранку, коли український Патріарх Філарет правив службу, українське телебачення наживо транслювало Патріарха російського.

Минулого місяця пройшли урочистості з нагоди 15-річчя Патріаршого служіння Філарета – на них звернули увагу лише СТБ та ICTV.

А потрапити на український телеканал із грунтовним виступом Філарету вдається хіба що через Америку. Саме так він з'явився на П'ятому каналі – через "Голос Америки".

Режим Януковича проводить політику однобічної орієнтації на УПЦ МП. На це вже почали звертати увагу в світі.

Йдеться навіть про те, що держава починає напряму фінансувати УПЦ МП. В п'ятницю УНІАН оприлюднив документи, згідно яких Микола Азаров у відповідь на прохання УПЦ МП розпорядився матеріально підтримати приїзд російського Кіріла коштом українських платників податків.

В той же день портал РІСУ повідомив, що держава із бюджету профінансує відновлення Десятинної церкви у Києві – для УПЦ МП.

Приклад з Януковича та Азарова бере й чиновництво. Ледве приступивши до виконання обов'язків глави КМДА, пан Попов влашутвав публічну акцію фото-театрального благословення у Московському Патріархаті.

Блог Олега Медведєва

"Українська правда", 20 листопада 2010