...Щоб підтримати одне одного. В Україні тривають ІV Суспільні дні УГКЦ

15.11.2010, 13:07
«Люди терплять, коли немає нікого, хто б міг їх вислухати, — зазначає предстоятель греко-католиків. — Коли ж з’являється хтось такий, це може стати ключовим моментом у чиємусь житті»

Четвертий рік поспіль Українська греко-католицька церква організовує Суспільні дні. Їхня мета — об’єднати віруючих УГКЦ, інших Церков та людей доброї волі. Це, фактично, перша на пострадянському просторі спроба залучити представників релігійних і недержавних організацій до публічної дискусії на місцевому й загальнонаціональному рівнях.

Тема цьогорічних Днів, що тривають у Києві, Одесі, Кіровограді, Житомирі Херсоні й Луцьку, — «На початку було Слово: комунікація в ХХІ столітті». Учасники заходу матимуть змогу обговорити питання та проблеми комунікації та навчитися ефективному спілкуванню. Для цього, власне, відбудуться: конкурс «Найкраще інформаційне обличчя парафії», дебати «Влада й Церква: діалог чи монолог?», круглий стіл «Розмова німого з глухим: як донести моральні імперативи Церкви до суспільства?», дискусія «Церковні тексти в мирському контексті», літургія з сурдоперекладом і проповіддю предстоятеля УГКЦ Блаженішого Любомира (Гузара), духовні зустрічі, об’єднані темою «Від висловлювання себе до спілкування з іншим»... «Люди терплять, коли немає нікого, хто б міг їх вислухати, — зазначає предстоятель греко-католиків. — Коли ж з’являється хтось такий, це може стати ключовим моментом у чиємусь житті». 7 листопада в столичному Шевченківському парку відкрилася виставка європейських художників «Очима бідних». Експозиція просто неба засвідчує підтримку прийнятих світовою спільнотою «Цілей розвитку тисячоліття» (йдеться, зокрема, про зменшення до 2015 року бідності вдвічі). На цих фото, картинах і скульптурах відображено бідність, голод, страх і відчай, а разом з тим — надію.

А 9 листопада в Києво-Могилянській академії відбувся семінар «Біблія у культурі комунікації» за участю перекладача Острозької Біблії, лауреата Шевченківської премії, легендарного отця-поліглота Рафаїла Турконяка. Спілкування було побудовано в форматі запитань-відповідей. Ішлося, зокрема, про доцільність перекладів апокрифів — праць християн, що датуються переважно ІІІ — V століттям, їхнє місце серед іншої релігійної літератури; методологію вивчення Святого Письма і, зрозуміло, тлумачення Книги Книг...

У Києві Суспільні дні УГКЦ триватимуть до 17 листопада. Так, сьогодні-завтра в греко-католицьких храмах Св. Василія Великого (Вознесенський узвіз, 7) і Миколи Доброго (вул. Покровська, 6) пройдуть духовні бесіди на теми «Літургія як спосіб комунікації Бога з людьми: природа Літургії» та «Літургія як спосіб комунікації Бога з людьми: знаки та символи» за участю професора Варшавського університету о. Марка Бляза. У неділю Блаженіший Любомир (Гузар) відслужить Службу Божу в Патріаршому соборі (вул. Микільсько-Слобідська, 5). А 17 листопада в «Кінопалаці» демонструватиметься документальна стрічка «Йосиф Сліпий. Молитва за Україну». Розклад заходів у обласних центрах розміщений на сайті УГКЦ www.ugcc.org.ua. Крім того, впродовж місяця у вищезгаданих містах відбудеться Акція солідарності. Представники Церков, соціальних організацій та миряни відвідуватимуть сиротинці, будинки престарілих, в’язниці, а також людей з особливими потребами та родини, що потребують допомоги. Адже ми не відразу можемо (а часто не можемо взагалі) позбавитися від страждань у нашому житті, зате можемо підтримати одне одного.

Надія ТИСЯЧНА

"День", 10 листопада 2010