Мокре місце від водойми

30.10.2010, 15:06
Релігійна спільнота мормонів, засипаючи озеро на Осокорках, будує черговий церковний комплекс

Релігійна спільнота мормонів, засипаючи озеро на Осокорках, будує черговий церковний комплекс

Два місяці тому «Україна молода» писала про відкриття у Києві першого у Східній Європі храму мормонів (відомі вони тим, що хрестять мертвих та шанують небіблійних ангелів). Загадкова церква (такий собі мавзолей із дорогоцінного мармуру, масштаби якого вражають) віднині височіє на київській Кільцевій дорозі. Однак, виявляється, це буде не єдиний монументальний храм Церкви святих останніх днів в українській столиці.

На Осокорках активно зводять ще один релігійний комплекс мормонів. І особливо тамтешнім жителям образливо за місцеве озеро — його забудовують з усіх боків. І розширюють володіння не тільки релігійні спільноти, а й місцеве кафе.

Було колись озеро...

Пенсіонер Володимир Тугай, мешканець Осокорків, намагається бити на сполох: чи не єдину зелену зону відпочинку на весь їхній мікрорайон забудовують! Це озеро не має назви, його не підписують на картах Києва, тутешні ж мешканці називають його на честь вулиці, уздовж якої воно тягнеться, — Срібнокільське. Навколо ростуть дерева. А влітку, незважаючи на те, що дозволів не дає санітарна служба, багато мешканців Дарницького району тут купається — на березі є щось подібне до піщаного пляжу.

Однак площі озера вкорочуються, та й узагалі — підходів до води стає менше. «Раніше тут діти любили кататися на санчатах узимку, — пенсіонер показує на спуск до озера, густо закиданий сміттям і залишками будівельних матеріалів, — цього року, видно, вже не зможуть».

Уздовж цієї занедбаної гірки до водойми тягнеться металевий паркан. Над ворітьми будівельної огорожі встановлено інформаційний щит. Як тут зазначено, на березі озера представники Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (у народі більш відомі як мормони) будують релігійний комплекс. За планом, релігійники планують встановити чотири корпуси. Тут діятиме їхня недільна школа. Територія площею 1 324 квадратні метри для мормонів, схоже, виявилася замалою. Тому служителі церкви взялися «розширюватися» — засипали частину прибережної зони і клаптик самої водойми.

Конкуренти — по сусідству

Крім «наступу» мормонів, інтенсивне будівництво свого храму на березі озера проводить і римо–католицька церква. Причому в тісному сусідстві, за кілька десятків метрів від храму мормонів. Закінчити планують до 2014 року.

Однак на цьо­му «освоєння берега» озера не закінчується — за римо–католиками працює кафе «Каракум» із щедро розставленими столиками і парасольками навколо. Тут же, схоже на те, будується доповнення і для «Каракуму» — дах новенької двоповерхової будівлі вже перекрили.

Про жодне з цих будівництв не повідомляли мешканців мікрорайону Осокорки. Громадських слухань не проводили. Не обговорювалися ні добудови мормонів, ні римо–католиків, ні «Каракуму». За цей час громада зверталася і в Генпрокуратуру, і до заступника міністра внутрішніх справ, і до начальника Головного управління МВС України в Києві, представників опозиційних сил у Київраді. На думку мешканців, забудова прибережної зони озера порушує статті Водного і Земельного кодексів, статтю 142 Конституції, яка говорить, що «територіальним громадам на праві власності належить рухоме і нерухоме майно, доходи бюджетів, земля і природні ресурси». Однак відповіді державних інстанцій, як часто буває, виявилися традиційними — відписками і обіцянками розібратися.

Мешканці з’ясували: забудова озера законна. Право на будівництво мормони отримали ще в 1999 році, римо–католики — у 2005. Всі рішення надала Київрада. Дарницька райрада навіть не спробувала захистити права мешканців району. Однак громада здаватися не збирається, планує відстоювати свої позиції в суді. І навіть якщо не вдасться домогтися знесення об’єктів — вимагатимуть хоча б перепрофілювання будівель.

Сава Максимчук

"Україна молода", 28 жовтня 2010