Священики йдуть у політику [репортаж, відео]

18.10.2010, 13:46
Найбільш активними донорами священиків-кандидатів стали дві конфесії - Українська православна церква Московського та Київського патріархатів. Вони готові розглядати пропозиції від усіх політичних сил, які не сповідують атеїзм.

Леся Головата, 5 канал: "Сьогодні українські душпастирі переймаються не лише духовними проблемами своїх громад, а й матеріальними. Для цього вони йдуть кандидатами на виборах до місцевих рад". 

Двадцять років отець Василь допомагає парафіянам рятувати душі. А в мирському житті планує ще й відстоювати їхні права як депутат Бориспільської ради. Для підстраховки він висунув свою кандидатуру і як мажоритарник, і в списку від однієї з політичних сил.

Василь Безсмертний, священик УПЦ КП, кандидат у депутати Бориспільської райради: "Причина в тому, щоб допомогти народу. Бо тому що до політиків таких вони не можуть достукатися, а завжди ожуть прийти до церкви та спитати священика що він зробив, коли його обрали".

Думки електората щодо депутатів у рясах розділилися.

Найбільш активними донорами священиків-кандидатів стали дві конфесії - Українська православна церква Московського та Київського патріархатів. Вони готові розглядати пропозиції від усіх політичних сил, які не сповідують атеїзм. Єдине обмеження для кандидатів у рясах - не агітувати з амвону. Аргументація в обох церквах однакова. Мандат допоможе очистити політику зсередини та лобіювати церковні інтереси.

Георгій Коваленко, голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП: "Це владне коло - це закритий клуб, який вирішує дуже багато питань. Я бачу сенс у цих речах тільки, щоб донести думку церкви до місцевої влади. Тому що іншого механізму може не бути".

Євстратій Зоря, речник УПЦ КП: "Без мандату ніхто навіть не хоче звертати увагу на цю церкву. Наприклад, принципово не виділяє земельних ділянок чи принципово відмовляють у дозволі будівництва".

Священики - це громадяни України. Тому за Законом можуть уповні скористатися своїм правом бути обраними. Кажуть у Комітеті виборців України.  Розпізнати висвячених кандидатів можна навіть у виборчій кабінці. Але лише мажоритарників. У цих бюлетенях вказується посада. Утім, політичним партіям все-одно вигідно вносити священиків до списків.

Олександр Черненко, голова Комітету виборців України: "В Україні священики завжди користуються авторитетом, вони мають вплив на громадську думку. Дуже часто, особливо в сільській місцевості власне так як сказав священик - це істина в останній інстанції".

А от греко-католицьким священикам до політики - зась. Синод заборонив отцям балотуватися на будь-яких виборах. На думку глави УГКЦ, парох має служити усій громаді, до якої належать симпатики різних політичних сил.

Любомир Гузар, глава УГКЦ: "Священик повинен заохочувати людей до чесного політичного служіння. Але він не може сам брати частинної відповідальності за те, що діється в громаді з огляду на те, що він належить до певної політичної громади".

За порогом храму на отця Василя чекає багато передвиборних справ. Їхні результати він знатиме вже через два тижні.

Леся ГОЛОВАТА, Олександр ВОДІН, Олексій ТИШЕНКО

"5 канал", 17 жовтня 2010