Отець Ксаверій Кнотц на Форумі видавців розповів про "Секс, якого не знаєте"

18.09.2010, 14:17
Отець Ксаверій Кнотц на Форумі видавців розповів про "Секс, якого не знаєте" - фото 1
Сьогодні, 16 вересня, у Львові спеціальний гість Форуму видавців отець, монах-капуцин із Польщі Ксаверій Кнотц презентував книгу, яка вже стала бестселером – "Секс, якого не знаєте" видавництва "Свічадо".

s_1_2e652.jpgКнигу о. Ксаверій Кнотц написав з досвіду реколекцій, які проводить для подружніх пар більше 10 років. Реколекції він проводить кожних вихідних, кілька десятків разів на рік. У його графіку наступні два роки вже розписані, тому, жартує монах, не має права захворіти.

Реколекції стосуються передусім сексуального життя подружніх пар. «Що б ми не обговорювали, що б не обмовляли, завжди виходимо на проблеми в сексуальному житті. На цю тему я вже дуже багато наслухався, тому якщо кілька сотень тисяч пар говорить про своє сексуальне життя, то багато проблем повторюється, але кожна вона переживається в якомусь іншому контексті. Люди говорять про це різними мовами, по-різному свою проблеми називають, є різні причини однакових проблем», – розповів отець.

Він зазначив, що вже має чуття, що саме для людей є важливим, де допускають найбільше помилок, де мають найбільші труднощі, в чому не розуміють одне одного. Також отець зустрівся з різними міфами, про вчення церкви: «Це можна порівняти з укладанням цеглинок, кожна цеглинка – це своєрідні загальмування, комплекси: чоловіки не впевнені, що їхні дружини будуть з ними щасливими, що статевий акт цього разу їм вдасться. Жінки переживають чи зі своїм тілом будуть прийняті чоловіком, чи після пологів чоловік не відкине її, адже вона буде вже не такою стрункою. І на всі ці людські страхи і переживання накладається неспокій і страх в сфері моральності, людина боїться чи поводиться так, як цього хотів би Бог. А деякі тільки бояться покарання. Ці цеглинки наростають і щоразу важче витримати тягар. Власне треба на ці теми розмовляти, щоб непевності одне одному розвіяти».

За словами отця, є й інші пари: які дуже задоволені своїми сексуальними стосунками, але десь там чули, що це є гріхом. Він також поділився спостереженням, що ті люди, які мають найбільше проблем, найчастіше хваляться своїми успіхами: «Найчастіше люди переконані, що секс і Бог взаємовиключають себе, що ці дві сфери не мають нічого спільного. Думають, що секс повинен бути десь там в приватному житті, з дружиною, коханкою, чи коханцем. А Бог живе в Церкві. Тому так важливо погодити дві великі енергії в житті людини. Бо в житті кожної людини є Бог, навіть якщо вона з ним бореться, то вживає його ім’я. І так само кожна людина переживає сексуальність, цікавиться нею, навіть якщо говорить, що не цікавиться».

У своїй книзі Ксаверій Кнотц також порушує питання зачаття дитини: «Кожен з нас є на світі завдяки якомусь статевому акту, завдяки якому ми живемо, що вдалися татові і мамі». Часто побутує думка, що єдиною метою статевого акту є саме зачаття дитини».

«Дехто говорить, що завжди треба підходити до статевого акту з тим, що повинна зачатися дитина. Напевно, коли чуєте такі погляди, то боїтеся їх, бо тоді б так виходило, що мусіли б мати близько 10 дітей, а якщо ви є здоровими, то навіть 15. І дуже важливо щоб ви знали, що Церква зовсім так не навчає. Церква тільки говорить, що потрібно мати пошану до своєї тілесності», – розвіює стереотипи духівник.

Він підкреслив, що кожна жінка має цикл плідності. Часом вона є плідною, часом не плідною. І важливим є, якщо подружжя більше не хоче мати дітей, то щоб навчилися розпізнавати цей час неплідності і мати статеві стосунки власне в цей час, тобто використовувати всі можливості, які дає тіло: коли люди хочуть мати дітей, то займатися сексом в час плідності, а коли не хочуть, то в час неплідності. А коли людина не зможе цього розпізнати, то почувається зневоленою: бо має альтернативу, або зовсім припинити статеві стосунки (багато жінок, які вже мають дітей, воліють взагалі не мати статевих відносин, ніж мати ще одну дитину), або погодитись на народження ще дітей. Але цього жінка теж не хоче, бо має бажання працювати ще за професією. Тоді здається, що виходом є різні методи контрацепції: перерваний статевий акт, таблетка чи стають популярними аборти.

Власне, у своїй книзі монах-капуцин показує шляхи виходу з цих проблем: «Можливо пізнавати все краще одне одного, як чоловіка і жінку та регулювати кількість дітей, радіти дітям, які з’являються на світ. Бо коли людина відчуває владу на своїм тілом, то перестає боятися появи дітей».

Отець також наголосив, що сексуальне життя є висловленням любові. А люди хочуть любити одне одного не тільки тоді, коли хочуть мати дитину.

«Знаю подружні пари, які вибрали таку дорогу, і власне відтоді почуваються дуже безпечно під час статевих стосунків. Мають набагато частіше сексуальне життя без страху, що дійде до вагітності. Одна пара мені розповіла, що після 20 років спільного життя думали, що вже нічого нового в сексуальній сфері не переживуть, але вони пережили таку дику близькість сексуальну, що після тих стосунків їхня любов розквітла. Чоловік почав ставитися до жінки дуже делікатно і ніжно, жінка почала відчувати сильну любов до чоловіка, що вони самі були дуже здивованими. Вони сказали, що стосунки не були якимись пристрасними, їхня надзвичайність полягала в близькості, яку пережили», – навів приклади Ксаверій Кнотц.

За словами отця, таким чином любов між чоловіком і жінкою зростає, в цій любові і є Бог, і ця любов є дуже чистою.

ZIK. - 16 вересня 2010 року