Таки вибухнуло...

03.08.2010, 11:35
Кому вигідне нагнітання релігійного протистояння в Україні?

Кому вигідне нагнітання релігійного протистояння в Україні?

У четвер у Святопокровському соборі Московського Патріархату, розташованому в центрі Запоріжжя, пролунав вибух. Саморобний вибуховий пристрій був схований у пакеті, котрий відкрито лежав у тамбурі при вході у храм, і спрацював близько о пів на п’яту, перед початком вечірнього богослужіння.

У цей час у церкві знаходилось 15 осіб, з яких постраждало дев’ять. Вісімдесятирічна черниця Марія Михайлівна Донець, котра знаходилась поблизу вибухівки і отримала опіки другого та третього ступеню 90% площі тіла, померла в лікарні. Іншім постраждалим завдано незначні травми. П’ятеро з них були доставлені в запорізькі лікарні, а інші від госпіталізації відмовились.

Будівля храму отримала несуттєві пошкодження: вибуховою хвилею були вибиті віконні шибки та рами. Виходячи з масштабу та характеру руйнувань, фахівці вибухово-технічної служби ГУМВС області визначили, що в церкві спрацював вибуховий пристрій фугасної дії 300—400 г тротилового еквіваленту, виготовлений із саморобної вибухової речовини.

За словами запорізького губернатора Бориса Петрова, зменшенню кількості постраждалих сприяло те, що через трохи піднятий вибухом дах ветхої будівлі церкви та вибиті вікна вийшла більша частина вибухової хвилі. Також, на його думку, відсутність осколків свідчить, що невідомий підривник не ставив собі за мету когось вбити.

Міліція порушила кримінальну справу за умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п. 5 ч. 2 ст. 115 КК України), котре карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним ув’язненням.

Факт вибуху в церкві є безпрецедентним для нашої країни. Ні в Запоріжжі, ні в Україні досі не було і, хочеться вірити, немає жодної політичної сили, здатної до таких акцій.

Ще більш невірогідним, навіть абсурдним видається припущення, що до таких дій можуть бути причетні вірні будь-яких православних конфесій. Адже навіть в ті часи, коли велась боротьба за приміщення храмів, віряни різних патріархатів обмежувались штовханиною чи, у крайньому разі, невеликими бійками. Більше того, найбільшими православними церквами була створена спільна комісія для обговорення питань про можливість їхнього об’єднання.

Разом з тим, не варто скидати з рахунку того, що останнім часом в Україні посилено нагнітається релігійна ворожнеча. Лунають звинувачення в «неканонічності», «розколі». Представники Одеської єпархії навіть пропонували ліквідувати «розкол» шляхом скасування Мін’юстом реєстрації УПЦ КП.

Влада ж надала значних преференцій УПЦ Московського Патріархату. Патріарх Філарет не міг навіть зустрітись із президентом Віктором Януковичем. А паломникам цієї церкви, які намагались приїхати в Київ на хресну ходу з приводу свята хрещення Київської Руси, чинили перепони. Крім того, не можна, звичайно, відкидати зовнішній фактор і бажання деяких сил дестабілізувати релігійну ситуацію в Україні.

Проте все це домисли, які, правда, активно обговорює інтернет-спільнота. Хочеться вірити, що вони далекі від істини. Найбільш вірогідним на сьогодні видається сценарій, що вибух вчинений психічно неврівноваженою людиною чи прихильником деструктивної секти.

Зважаючи на достатньо високу кваліфікацію запорізької міліції, можна сподіватись, що винуватець вибуху буде швидко знайдений. Але лише майбутнє покаже, як буде використаний цей інцидент. Адже дії навіть неврівноваженого підривника-одинака можна кваліфікувати як терористичний акт, що потягне за собою передачу цієї справи в СБУ. І при бажанні цей вибух може бути використаний як привід для «закручування гайок».

До речі, в УПЦ МП вибух у Запоріжжі прокоментували «вкрай обережно». Прес-секретар глави митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко сказав, що висувати версії зарано. Керівник же прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов заявив: «Звичайно, знайдуться екзальтовані віруючі, які можуть сказати, що це зробили наші вороги — розкольники та уніати, але це було б неправильно, тим більше що в Запоріжжі ні Київського патріархату, ні уніатів немає».

Сергій ПЛЕЦЬКИЙ

"День", 30 липня 2010 року