Бомба в Запоріжжі — «новий підпал рейхстагу»?

30.07.2010, 15:11
Вибух у Свято–Покровському соборі в День Хрещення парафіяни й ветерани українських спецслужб розцінюють як провокацію і, можливо, сценарій ФСБ

Вибух у Свято–Покровському соборі в День Хрещення парафіяни й ветерани українських спецслужб розцінюють як провокацію і, можливо, сценарій ФСБ

Близько 17:00 середи в запорізькому храмі Української православної церкви Московського патріархату (район Малого ринку) пролунав вибух. Від потужної вибухової хвилі постраждало не тільки приміщення церкви, а й люди. Як інформує Центр зв’язків із громадськістю Головного управління МВС України в Запорізькій області, на той момент у соборі перебували п’ятнадцять осіб (з огляду на спеку, на літургію прийшло незвично мало людей). Дев’ятьох із них доправили до Центру екстремальної медицини, трьох — у дуже важкому стані. На жаль, того ж дня на операційному столі померла найстарша з потерпілих — 80–річна монашка Людмила (в миру — Марія Михайлівна Донець).

Правоохоронці наголошують, що жертв могло бути значно більше, якби пакунок із вибуховим пристроєм зловмисник підклав у великій залі, а не в тамбурі, неподалік вхідних дверей. Вибух був таким потужним, що в радіусі майже кілометра його почули і збіглися до церкви мешканці багатьох навколишніх будинків. Усіх їх міліція відтіснила, побоюючись повторного вибуху.

Згідно з оприлюдненими вчора попередніми висновками експертів облуправління міліції, у храмі спрацював саморобний безосколковий вибуховий пристрій фугасної дії еквівалентом 300–400 грамів тротилу. Оперативно–слідча група розшукує потенційних фігурантів карної справи, порушеної за ознаками злочину, передбаченого статтею 115 Кримінального кодексу — навмисне вбивство, здійснене способом, небезпечним для життя багатьох людей. Організовано перевірку всіх запорізьких церков. За сприяння слідству в установленні осіб чи особи зловмисника обіцяють винагороду в розмірі 10 тисяч гривень.

Розмірковуючи про трагедію, місцеві мешканці єдині в одному: таке міг скоїти лише нелюд. У місцевих інтернет–виданнях відвідувачі форумів кепкують із голови Запорізької облдержадміністрації Бориса Петрова, який іще до оприлюднення висновків експертів заявив: вибухнув безоболонковий пристрій потужністю до півкіло тротилу. Завчасні твердження очільника регіону парафіяни вважають дивними. Як і припущення правоохоронців, оприлюднене теж учора, — ніби вибух є наслідком побутового конфлікту настоятеля храму. «Копати необхідно глибше, — вважає Іван Б., нинішній протестант, один із колишніх відвідувачів Свято–Покровського собору. — Певен, що це провокація руських попів, мета якої — кинути тінь на УПЦ Київського патріархату, активізувати гоніння на конкурента. Навряд чи на такий злочин наважився б якийсь недоумок–одинак. Зрештою, слідчі мають врахувати ще й ту обставину, що колись у цьому приміщенні був меблевий магазин».

Учора Президент Віктор Янукович у Криму провів бесіду з силовиками — головою СБУ Валерієм Хорошковським, Генпрокурором Олександром Медведьком, міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим — та головою своєї адміністрації Сергієм Льовочкіним, наголосивши, що правоохоронці повинні якнайшвидше відреагувати на цей «виклик, кинутий українському суспільству бандитами». Глава держави закликав знайти і покарати винних. «Ми повинні розкрити цей злочин. І, що дуже важливо і чого сьогодні очікує суспільство, — дати відповідь, який мотив цього злочину, що бандити хотіли сказати цим вибухом».

У відповідь Могильов наголосив, що трагічний випадок у Запоріжжі «викликає особливу тривогу в керівництва МВС» і повідомив: на місце події виїхали групи найкращих фахівців міністерства, і поставлене Президентом завдання — в найкоротші строки розкрити цей злочин — буде виконано. Аналогічну обіцянку дав і голова СБУ. А Генпрокурор Медведько навіть термін назвав — він упевнений, що винних знайдуть упровдовж тижня.

Із приводу НП до православних із закликом до об’єднання звернувся і Запорізький та Мелітопольський єпископ УПЦ МП владика Йосип. Він упевнений, що той, хто вбиває тіло, позбавити душі не може...

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Сергій Гайдук, голова Запорізької організації УНА–УНСО:

— Звичайно, це варварство. З’ясувати, чиїх рук це справа, повинні правоохоронці. Якщо ця акція була спланована, то, безумовно, вона робилася спеціально у день від’їзду патріарха Кирила. Утім не варто виключати, що це може бути вчинок і хворої людини. Щоправда, на думку одразу спадають вибухи, приміром, у Махачкалі чи на Каширському шосе в Росії, які робили певні силові структури для досягнення конкретної мети. Очевидно, не варто також забувати, що нині при владі в Україні перебувають люди, які, м’яко кажучи, проводять не українську політику. Одне можу сказати точно: ніхто з націоналістів, людей, які зібралися під патріотичними стягами, воювати проти українського, проти свого народу, ніколи і нізащо не буде.

Олександр Скипальський, колишній заступник голови Служби безпеки України:

— Правоохоронці мали б розглядати, умовно кажучи, дві версії. Перша — так звана «своя» версія — що надзвичайна подія сталася на тлі міжконфесійного протистояння, приїзду в Україну патріарха Кирила й, певною мірою, експансії російської церкви на терени нашої держави. Саме це й могло стати детонатором, таким собі актом спротиву проти нав’язування Кремлем своєї політики. Тому вибух можна розглядати як цілком закономірне явище у світлі останніх подій з приїздом московського гостя. Хоча, безумовно, я особисто такі методи не поділяю, і боротьба в такий спосіб є злочинною. Якщо дотримуватися цієї версії, то й підривника слід шукати серед людей, які мають доступ до вибухівки чи боєприпасів. Хоча, варто визнати, нині в Україні не є проблемою якщо не купити вибухівку, то принаймні виготовити її в кустарних умовах. Приміром, із боєприпасів часів Другої світової війни, яких залишилося ще дуже багато. Тим більше в епоху глобального інтернету не становить проблеми знайти рецепт виготовлення вибухівки.

Друга версія, до якої я схиляюся значно більше, — вибух є ні чим іншим як провокацією, щоб виставити церкву Московського патріархату в ролі жертви. Історія свідчить, що саме злодій найбільше кричить «тримай злодія». А те, що вибухівка не була начинена осколками, зайве підтвердження другої версії. Безумовно, в такому випадку до цієї події можуть мати прямий стосунок якщо не іноземні спецслужби, то колишні спецслужбісти, можливо, ті, хто є фанатиками УПЦ МП. У цьому контексті дуже важливо, щоб українці зрозуміли: вибухи почали лунати після зміни влади в країні, з переорієнтацією держави саме в бік Москви, зі зміною курсу нашої держави. У свою чергу, чинна українська влада теж має усвідомити, що дехто намагається кинути Україну на смугу нестабільності і замислитися над тим, кому це вигідно. А, отже, зрозуміти, що та ж Служба безпеки повинна працювати не проти власного народу, а, проводячи профілактичні заходи, щоб не допускати таких інцидентів, захищати свій народ. Так само і бійці спецпідрозділу «Беркут», які замість роботи на випередження таких випадків тільки те і роблять, що перешкоджають громадянам своєї держави проводити мирні акції протесту чи зібрання. Це не те, чим повинні займатися правоохоронці, і вибух у Запоріжжі — яскраве цьому підтвердження».

Андрій БАГНЮК, Ярослав ТРАКАЛО. — "Україна молода", 30 липня 2010 року