Чому православні не можуть поділити Пагорб Слави у Рівному?

08.07.2010, 12:34

Неминучість місцевих виборів приведе до того, що пікетів під стінами ради буде ще більше, і ще гучніші. — зазначив міський голова Рівного Володимир ХОМКО. — Наступні чотири місяці будуть крики, гасла. Та й тема храму — зайвий привід про себе заявити. На цю сесію питання не виносилось. А депутати будуть вирішувати, коли його доопрацюють комісії. Як? Залежить від того, що скажуть депутати.

Пікетами під стінами Рівнеради вже майже нікого не дивує. Проте цього тижня чи не вперше за всю історію свого існування депутати збирались під церковний спів та читання молитов. Таким специфічним способом священнослужителі та прихожани Української Православної церкви намагались переконати обранців виділити під храм Олександра Невського ділянку землі на вулиці Київській, яку рівняни знають як Пагорб Слави. І все б нічого, якби поряд не було людей з мегафоном та абсолютно протилежними настроями...

По одну сторону — священнослужителі, котрі проводять молебень, просять виділити землю для будівництва собору, а по іншу — миряни з написами: “Київ — центр православ’я, а не Москва!”, “НІ — колонізації українських земель!”, “Депутати Рівнеради — не московські холуї”, “Для чого в українському Рівному російські холми?”. Релігійні конфлікти між прихильниками Української Православної церкви та УПЦ Київського патріархату знову набрали обертів на Рівненщині. Принаймні першою ластівкою саме в цьому напрямі став пікет Рівнеради.

Одні просять дозволити звести на Пагорбі Слави духовний комплекс, який включатиме кафедральний собор, культурний центр, музей Волинського православ’я. Інші — категорично проти, адже “відстоюють свою землю від зазіхань”.

— Канонічному православ’ю на Волині вже 1021 рік, а останні 18 років у Рівному віруючі не мають основного храму, місця де могли б помолитися, очиститися духовно. Виділити землю під будівництво храму обіцяв ще колишній міський голова, адже громада просила про це з 2002 року, — говорить ініціатор пришвидшення розгляду цього питання на сесії міської ради депутат, керівник Руського культурного центру Михайло КИРИЛЛОВ. — Саме тому я й ініціюю це питання. Що поганого в тому, що у Рівному з’явиться новий храм, поряд з ним бібліотека, місце, де можуть збиратися священнослужителі, обитель науки і вчення.

І хоч представники конфесій провели пікети у на диво мирній формі, зі спорудженням святині охочі традиційно шукають політичний підтекст.

— Неодноразові звернення церкви Київського Патріархату з приводу виділення земельної ділянки під духовно-просвітницький центр не знайшло відгуку у місцевої влади. Тому ми проти російської експансії на українській землі, в тому числі й через церкву, яка устами свого патріарха взагалі не визнає існування українців як окремої нації, — наголосила голова РОО УНП Світлана НІКОЛІНА, яка представляла другу сторону конфлікту.

За її словами, питання спорудження кафедрального собору УПЦ МП і будівель російського культурного центру виникло після минулорічного візиту патріарха Кирила. Ніби таким чином прагнуть утвердити проросійські настрої, які істотно втратили позиції на Західній Україні.

Тим паче, що Рівне для цього — непросте місто: саме його патріарх Кирил “брав” з другої спроби. Також кажуть, аби зробити запланований на липень приїзд в Україну Кирила символічним, саме до цього часу й планувалось затвердити проект будівництва комплексу. Та й сам патріарх ніби мав закласти храм у Рівному... Останнє підтверджує і Михайло Кириллов:

— Так, планується, що саме патріарх закладе новий собор, і якщо це станеться, то для Рівного цей день буде великим святом.
Між тим місцеві депутати питання відклали на довивчення, чим порадували прихильників Київського патріархату. До того ж вивчати його будуть, судячи з усього, місяці чотири.

— Неминучість місцевих виборів приведе до того, що пікетів під стінами ради буде ще більше, і ще гучніші. — зазначив міський голова Рівного Володимир ХОМКО. — Наступні чотири місяці будуть крики, гасла. Та й тема храму — зайвий привід про себе заявити. На цю сесію питання не виносилось. А депутати будуть вирішувати, коли його доопрацюють комісії. Як? Залежить від того, що скажуть депутати.

Ірина НИЧИПОРУК. - "ОГО", 2 липня 2010 року