УПЦ Канади обере нового митрополита

17.06.2010, 17:31

Його Високопреосвященство Іван (Стінка), митрополит, Предстоятель УПЦ Канади, архієпископ Вінніпегу та Центральної єпархії «повідомив членів Консисторії, що після довгих роздумів, молитов, а також з уваги на стан свого здоров'я, вирішив уступитися від посади Первоієрарха Української Православної Церкви в Канаді та вийти на заслужений відпочинок.

Прот. Олександр Двінятін, настоятель Свято-Троїцького храму м. Бриджпорт, США. — Сайт УПЦ КП в США і Канаді, 16 червня 2010 року

Офіційний сайт Української Православної Церкви Канади (Константинопольського Патріархату), сповістив, що на відкритті наради Консисторії 15-17 квітня 2010 року Його Високопреосвященство Іван (Стінка), митрополит, Предстоятель УПЦ Канади, архієпископ Вінніпегу та Центральної єпархії «повідомив членів Консисторії, що після довгих роздумів, молитов, а також з уваги на стан свого здоров'я, вирішив уступитися від посади Первоієрарха Української Православної Церкви в Канаді та вийти на заслужений відпочинок. Про свій намір Митрополит написав офіційного листа Соборові Єпископів, членам Консисторії УПЦ Канади та Вселенському Патріарху. Його Високопреосвященство підкреслив, що має намір зробити публічне оголошення у цій справі на 22-му Звичайному Соборі УПЦ Канади, який відбудеться 12-18 липня 2010 року в Вінніпезі. У свойому листі він зазначив, що його емеритура починається від 18 липня 2010 року».

Отже, Українська Православна Церква Канади готується до виборів митрополита. Проведення цих виборів регламентується Статутом УПЦ Канади (затвердженим 2008 року) та «Статтями угоди між Українською Паравославною Церквою Канади та Вселенською Патріархією Константинополя» у відповідності до встановлених норм і практик УПЦ Канади та Вселенського Патріархату.

За статутом Собор УПЦ Канади є вищим керівним органом цієї Церкви, щоправда його рішення дійсні лише після затвердження їх Константинопольським Патріархом. Черговий Собор збирається раз на п'ять років. Учасниками Собору є всі єпископи УКЦ Канади, члени Консисторії та Постійних Комітетів Консисторії, редактор офіційного церковного видання, представники Коллегії Святого Андрія, молодіжних церковних об’єднань, делегати парафій і місій УПЦ Канади.

16 квітня 2010 року Консисторія УПЦ Канади визначила вісім етапів процедури обрання митрополита. При цьому, останній, восьмий етап, що стосується поставлення митрополита на кафедру, було визначено першим. За практикою попередніх років, коли УПЦ Канади була незалежною і виводила свій родовід від Української Автокефальної Православної Церкви, митрополита обирав Освячений Собор і поставляли ієрархи цієї Церкви за Божественою літургією в заключний день роботи Собору. Згідно з домовленостями 1990 року, між УПЦ Канади та Вселенською Патріархією, ця практика не можлива. Поставлення митрополита не відбудеться під час літургії в заключний день роботи Собору, бо рішення Собору, стосовно обрання митрополита, мають бути ратифіковані Священим Синодом Константинопольського Патріархату (стаття 6 Угоди). Інші етапи процедури визначені наступним чином.

Перший

Митрополит «виконує свої обов'язки допоки... не складе з себе повноваження або піде на пенсію...» (Статут 5.02(b)). Виникло безпосереднє питання: кого митрополит має ставити до відома, або точніше, кому адресувати повідомлення про рішення у токому випадку? Було вирішено, що повідомлення передається на розгляд: Собору єпископів, Консисторії та Вселенському Патріарху. Таким чином на першому етапі до звичайного порядку додано, що крім ієрархії та адміністрації УПЦ в Канаді прохання, в даному випадку про вихід на заслужений відпочинок, подається Вселенському Патріарху.

Другий

Священний Синод Константинопольського Патріархату має розглянути і прийняти відставку митрополита УПЦ Канади. Синод складається з 12 єпископів та Вселенського Патріарха, який і є Головуючим. Засідання Священого Синоду відбуваються щомісяця в патріаршій резиденції у Стамбулі.

Третій

Відповідно до Статуту УПЦ в Канаді перед тим, як кандидати на митрополичу посаду будуть запропоновані на голосування Собору, Архиєрейський собор УПЦ Канади розглядає та пропонує імена кандидатів (Статут 5.12). Архієрейський собор, включаючи діючого митрополита, який головує на соборі, може запропонувати одного, або більше кандидатів. При цьому, кандидати на митрополита можуть обиратися як з представників єпископату УПЦ Канади так і поза її межами. Архиєрейський собор може запропонувати кандидатом на митрополичу посаду особу, що не є єпископом, священиком чи дияконом.

Четвертий

Після прийняття рішення Архиєрейський собор представляє імена кандидатів на розгляд Консисторії (Статут 5.12). Після цього відбувається засідання Консисторії, яке затверджує рішення Архієрейського собору стосовно імен кандидатів на посаду митрополита.

Архієрейський собор може рекомендувати Консисторії префереції стосовно порядку кандидатів (у випадку, якщо кандидатів більше ніж один). Консисторія має право прийняти запропонований порядок, або висловити свій порядок преференцій. Відповідно до Статуту УПЦ Канади, встановленої роками практики, та зважаючи на принцип Соборноправности, між Архієрейським собором та Консисторією має бути досягнуто консенсус, або встановитися «спільна думка», щодо кандидатів на посаду митрополита, особи яких представляються на розгляд Собору. В любому випадку остаточне рішення лишається за Консисторією.

П’ятий

Скликається Собор УПЦ Канади, що є найвищим органом церковного керівництва і уповноважений обирати Предстоятеля Церкви (Статут 5.02). Цього разу обирати митрополита буде черговий 22-ий Собор Української Православної Церкви в Канаді що відбуватиметься з 12-го по 18-те липня 2010 рроку у Вінніпезі. Причина за якою обраний кандидат не стає одразу митрополитом також зазначена у Статуті УПЦ Канади (5.02,) «...та представляється на затвердження Патріаршого Синоду».

Шостий

Оскільки діючий митрополит виходить на заслужений спокій 18 липня 2010 року, то з часу його виходу на пенсію до затвердження новообраного митрополита діє пункт 5.03 Статуту УПЦ Канади «В разі, якщо посада митрополита вакантна (вихід на пенсію підпадає під дію цього пункту) наступний за чином єпископ приймає на себе виконання адміністративних обов’язків та носить титул Місцеблюстителя Митрополичого Престолу».

Сьомий

Місцеблюститель митрополичого престолу передає рішення Собору УПЦ Канади, стосовно новообраного митрополита, Вселенському Патріарху. Це рішення розглядається Священним Синодом Константинопольськоо Патріархату.

На цьому етапі Консисторія констатує розбіжність, що існує між практикою самокерованої УПЦ Канади та практикою Вселенського Патріархату, зокрема, загальним порядком «вибору» (або «затвердження») Священним Синодом кандидатів на митрополитів та єпископів.

По-перше, кандидат на митрополита УПЦ Канади не обов'язково має бути у священому сані, але на час обрання має бути монахом. У такому випадку Священий Синод має прийняти рішення стосовно висвячення його на єпископа в наслідок чого кандидат стане єпископом Константинопольського Патріархату.

По-друге, є різниця стосовно процесу вибору митрополита. За діючою практикою Константинопольського Патріархату Собор УПЦ Канади мав би обрати трьох кандидатів на посаду митрополита. Список обраних кандидатів подається Вселенському Патріарху. Після відповідної співбесіди з кожним кандидатом Священний Синод Константинопольського Патріархату «обрає», «затверджує» або «ратифікує» одного з трьох кандидатів, який і стає обраним митрополитом. Після прийняття рішення Священий Синод сповіщає про нього УПЦ Канади.

Восьмий

Поставлення новообраного митрополита надзвичайно важлива подія в Церковному житті. Усі заходи пов'язані поставленням митрополита мають проходити задля Слави Божої, бути широко анонсованими та гідними найвищої Церковної посади УПЦ Канади. Поставлення митрополита відбувається у кафедральному соборі Вінніпегу. Здійснює його Вселенський Патріарх, або уповноважений ним ієрарх.

Довідка:

Українська Православна Церква Канади – найбільша Українська Православна Церква за межами України. Почала організовуватися наприкінці 19-го, початку 20-го століття. З 1990 року увійшла до складу Константинопольського Патріархату. Складається з трьох єпархій. 1989 року нараховувала 128 000 членів об’єднаних у 290 парафій, якими опікувалися 99 кліриків.