Хорошковський про УКУ: це так звана профілактика злочинів

05.06.2010, 12:37
Хорошковський про УКУ: це так звана профілактика злочинів - фото 1
ZAXID.NET на своїх сторінках неодноразово розповідав про конфліктну ситуацію, яка виникла після розмови співробітника СБУ з ректором Українського Католицького Університету Борисом Гудзяком.

Юлія АБІБОК. "ZAXID.NET", 4 червня 2010 року.

ZAXID.NET на своїх сторінках неодноразово розповідав про конфліктну ситуацію, яка виникла після розмови співробітника СБУ з ректором Українського Католицького Університету Борисом Гудзяком. З’ясувати обставини справи ми спробували під час ексклюзивного експрес-інтерв’ю з керівником української спецслужби Валерієм Хорошковським.

- Валерію Івановичу, чи не могли б Ви пояснити факт бесіди співробітника СБУ з ректором Українського Католицького Університету Борисом Гудзяком?

- Там кілька аспектів, з моєї точки зору. Я не був присутній при розмові, але з того, що я знаю вже постфактум, ніяких дій, пов’язаних з обмеженням прав і свобод у словах оперативника не було. Йшлося тільки про те, щоб запобігти можливому втягуванню студентів у правопорушення і у діяльність, яка так чи інакше може спричинити кримінальну або адміністративну відповідальність. Це так звана профілактика злочинів. І у межах профілактики злочинів будь-який правоохоронний орган буде діяти винятково у межах законодавства.

- Оперативник діяв за розпорядженням центрального керівництва СБУ?

- Кожен офіцер або кожен оперативник, або кожен держслужбовець діє у межах своїх повноважень, визначених законом. І профілактика злочинів не вимагає ніяких додаткових вказівок.

- Тобто, він з власної ініціативи міг прийти до ректора?

- Якщо він вважає, що у зоні його відповідальності є певна загроза, він зобов’язаний прийняти всі визначені законом заходи, щоб цю загрозу усунути. У цьому випадку йшлося про втягування студентів у певну протиправну діяльність.

- Втягування з чийого боку?

- Певних елементів, щодо яких ми отримали інформацію. Я не можу, не маю права і не повинен карати людей за те, що вони виконують свою роботу. Більше того, я буду їх захищати. Ще раз кажу: я не був на цій зустрічі, і тому я бажаю, і з задоволенням порозуміюся з паном Гудзяком. Він має розуміти, що йдеться не про обмеження прав і свобод, не про заборону зборів – ні в якому разі. Навпаки, я сам був студентом, і знаю, що висловлювати свою позицію властиво і необхідно. І тільки у боротьбі різних поглядів народжується істина. Йшлося тільки про можливі протиправні діяння. Але як це було пояснено, якими словами – можливо, там було якесь непорозуміння, але не більше того.

- То Ви готові поговорити з паном Гудзяком?..

- Завжди готовий.

- Як він може з Вами зв’язатися?

- По-перше, це можливо зробити через мою прес-службу і мого секретаря. По-друге, я, коли буду з відрядженням у Львові, із задоволенням поговорю…

- Коли Ви будете?

- Я поки не планував.

- Чи є у Вас інформація, чи проводилися аналогічні розмови з іншими ректорами?

- Думаю, якщо була загроза проведення певних протиправних дій, то такі розмови проводили. Не обов’язково навіть із ректорами, не обов’язково тільки у студентському середовищі. Це могли буди трудові колективи, це могли бути школи, якщо йшлося про старші класи.

- І тільки у Львові?

- Ні, чому. У будь-якому місці виникнення тих чи інших загроз буде проводитися профілактика злочинів. Способи цієї профілактики – бесіди, попередження. Попередження не у плані погроз, а щодо того, що будуть якісь події, і є прохання до ректора, до того, хто має ресурси як керівник, вплинути на студентів, колектив, старшокласників. Мовляв, є така загроза, прохання діяти виключно у межах закону тощо.

- Тобто насправді акції ніхто не забороняє?

- Абсолютно. Ні в якому разі.