Папу чекають в Україні. УПЦ – проти візиту

26.05.2010, 13:00
Святий Престол уже підтвердив, що отримав його, але конкретна дата візиту поки встановлюється, заявив архиєпископ Мечислав Мокшицький.

"ForUm", 26 травня 2010 року

У 2012 році Україну може відвідати Папа Римський Бенедикт XVI. Українські католицькі священики проводили днями свій з'їзд і відправили йому запрошення.

Святий Престол уже підтвердив, що отримав його, але конкретна дата візиту поки встановлюється, заявив архієпископ Мечислав Мокшицький.

Візит планується приурочити до 600-ї річниці перенесення єпископської столиці з Галича до Львова. «Точна дата візиту поки невідома, її визначить Святий Престол у Ватикані. Графік понтифіка розписаний заздалегідь, але ми молитимемося, щоб на наших торжествах був Папа Римський. Якщо візит буде схвалений, то до України приїде спеціальна комісія, яка займеться перевіркою готовності нашої країни до візиту», — розповів нотаріус управління Львівської архидиецезии отець Олександр Кусий.

Нагадаємо, востаннє Папа відвідував Україну у 2001 році — тоді Іоанн Павло II прибув сюди на запрошення Леонідаи Кучми і відвідав Київ і Львів.

Що належить вирішити Папі в Україні? «Напевно перед ним ставитиметься питання, яке ставилося і перед попереднім Папою, — питання про статус грекокатолицької церкви. Вже багато років вона добивається визнання за собою статусу патріархату (це збільшить вплив керівництва УГКЦ на приходи – ред.). Але три останні Папи не визнають цього статусу. Ще одне питання — віднесення до лиця святих Андрія Шептицького (галицький митрополит, у 1941 р. вітав вступ німецько-фашистської армії в Україну – ред.). Грекокатолики ініціативу такої канонізації висунули давно, але погляд на це у Ватикані неоднозначний. Очікувалося, що під час візиту Іоанна Павла II будуть зроблені якісь кроки в цьому напрямі, але нічого зроблено не було», — вважає Евстратій Зоря, представник УПЦ КП, пише «Сьогодні».

УПЦ Московського патріархату не в захваті від майбутнього візиту. «Річ у тому, що Папа римський не може приїхати в країну без запрошення правлячого там глави церкви. Тому Бенедикт повинен узгодити свій візит з патріархом Кирилом і блаженнійшим митрополитом Володимиром, — говорить представник УПЦ МП Василь Анісімов. — І у Ватикані чудово знають: у 2001 році Папа писав лист «митрополитові Київському і всія України», це його слова, Володимиру і святійшому патріархові, що він хоче приїхати, його тут чекає паства. Але йому вказали на невчасність цього візиту. Річ у тому, що ще за часів правління Леоніда Кравчука греко-католики захопили більше тисячі наших приходів і повиганяли звідти православних. Це отруїло відносини між православ'ям і католицизмом. Отже, Папа, звичайно, може прилетіти: але спершу треба врегулювати відносини з православними. Ще питання: як його тут приймуть православні? Яйцями закидають чи димовими шашками? Нас же депутати учать так поступати, коли їм щось не подобається», — говорить Анісімов.

До речі, у 2001 році понтифіка зустрічали мирно і з помпою: на його богослужіннях у Львові побувало близько 1 млн. чоловік. До того ж в країну приїхало понад 10 тисяч паломників, зокрема із США, Аргентини, Італії і навіть Конго.