Тернопільські отці та віряни протестували проти геїв

20.04.2010, 13:08
Тернопільські отці та віряни протестували проти геїв - фото 1

Проти гомосексуалізму протестували більше півтисячі людей 18 квітня. Вони відстоювали прийняття законів, які б максимально обмежили права представників секс-меншин. Серед них були жінки та чоловіки в монашому одязі, священики, члени релігійних громадських організацій, тернополяни і приїжджі.

Андрій ШКУЛА. — "20 хвилин", 20 квітня 2010 року

173561m.jpgПроти гомосексуалізму протестували більше півтисячі людей 18 квітня. Вони відстоювали прийняття законів, які б максимально обмежили права представників секс-меншин. Серед них були жінки та чоловіки в монашому одязі, священики, члени релігійних громадських організацій, тернополяни і приїжджі.

 Всі вони пройшли центром міста, несучи транспаранти та співаючи релігійних пісень. Потім – мітингували на Театральному, майдані Волі та біля обладміністрації (ОДА). При цьому представники церкви висловлювались так, що багатьох шокували.

 Розпочалась акція протесту "Захист сім'ї перед гомосексуалізмом" з бульвару Данила Галицького. Близько 17 години там зібралося близько трьох сотень людей. Потім до натовпу приєдналися люди, які приїхали трьома великими автобусами. Один був з вінницькими номерами, інші – з тернопільськими. Про акцію повідомили мерію та міліцію, як цього вимагає закон.

Тому колона протестуючих на чолі з отцями ішла в супроводі автомобілів ДПС та кількох десятків міліціонерів. Серед них - солдати внутрішніх військ та "Беркут". На транспарантах майоріли написи: "Гомосексуалізм = СНІД", "Мовчати на гріх = чинити гріх", "Забороною гей-парадів - врятуєте сім'ю і народ".

Причина акції – 26 квітня ПАРЄ має прийняти резолюцію, яка закликає країни-члени Ради Європи гарантувати одностатевим партнерам ті самі права і обов’язки, що і звичайним подружжям. Документ також закликає забезпечити одностатевим парам можливість бути батьками для дітей один одного і усиновлювати нерідних дітей.

Учасники акції натомість вимагали прийняти чотири закони. Один з них мав би обмежували пропаганду гомосексуалізму, інший - заборонити реєстроване партнерство. Більше того, люди закликали заборонити покарання за гомофобію – переслідування геїв. Мовляв, від цього страждають жертви гомосексуалістів, які намагаються себе боронити.

 - Що це таке? Дивись, скільки міліції і священиків, напевно, якась хресна хода, - коментували тернополяни, які здалека бачили і чули колону. Коли бачили написи, посміхались. - А де ж у Тернополі ті гомосексуалісти? Може, у великих містах це справді проблема...

 Після ходи проспектом Бандери та Руською колона звернула на Театральний Майдан. Там віряни та частина духовенства стали півколом. Решта отців вийшли перед сходами театру обличчям до людей і розпочали промови.

Спочатку розповіли про акцію - вона всеукраїнська.

 - Ми надіслали офіційні листи президенту України з проханням усвідомити проблему та прийняти ці закони, - сказав чоловік.

Даля настоятель Свято-Троїцького духовного центру Тернополя отець Анатолій Зінкевич, заговорив до вірян не складними цитатами з Біблії, а звичайною, іноді навіть нецензурною, мовою.

 - Христос воскрес, - привітався святий отець із натовпом, до якого приєдналися люди, що прогулювалися майданом. - Ми ось тут кричимо: "Героям слава". Який герой може бути під***сом? Ганьба. Якби наші батьки встали з могил і побачили, що зараз коїться, то одразу померли б від розриву серця.

Отець говорив про розпусту на телебаченні і в житті. Нарікав на владу, яка нічого не робить. Згадав і інцидент, який послужив поштовхом для хвилі протестів. А саме - звернення бельгійської родини геїв до українського уряду з проханням дати їм на всиновлення дитину.

 - Це ж як так? Два пе**ки мають взяти маленьку дитинку, щоб потім і з неї виріс пе*ик? - Цього не можна допускати, - запально казав отець. – Ганьба!

Присутні криком “Ганьба!” погоджувалися з отцем.

Проте це сподобалось не всім. Люди гуляли на площі родинами і не хотіли, аби діти чули подібне з вуст священика.

 - Як на мене, суть акції правильна. На телебаченні справді можна зустріти демонстрацію гомосексуалізму, яка схожа на пропаганду. Останні фільми про геїв – це жах, - вважає тернополянка Зоряна. - Але кричати таке священику - не годиться. Таке агресивне засуджування не робить честі отцям. Проблему слід вирішувати, але мирно, бо гомосексуалізм – хвороба, і викриками її не позбутися. Погано, що малі діти роздають листівки акції, хоча самі не розуміють навіть віддалено, про що йдеться. Я розумію, що діти викликають довіру і співчуття, і люди їх читатимуть. Але використовувати їх для такого - низько.

Далі процесія вирушила до майдану Волі. Священнослужитель, який назвався владикою Маркіяном, закликав присутніх до молитви.

 - Давайте всі помолимося за тих людей, які поневолені злим духом гомосексуалізму, - сказав владика та розпочав молитву.

Молитва громади перегукувалася з відправою в Катедрі. Люди, які гуляли неподалік, не розуміли, що відбувається.

 - Якщо чесно - я знайомий з двома геями, нормальні люди вони, - каже тернополянин Віктор Белига. – Це, звичайно, відхилення, але якщо людям так добре, якщо вони це не пропагують і не рекламують. Ну народилися такими, то що їх з переслідувати? Обмежувати у всьому? Але те, що гомосексуалісти не мають права на створення сім'ї і тим більше на всиновлення - це однозначно. Я до акції цієї не причетний, просто повз проходив, побачив, вирішив послухати. Забагато агресії тут.

Потім протестувальники вирушили до обладміністрації. Зупинилися навпроти. Отці висловили сподівання, що влада зверне увагу на серйозну проблему та почне діяти. Потім акція припинилася. Більшість людей сіли в автобуси, які під’їхали за ними, інші - пішли у своїх справах.

 До речі

 До проекту резолюції ПАРЄ увійшли тези відносно ставлення до позиції лідерів Церков і громадських діячів, які виступають проти легалізації одностатевих партнерств як негативного явища для суспільства та сімейних цінностей.

Проте у Декларації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій насамперед зазначено: «Віруючі не мають ненависті або упередженого ставлення до осіб, які мають гомосексуальні схильності, але релігійні люди не можуть миритися з гомосексуалізмом, іншими аморальними діями та їхньою пропагандою, як явищами духовного й суспільного життя».

У зв’язку з цим Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій та окремі глави українських Церков звернулись до Постійної делегації в ПАРЄ від України з проханням виступити проти запропонованих документів. Також Католицька Церква та Російська Православна Церква закликали членів ПАРЄ утриматись від ухвалення будь-якого рішення по цьому питанню.

Друга у цьому році сесія ПАРЄ відбудеться у Страсбурзі з 26 по 30 квітня за участі делегацій від національних парламентів країн – членів Ради Європи. До складу постійної делегації від України входять 12 народних депутатів України.