• Головна
  • Моніторинг
  • За кого нас приймають в УПЦ МП, коли закликають не політизувати на 200% ПОЛІТИЧНИЙ візит Кіріла? Патріарх їде не молитися...

За кого нас приймають в УПЦ МП, коли закликають не політизувати на 200% ПОЛІТИЧНИЙ візит Кіріла? Патріарх їде не молитися

24.02.2010, 19:23
Із дивною заявою виступила сьогодні УПЦ МП – не політизувати візит в Україну предстоятеля Російської православної церкви Кіріла.

Блог Олега Медведєва. — "Українська правда", 24 лютого 2010 року

Із дивною заявою виступила сьогодні УПЦ МП – не політизувати візит в Україну предстоятеля Російської православної церкви Кіріла.

Як можна не політизувати двохсотвідсотково!!! політичного візиту, коли Кіріла запрошено (чи взагалі запрошено, для нього не проблема приїхати, якщо ніхто і не кликав) на інавгурацію Януковича? Врешті-решт, він же не на Великдень летить.

Візит не просто політичний, а зухвало неполіткоректний, бо нема чого робити московському Патріарху при вступі на посаду ніби українського президента, хай би там як не хотілося Януковичу московської благодаті.

Патріарх знає, що його візит – абсолютно не пасторський, а суто політичний та за великим рахунком провокаторський – у мільйонів українських православних викличе почуття, дійсно не сумісні з атмосферою Великого посту.

Знає, але все одно їде, мабуть, щоб послати нам випробування. Якби щиро хотів помолитися за Украї\ну, хіба не міг би обрати для того інший час та інше місце?

Якби він був лише Патріархом, то так би мабуть, і вчинив.

На жаль, за патріаршими одежами, крім духовної особи, криється досвідчений політик, великодержавний російський шовініст, ідеолог "Русского мира" як реанімаційного проекту відновлення російського імперського простору. І їде він не лише молитися, а й задля того, аби бути головним гостем на політичному дійстві, аби продемонструвати символічну присутність, аби відчути самому і дати іншим знати – "здесь русский дух, здесь Русью пахнет".

Кажучи простими і вибачте, грубими словами, треба помітити територію.

Дуже шкода, що у Великий піст Предстоятель Російської Православної Церкви всередині себе самого програв політику-іскусителю.

***

Приїзд Патріарха Кирила і проведення ним молебню ми розцінюємо як суто політичний захід, бо обраний президент Віктор Янукович вже отримав благословення від Церкви Московського Патріархату, від митрополита Володимира, в неділю, під час молебню у Києво-Печерській лаврі. Тому, з релігійної точки зору, стає незрозумілим, який сенс ще в одному благословенні вже від Патріарха Кирила", – таку думку ІМК висловив керівник інформаційно-видавничого управління УПЦ КП, єпископ Васильківський Євстратій (Зоря).

"Патріарх Кирил діє у руслі своєї концепції "русского мира", яка має основою ідею Москви як третього Риму, ідею православної імперії, сформовану у Візантії, і тому для нього дуже важливі є символічні дії. Такою символічною дією, таким ритуалом, який повинен показати навіть певну зверхність Московського патріарха над Українським Президентом, а відповідно і над Україною, покликаний стати цей молебень...

Патріарх Кирил має бажання в перший день перебування Віктора Януковича на посаді Президента показати, що саме він стоїть поруч із Президентом, саме він його благословляє, щоб цим самим подати сигнал Україні, що вона у релігійному відношенні має орієнтуватися на Москву і на нього, як на свого керівника Церкви. Це є не тільки приниженням інших конфесій, а й приниженням митрополита Володимира, який, фактично, буде відсунутий убік", – підкреслив він.