Довкола Почаївської лаври на Терпопіллі розгорається конфлікт

19.02.2010, 15:54
Довкола Почаївської лаври на Терпопіллі розгорається конфлікт - фото 1
Сьогодні, на тлі очікування інавгурації майбутнього Президента України Віктора Януковича, в рядах депутатів Тернопільської обласної ради домінує невдоволення, яке, ймовірно, може викликати справжній бунт протесту.

Ірина ПИЛИПІВ. — «ОстроВ», 19 лютого 2010 року

Почаївська_Лавра_1.jpgСьогодні, на тлі очікування інавгурації майбутнього Президента України Віктора Януковича (як відомо, за рішенням Вищого Апеляційного Суду України останній поки що повернувся в статус кандидата на пост глави держави), в рядах депутатів Тернопільської обласної ради  домінує невдоволення, яке, ймовірно, може викликати справжній бунт протесту. Причиною порушення звичної поведінки більшості народних обранців області стала заява групи депутатів від Української народної партії, виголошена 11 лютого цього року на  24 сесії обласної ради. У своєму зверненні, адресованому  Кабінету Міністрів України, зокрема до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко із вимогою скасувати рішення, згідно з яким Почаївську Свято-Успенську лавру ХVІІІ-XIX ст.  було погоджено і вилучено зі складу Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника і передано у власність чоловічого монастиря Української православної церкви Московського патріархату.

До слова  сказати, циркуляр Кабміну був скерований в кабінети містобудування та архітектури Тернопільської ОДА і «вимагав» погодження передачі його новим господарям, що і було зроблено. Нагадаємо, що у 2003 році Кабмін очолював Віктор Янукович.

Чому  спалахнула і вселилася така тривога за долю цієї святині сьогодні? Очевидно, окремі свідомі політики Тернопільщини із інавгурацією нового Президента, вбачають реальну можливість назавжди поховати надії на повернення в лоно Тернопільщини і держави загалом унікальну історично-архіректурну пам’ятку та одну з найбільших й відомих духовних центрів України.

Принагідно подамо коротку історичну довідку:

За легендою, монастир заснували ченці Києво-Печерського монастиря, які втекли від нападу татар в 1240 р. Вперше про неї згадується в 1450 р. У 1597 р. шляхтянка А. Гойська подарувала монастиреві чудотворну ікону Матері Божої, що її привіз на Волинь у 1559 р. болгарський митрополит Неофіт. У 1675 р. завдяки цій іконі турки відступили від монастиря (цій події присвячена дума "Ой, зійшла зоря вечоровая"). Його розквіт пов'язаний з діяльністю ігумена ЙоваЗаліза (1602-51 pp.). Почаївська Лавра - одне з величних в Україні місць прощі на Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) і преподобного Йова (10 вересня). До її святинь належать: слід стопи Матері Божої з джерелом цілющої води, її чудотворна ікона, мощі преподобного Йова. Найвидатніші споруди: Свято-Успенський собор (1771-82 pp., арх. Г.Гофман), Троїцький собор (1906-12 pp., арх. А.Щусєв), келії (1771-80 pp.), Архієрейський дім (1825 p.), дзвіниця (1861-69 pp.) висотою 65м; надбрамний корпус (1835 p.). З 1730 р. діяла друкарня, з якої вийшло 187 книжок. Святині багаті на стінопис, скульптури, орнаменти. У передмісті Почаєві стоїть дерев'яна Покровська церква (1643 p.).Як сказав чернець Ієронім:"Почаївська лавра непідвладна руйнівній силі часу, тому вона стоятиме до Страшного суду та Другого пришестя Спасителя".

Щорічно Почаїв відвідують сотні, навіть тисячі прочан з усіх куточків світу.

Цікаво, що Почаїв не обминули у свій час відомий філософ Григорій Сковорода, Феофан Прокопович, Василь Григорович-Барський. Навесні 1846 року в Почаєві побував і Тарас Шевченко. До речі, чотири акварелі краєвидів Почаєва він зробив саме тут. Також лавра надихнула поета і на написання трьох пісень.

Почаївську Свято-Успенську лавру треба бачити… Вона неповторна: величавий, грандіозний архiтектурний ансамбль, який складається з 16 церков, резиденцiї архиєпископа, дзвiницi та келiй. Усi будiвлi гармонійно поєднані та «підсилюють», доповнюють одна одну.

Окремої уваги заслуговують дзвони. Їх в монастирі –  тринадцять, дві з яких – годинникові. Раніше, за словами екскурсоводів та істориків, найбільший дзвін було чути на 30 км., сьогодні ж – десь на 10 км. У храмі, як і скрізь, чудова акустика.

Повертаючись до сказаного вище, зауважимо, що у сумнозвісному договорі оренди обумовлено, що його діія може бути припинена у випадках втрати майна або прийняття рішення про це за згодою сторін або ж за рішенням суду. Передбачена дія договору до 1 січня 2052 року і за згодою сторін може бути продовжена.

Відповідно до складеного договору (від 12 грудня 2003 року №1) вартість переданого майна (Успенський собор, Троїцький собор, Монастирські келії, архієрейський будинок, Дзвіниця, Надбрамний корпус) оцінена дуже скромно. Загалом майно коштує, за тодішніми оцінками (!), один мільйон сто сорок дев’ять тисяч гривень. Зокрема, Успенський собор – 245 тис. грн., Троїцький собор – 214 тис. грн., Монастирські келії – 261 тис .грн., Архієрейський будинок – 185 тис. грн., Дзвіниця – 165 тис. грн., Надбрамний корпус – 78 тис. грн.

Звісно, таке рішення не могло залишитись поза увагою депутатів облради. Ось тому 27 серпня минулого року Тернопільською обласною радою було прийнято рішення створити тимчасову контрольну комісію щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату. Очолив її заступник голови облради Олег Боберський.

Також Тернопільською обласною радою було доручено тимчасовій контрольній комісії здійснити перевірку законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві Московського  патріархату та дотримання земельного і міграційного законодавства, перевірку фактів розпалювання міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі.

Олег   Боберський, на підставі висновків і напрацювань комісії, зазначає: «Нині Почаївська лавра стала в області п’ятою колоною Російської імперії, звідси розповсюджується українофобська література. Тут вкрай вороже ставляться до інших конфесій. Тим паче було з’ясовано, що на території лаври проводиться незаконний видобуток копалин. Також тут часто правоохоронні органи виявляють іноземних громадян, які перебувають з порушенням міграційного законодавства: громадян Росії, Молдови, Білорусії, Узбекистану та інших країн СНД».

На підтвердження цьому зазначимо, що за порушення міграційного законодавства до адміністративної відповідальності за цей період притягнуто 87 іноземних громадян.

Перевіряли члени комісії також і ймовірність перебування на території лаври російських спецслужб. На разі, з цього приводу нема підтвердження.

Буквально кілька днів тому, 16 лютого 2010 року, під час прес-конференції в приміщенні Тернопільської облради, її голова Олексій Кайда сказав: "Українські святині мають належати українському народу – у цьому я твердо переконаний. Тим більше, на території лаври здійснюється різноманітна діяльність із порушенням чинного законодавства України. Скажімо, розливають і продають воду, вино (без акцизних марок). Упродовж 2009 року оподатковано 15 – 20 тисяч гривень, хоча лише за перший квартал минулого року обіг становив понад мільйон гривень. У межах лаври надаються туристичні послуги, які під приводом паломництва не оподатковуються. Лавра видобуває надра із порушенням законодавства, тому під час першого пленарного засідання обласна рада відмовила у клопотанні Свято-Успенської Почаївської Лаври від 10 листопада 2009 року щодо надання гірничого відводу на користування Почаївським родовищем будівельних пісків Кременецького району».

Нагадаємо, Держземінспекцією в області на ім’я голови Кременецької районної ради та Почаївського міського голови надіслано клопотання щодо призупинення дії рішень Кременецької районної ради від 12.08.2009 року № 273 «Про надання згоди Свято-Успенській Почаївській Лаврі на отримання спеціального дозволу для експлуатації Почаївського родовища пісків», від 22.01.2009 року № 328 «Про погодження щодо надання гірничого відводу», від 29.10.2009 року № 384 «Про надання згоди на вилучення з користування Кременецького районного комунального лісогосподарського підприємства «Кремліс» земельної ділянки лісогосподарського призначення» і № 385 «Про внесення змін до рішення районної ради від 22.01.2009 року № 328 «Про погодження щодо надання гірничого відводу» та рішення Почаївської міської ради від 30.03.2009 року № 901 «Про погодження місця розташування земельної ділянки для розробки Почаївського родовища піску Свято-Успенській Почаївській Лаврі» прийняті з порушенням вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.04.2008 року № 610-р.

На тій же прес-конференції О. Кайда сказав, зокрема і про те, що «сьогодні Почаївська Свято-Успенська лавра«перетворилася на центр розповсюдження антиукраїнської, антидержавної пропаганди. Почаївські ченці ведуть себе агресивно стосовно священнослужителів та вірян інших конфесій, підбурюють своїх парафіян на войовничі дії, намагаються втручатися у світське життя навколишніх сіл. Саме зі стін лаври по північних районах Тернопільщини розповсюджується література антиукраїнського змісту. Звичайно, така ситуація не може не турбувати. Тому й обласна рада свого часу створила контрольну комісію, а 11 лютого 2010 року прийняла рішення про звернення до прем’єр-міністра з вимогою скасувати рішення Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року "Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври».  

У відкритому листі голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди до нині діючого Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, поряд з переліком усіх наведених фактів різного роду зловживань, порушень тощо, сказано і таке: «Шановна Юліє Володимирівно, депутати Тернопільської обласної ради від імені громади Тернопілля закликають Вас здійснити по-справжньому патріотичний крок – відмінити розпорядження Кабінету Міністрів України № 438-р від 17.07.2003 р. про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського заповідника і повернути її у власність держави як українську національну святиню. Тернопільська обласна рада сподівається, що Ви, як політик, який декларує захист українських національних цінностей, на ділі доведете, що дбаєте про інтереси України та українців».

Отже, депутати своє бачення розв’язання цієї болючої проблеми, яка турбує, скажемо прямо, мільйони українців, виклали. А чи поставить крапку і поверне духовну святиню Україні Юлія Тимошенко – скаже і покаже час.