7 заповідей Великого Посту

02.03.2020, 09:11
7 заповідей Великого Посту - фото 1
Змістовні поради священнослужителя ПЦУ Василя Диди на Великий піст

Світлина від о.Василя Диди.

1. ХАРЧУВАТИСЯ ПРОСТО.

Перш ніж говорити що б то не було про духовну складову посту, потрібно звернути увагу на те, як ми будемо харчуватися. Адже найпомітніше під час посту саме харчові відмінності. Сенс посту-не в тому, щоб не їсти тваринної їжі (їжа сама по собі не робить нас ні ближче до Бога, ні далі від нього). Все ж ми – істоти з плоті й крові, і питання нашого харчування надзвичайно важливе. Загальне правило: харчуватися потрібно так, щоб відчувати легкість. Можна обтяжити себе і пісною їжею. І не “зациклюватися ” на їжі. Навряд чи варто шукати по всьому інтернету вишукані рецепти пісних страв. Менше часу і уваги приділяти приготуванню трапези. Менше грошей витрачати під час посту на їжу. У зв’язку з цим задумаємося над питанням, наскільки доречно купувати в пості, наприклад, делікатесні морепродукти, які статутом не забороняються.

До речі, для деяких категорій людей допустимі визначення послаблення в їжі: для хворих, що займаються важкою працею, вагітних і годуючих і т.п. Але для цього краще порадитися з духівником. Якщо немає такої можливості з яких-небудь причин, то приймайте відповідальність на себе. Також відомо, що “краще недопоститися, ніж перепоститися”. Помірність – ось золоте правило.

2. ВІДМОВИТИСЯ ВІД БУДЬ_ЯКОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ.

Піст-час нашого звільнення. Звільнення від того, що нас поневолює. У цей час ми можемо зробити маленький подвиг: відмовитися від руйнівної прихильності. У кожного він буде свій. На цей час хтось повністю утримується від алкоголю, хтось-від куріння, а хтось-від телесеріалів,обмови… Подібних подвигів не варто вимагати від інших, але самому добре спробувати.

3. МОЛИТИСЯ РЕГУЛЯРНО.

Піст без молитви – зовсім не піст. Свою звичайну “немолитвенність” нам зручно списувати на ритм міського життя, сімейні турботи, проблеми та ін.Але спробуйте під час посту звільнити для молитви хоча б по 10 хвилин вранці і ввечері. Можна читати звичайні ранкові та вечірні молитви або щось ще, наприклад, Псалтир, але під час посту до цих молитв потрібно додавати ще одну – коротку і ємну молитву святого Єфрема Сирина, що задає «тон» на ці тижні.

4. ЧИТАТИ ПИСАННЯ.

Під час Великого посту Церква за щоденними Богослужіннями прочитує три старозавітні книги: Буття, пророка Ісаї і Притчі. Існує також благочестивий звичай за час посту прочитувати самостійно всі чотири Євангелія. Важко бути християнином, не знаючи Писання. Якщо ви ще не прочитали повністю Старий і Новий Завіт-надолужте згаяне за майбутні сорок днів. А якщо вже подужали всю Біблію, не думайте, що цього достатньо: властивість нашої пам’яті така, що ми, на жаль, багато забуваємо. Постарайтеся читати Писання регулярно, найкраще кожен день, в спокійній обстановці, де можна зосередитися. Буде чудово, якщо після читання ви знайдете час трохи поміркувати про прочитане і подумати, як співвіднести Писання зі своїм життям.(З айфонів у чергах,на зупинках..).

5. ВІДВІДУВАТИ БОГОСЛУЖІННЯ.

Великий піст-особливий час в ритмі церковних служб. Але відчути це можна, якщо тільки приходити в храм і серед тижня. Адже по суботах і неділях відбуваються практично ті ж самі Богослужіння, що і завжди. Особливий настрій Великого посту, те, що отець Олександр Шмеман називав «світлим сумом», можна відчути тільки в тихій красі буденних служб. Постарайтеся хоча б один або два рази прийти в храм на читання Великого покаянного канону святого Андрія Критського. Цей канон, найдовший з існуючих в Церкві, народжений з глибини покаяння і пронизаний надією на батьківську любов Бога, читається по частинах ввечері з Понеділка по четвер на першому тижні Великого посту, і потім повторюється повністю в середу ввечері на п’ятому тижні. Просто необхідно хоча б одного разу за весь піст прийти на Літургію Передосвячених Дарів (чудово, якщо ви знайдете храм, де вона служиться ввечері) і причаститися, переживши цей день як час трепетного очікування зустрічі з Христом. І надзвичайно важливо бути в храмі в Страсні дні, починаючи з вечора Великого четверга. Але цей час ще далеко, і про нього краще поговорити іншим разом.Зокрема у Галичині недопустимо пропустити одну із 6 Хресних Доріг,-треба бути з Спасителем коли Він страждає.

6. ОЧИСТИТИ РОЗУМ ВІД СУЄТИ.

Чи варто повністю відключати телевізор, вводити мораторій на відвідування блогів, форумів і соціальних мереж – кожен вирішує сам. Але ось що дійсно буде корисно-прочитати хоча б одну хорошу книгу духовного змісту. Це може бути книга з історії Церкви, з основ віровчення, тлумачення на Святе Письмо або що-небудь ще. Оскільки ринок християнської літератури сьогодні рясніє не завжди “духовно якісними” виданнями, то підходити до вибору літератури варто дуже уважно. Можна прочитати і що-небудь зі світової класики-це теж буде корисно для зберігання розуму від суєти.

7. ЗРОБИТИ ТЕ, ЩО ДАВНО ЗБИРАЛИСЯ.

Визначити для себе справу, про яку давно подумували, але так і не зробили. Час посту-це час позитиву. Всі обмежувальні заходи (в їжі, розвагах та ін.) важливі не самі по собі, але як засіб звільнити наш час і сили для головного: зростання у Христі. А рости у Христі-це творити добро. Любити Бога, ближнього і себе. Варто вибрати хоч одну таку справу, від якого буде добре не тільки вам, але і вашим ближнім. Перед постом ми чули слова Христові: “що ви зробили одному з малих цих, Мені зробили”. Трохи подумавши, ви напевно виявите, як багато можна зробити за ці 40 днів. Зібрати речі в дитячий будинок, приготувати вечерю своїм батькам, зробити щось корисне для будинку, змайструвати шпаківню, вникнути в те, чим живуть ваші діти, нарешті,-напевно знайдеться безліч ідей.

Крім цього, можна придумати і власні “заповіді” посту. Вони можуть бути різними, але головне – постаратися поставитися до посту серйозно, на найглибшому рівні своєї свідомості. Адже час посту-це час, що вимагає від нас прийняття рішень і постійних зусиль.

Дивенсвіт, 01 березня 2020

(пост з фейсбук-сторінки о. Василя Диди)