Пожертвування та молитва: як живуть в Україні прихильники ісламу (ВІДЕО)

13.09.2019, 08:09
Пожертвування та молитва: як живуть в Україні прихильники ісламу (ВІДЕО) - фото 1
Близько 1 мільйона чоловік в Україні читають Коран і вірять, що Аллах – єдиний Бог. Однак, в ісламі у нього є як мінімум 99 імен.

Близько 1 мільйона чоловік в Україні читають Коран і вірять, що Аллах – єдиний Бог. Однак, в ісламі у нього є як мінімум 99 імен.

Ця віра прийшла в Україну в VIII або IX столітті – ще до хрещення Київської Русі. Принаймні так стверджують релігієзнавці. У наш час іслам продовжує об’єднувати кримських татар і турків, а також багатьох інших людей по всьому світу.

Детальніше про життя мусульман розповідає журналістка UATV Наталія Чекотун в новому випуску з циклу “Свобода віри“.

Коран перевели на більш ніж 100 мов, але тільки його оригінал вважається благословенним.

“Священна книга мусульман – це слова Бога. Переклад Корану – це слова людини, яка передала зміст оригіналу своїми словами. Різниця між словами Бога і людини – як різниця між Богом і людиною”, – вважає Тарік Сархан, керівник відділу ознайомлення зі східною культурою Ісламського культурного центру.

Щоб прийняти іслам, людині не потрібно йти в мечеть. Для цього досить вимовити шахаду – свідчення про віру в єдиного Бога – Аллаха. Моляться в ісламі на арабській. Тому той, хто тільки прийняв цю віру, повинен вивчити мову.

“Молитва людини, яка ще недостатньо знає арабську або читання Корану людиною, який ще погано знає арабську мову, з помилками – миліше Всевишньому, ніж читання людини, яка добре знає арабську мову. Тому що новий мусульманин робить подвійний процес – він читає і водночас вивчає”, – пояснює Сархан.

За його словами, мусульмани в обов’язковому порядку моляться 5 разів на день.

Один з п’яти основ ісламу – закят, обов’язкове пожертвування на потреби одновірців. Зазвичай це близько 2,5% доходу. Жертвують не тільки гроші, але і худобу, зерно або частина врожаю.

“Пророк Мухаммед говорив, що пожертвуванням може бути навіть часточка фініки. Це не тільки гроші або речі. Пожертвою може бути допомога”, – говорить Саїд Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України “Умма”

Так, на свято Курбан-Байрам багаті мусульмани зобов’язані принести в жертву тварину і віддати його м’ясо бідним.

В Україні приписи шаріату дотримуються 2% населення. Це 1 мільйон мусульман.

UA TV, 12 вересня 2019