Тиждень Митрополита Андрея в Києві та Львові

03.11.2015, 14:08

У 2015 році Україна, відповідно до Постанови Верховної Ради України та рішення Кабінету Міністрів України, відзначає 150-ліття з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького (1865–1944). Впродовж тижня у різних містах України відбувались заходи, присвячені Великому Митрополиту: конференції, виставки, відкриття мемеріальної дошки, урочиста академія. Тут ви зможете побачити як вшановували Митрополита кияни та львів’яни.

У 2015 році Україна, відповідно до Постанови Верховної Ради України та рішення Кабінету Міністрів України, відзначає 150-ліття з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького (1865–1944). Впродовж тижня у різних містах України відбувались заходи, присвячені Великому Митрополиту: конференції, виставки, відкриття мемеріальної дошки, урочиста академія. Тут ви зможете побачити як вшановували Митрополита кияни та львів’яни.

Відкриття меморіальної дошки Митрополиту Андрею Шептицькому

У середу, 28 жовтня, о 16:00 на Будинку вчителя урочисто відкриють меморіальну дошку Митрополиту Андрею Шептицькому, після чого відбудеться церемонія вручення відзнаки Блаженного священномученика Омеляна Ковча, який був послідовником ідей митрополита Андрея та віддзеркаленням ідеалу священнослужителя, що його плекав великий Митрополит.


В Києві відкрили фотодокументальну виставку до 150-річчя Митрополита Андрея Шептицького

27 жовтня в Київському міському будинку вчителя презентували фотодокументальну виставку «Андрей Шептицький: великий незнаний». Відвідувачі впродовж тижня зможуть ознайомитись з унікальними світлинами та документами, які розкривають життєвий шлях Митрополита. Організаторами виставки є Український інститут національної пам’яті, Центральний державний історичний архів України у м. Львові та Галузевий державний архів Служби безпеки України. Фотодокументальною виставкою розпочалась низка заходів, які проводяться на завершення року з відзначення 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького.


В Києві відкрили пам’ятну дошку Митрополиту Андрею Шептицькому

28 жовтня на Будинку вчителя в Києві урочисто відкрили пам’ятну дошку Митрополиту Андрею Шептицькому. Чин освячення меморіальної дошки-барельєфу здійснив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.


В Києві відбулась міжнародна наукова конференція до 150-річчя Митрополита Андрея Шептицького

30 жовтня в Київському університеті ім. Тараса Шевченка відбулась міжнародна наукова конференція до 150-річчя Митрополита Андрея Шептицького. Тема конференції – «Як будувати рідну хату» - погляд з ХХІ століття. Конференція відбулась в рамках Тижня Митрополита Андрея Шептицького в Києві.


Круглий стіл у рамках конференції до 150-ліття Митрополита Андрея

У рамках міжнародної наукової конференції до 150-ліття Митрополита Андрея Шептицького відбувся круглий стіл на тему «Ідеал нашого національного життя» у ХХІ столітті – завдання співпраці Церкви, влади та громадянського суспільства у побудові гармонійної держави». На завершення конференції презентували монографію Ліліани Гентош «Митрополит Шептицький, 1923-1939: випробування ідеалів».


Вітальне слово Блаженнішого Святослава на міжнародній науковій конференції

30 жовтня в Києві відбулась міжнародна наукова конференція «Як будувати рідну хату» - погляд з ХХІ століття. Конференція відбулась в рамках Тижня Митрополита Андрея Шептицького в Києві. Першим з вітальним словом до учасників звернувся Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.


Урочиста академія з нагоди 150-річчя Митрополита Андрея Шептицького

1 листопада в Національній опері України з нагоди 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького відбулась Урочиста академія. Цим заходом закінчився Тиждень Митрополита Андрея в Києві. З вітальними словами до глядачів звернулись Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Після цього прозвучала ораторія Мирослава Волинського «Я тебе кличу!»


о. Андрій Чировський. Митрополит Андрей як учитель молитви

Доповідь о. д-ра Андрія Чировського, виголошена на Міжнародному симпозіумі у Львові 30 жовтян 2015 р. Науковий захід був присвячений 150-літтю від народження Митрополита Андрея Шептицького. Тема доповіді: "Страждання, жертва, мудрість: Митрополит Андрей як учитель молитви." о. Андрій Чировський є засновником і директором Інституту Східнохристиянських Студій ім. Митрополита Андрея Шептицького в Оттаві (Канада).


Блаженніший Любомир про Митрополита Андрея. Міжнародний симпозіум у Львові

Вітальне слово Блаженнішого Любомира на Міжнародному симпозіумі, з нагоди 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Подія відбувалася у Львові 30 жовтня - 1 листопада 2015 р. Відео - онлайн трансляція Львівської політехніки.


Вітальне слово Якова Дов Блайха на Урочистій академії

Вітальне слово головного рабина Києва та України Якова Дов Блайха на Урочистій академії з нагоди 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького в Національній опері України (1 листопада 2015 року).


Вітальне слово Патріарха Філарета на Урочистій академії

Вітальне слово Патріарха Філарета на Урочистій академії з нагоди 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького в Національній опері України (1 листопада 2015 року).


Вітальне слово Блаженнішого Святослава на Урочистій академії з нагоди 150-річчя Митрополита Андрея


Вітальне слово Арсенія Яценюка на Урочистій академії

Вітальне слово прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка на Урочистій академії з нагоди 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького в Національній опері України (1 листопада 2015 року).


Доповідь Олега Турія

Доповідь Олега Турія "Митрополит Андрей Шептицький про християнські підходи й засади в політиці" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь Андрія Сороковського

Доповідь Андрія Сороковського "Загрози фашизму і комунізму: рецепція енцикліки папи Пія ХІ Quadragesimo Anno в Галицькій митрополії" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь Мирослава Мариновича

Доповідь Мирослава Мариновича "Християнські відповіді на соціальні виклики: послання митрополита Андрея Шептицького "О квестії соціяльній"" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь Володимира Сергійчука

Доповідь Володимира Сергійчука "Чин митрополита Андрея Шептицького у справі об'єднання українських Церков у роки Другої світової війни" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь о. Юрія Аввакумова

Доповідь о. Юрія Аввакумова "Митрополит Андрей Шептицький і його російські кореспонденти (за матеріалами Центрального державного історичного архіву України у Львові)" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь о. Андрія Михалейка

Доповідь о. Андрія Михалейка "Акт відновлення Української держави (30 червня 1941 року) та УГКЦ" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь Ліліани Гентош

Доповідь Ліліани Гентош "Проблема взаємин держави і Церкви у працях і діяльності Митрополита Андрея Шептицького (на прикладі Польської держави міжвоєнного періоду)" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


Доповідь Марини Палієнко

Доповідь Марини Палієнко "Місія Митрополита Андрея Шептицького у збереженні українських архівів у Відні" на міжнародній науковій конференції до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького "Як будувати рідну хату" - погляд з ХХІ століття (30 жовтня 2015 року).


"Живе Телебачення"