Як православні лаври України діють в умовах коронавірусу

06.04.2020, 15:57
Як православні лаври України діють в умовах коронавірусу - фото 1
В діях лаврських намісників спостерігається готовність виконувати розпорядження світської влади – скажімо, не збиратися групою більше десяти людей під час богослужінь, а інакше – проводити богослужіння під церквою на відкритому просторі.

Києво-Печерська лавра

І хоча три православні лаври в України підпорядковуються УПЦ Московського патріархату, однак в їхньому сприйнятті дій влади і небезпек для вірян через відвідання церков у час поширення коронавірусу є певні відмінності. В діях лаврських намісників спостерігається готовність виконувати розпорядження світської влади – скажімо, не збиратися групою більше десяти людей під час богослужінь, а інакше – проводити богослужіння під церквою на відкритому просторі. А Почаївська лавра, яка має репутацію найконсервативнішої з-поміж трьох лавр, взагалі висміює протикоронавірусні дії влади.

Печерська Лавра

За словами мера Києва Віталія Кличка, в Києво-Печерський лаврі станом на шосте квітня, зафіксовано чотири випадки захворювань на коронавірус.

«… Чотири випадки захворювань у Києво-Печерській лаврі», – сказав Кличко, згадавши лавру в ширшому контексті проблеми коронавірусу в столиці.

Ще раніше було повідомлено, що Києво-Печерська лавра (УПЦ МП) до закінчення національного карантину звершуватиме богослужіння у закритому режимі.

«У зв’язку з поширенням на території України інфекційного захворювання COVID-19 були посилені карантинні заходи. Через це в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі з цього моменту і до офіційного закінчення національного карантину богослужіння будуть звершуватися в закритому режимі (з онлайн-трансляцією), без участі парафіян і прочан», – повідомляє сайт Печерської лаври.

На сайті також повідомили, що братія Києво-Печерської лаври разом з намісником митрополитом Павлом провела лабораторне тестування на коронавірус.

Відповідно до санітарних вимог в усіх приміщеннях лаври проведено обробку дезинфікуючими розчинами, а богослужіння звершуються у закритому режимі без допуску до храму вірян та із залученням відеотрансляції, повідомляється на сайті.

Між тим сайт «Настоящее время» повідомив з посиланням на церковний портал «Релігійна правда», що в намісника Лаври митрополити Павла лікарі діагнозували коронавірусну інфекцію після того як чотири дні тому йому стало зле.

Проте чисельні спроби Радіо Свобода додзвонитись за підтвердженням або спростуванням інформації до лаври та намісника митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла успішними не були.

Декілька тижнів тому, коли вже святом поширювалась пандемія коронавірусу і було зрозуміло, що Україні її не уникнути, митрополит Павло записав відеозвернення.

«Нічого не бійтеся. Моліться, постіться, ходіть до храму, причащайтеся і причащайте дітей маленьких. Не дивіться, старше покоління, молодше покоління – всі поспішайте до храму!», – закликав недавно митрополит Павло віруючих.

«У всіх перед очима був приклад Італії, де кожного дня помирали сотні людей, а намісник лаври робив вигляд, що нічого не відбувається…» – каже релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Раніше знімальна група Радіо Свобода викликала поліцію через дії охоронців Києво-Печерської лаври під час зйомки 19 березня.

Журналісти висвітлювали карантинні заходи в Києві і працювали, в тому числі, біля лаври. Знімальна група хотіла поговорити з вірянами про обмежувальні заходи в церквах, але не планувала заходити в храми. Тим не менш, їх не пустили навіть на територію.

Почаївська Лавра

Свято-Успенська Почаївська лавра, яка знаходиться у Тернопільській області, підтвердила репутацію найортодоксальнішої з трьох православних лавр України.

На своєму сайті Почаївська лавра хоч і розмістила інформацію про те, що «наш боголюбний народ, як і все населення нашої України спіткало випробування. Через поширення коронавірусної інфекції ВООЗ оголосила про пандемію вірусу COVID19, в України запроваджені посилені заходи попереджувального характеру, карантин, а деяких областях, в тому числі й у Тернопільській, оголошено режим Надзвичайної ситуації».

Почаївська лавра

Але тут же на вебсторінці Почаївської лаври є й інформація під заголовком: «Ми сподіваємось на святу воду, а вони – на антисептик».

Тут містяться закиди світській владі щодо антикоронавірусних кроків, яких вона вживає.

«І ми знаємо, що в переважній більшості храмів і УПЦ, і РПЦ минулі недільні служби були багатолюдними. І ні в кого навіть гадки не спало скасувати Літургію. І це при тому, що Кабмін заборонив релігійним організаціям проводити церемонії за участі більше 10 осіб… А заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко і взагалі заявив, що МОЗ проти будь-яких масових заходів, в тому числі й релігійних… При цьому радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко… погрожував релігійним організаціям адміністративним і карним переслідуванням за недотримання правил карантину», – читаємо на сайті Почаївської лаври.

Почаївська лавра навіть вмістила карикатуру на своєму сайті, яка висміює антикоронавірусні заходи влади.

Карикатура з сайту Почаївської лаври

Карикатура з сайту Почаївської лаври

В самій Почаївській лаврі, як видно зі звернення її предстоятеля митрополита Володимира, «служби божі відбуваються згідно з уставом, випадків зараження коронавірусом не зафіксовано».

Це при тому, що Синод УПЦ (МП) спеціальному зверненні у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19 сказав: «Церква закликає своїх вірних не ігнорувати загальноприйнятих норм гігієни і виконувати рекомендації лікарів».

Святогірська лавра

На сході України – в Донецькій області – у тій її частині, що перебуває під контролем України, а не бойовиків-сепаратистів, розташована третя православна лавра – Святогірська, – яка теж підпорядкована УПЦ (ПМ).

Свято-Успенська Святогірська лавра в Донецькій області

Свято-Успенська Святогірська лавра в Донецькій області

На сайті Свято-Успенської Святогірської лаври немає критичних матеріалів щодо дій влади в боротьбі з коронавірусом.

Натомість всі охочі можуть подивитись на сайті відеотрансляції богослужінь, а також є й можливість послухати їх в аудіо режимі.

Вочевидь, це зроблено для того, аби обмежити кількість охочих фізично відвідати Святогірську лавру, а також йде в дусі часу коли багато речей тимчасово переводять у віртуальний, онлайновий режим.

Священники в групі найбільшого ризику

Тим часом в понеділок стало відомо, що на Тернопільщині, а саме в цій області на заході України розташована Почаївська лавра, у віці 56-років помер хворий на COVID-19 священник Олег Вінницький, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у фейсбуці. У нього першого діагностували коронавірус у Тернопільській області.

«Не знаючи про те, що він вже інфікований, отець Олег проводив релігійні обряди, бував на похоронах, спілкувався з вірянами. Загалом до встановлення діагнозу він встиг поспілкуватись з біля 500 людьми. Тернопільщина є одним із епіцентрів розвитку епідемії в Україні. Сьогодні там зареєстровано 160 підтверджених випадків захворювання на коронавірус», – написав Геращенко.

Він наголосив, що священник «ні в чому не був винний».

«Він не знав, що він заражений такою небезпечною хворобою як коронавірус, – зазначив Геращенко. – Але його приклад демонструє, що священнослужителі є в групі найбільшого ризику зараження вірусом, разом з медиками, поліцейськими, прикордонниками, касирами супермаркетів та аптек. Тих, хто продовжує за своїми обов’язками та покликанням спілкуватись з великою кількістю людей, незважаючи на небезпеку».

Ростислав Хотин

"Радіо Свобода", 06 квітня 2020