Замлиння – Луцьк: виставка творів іконопису в Галереї мистецтв

05.12.2019, 17:00
Замлиння – Луцьк: виставка творів іконопису в Галереї мистецтв - фото 1
Модернові ікони й твори сакрального живопису, написані під IX Міжнародного пленеру іконопису, тепер можуть переглянути і лучани.

Модернові ікони й твори сакрального живопису, написані під IX Міжнародного пленеру іконопису, тепер можуть переглянути і лучани. Традиційно, після дебютної презентації у селі Замлиння, стартує їхня мандрівка містами Пограниччя, і Галерея мистецтв ВО НСХУ в Луцьку першою приймає цю експозицію. 28 листопада виставка відкрилася в оновленій Малій залі галереї.

9-ий рік поспіль відбувається плідний діалог українських і польських інституцій, які незмінно долучаються до реалізації цього духовно-мистецького проєкту: це Генеральне консульство РП в Луцьку, Волинська організація НСХУ, Інтеграційний центр Карітас в Замлинні, Львівська національна академія мистецтв, а також кафедра україністики Варшавського університету.

Учасниками пленерів стали художники-іконописці, студенти мистецьких вузів країн-сусідів. Кураторську підтримку проєкту здійснював Народний художник України, завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, професор Роман Василик. У передмові до каталогу «Замлиння. ІХ Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва на Волині» він зазначає: «Загалом на пленері, незважаючи на національність, належність до тієї чи іншої конфесії, а також вік учасників, панувала творча, родинна і дружня атмосфера. Вочевидь, це завдяки прекрасній, доброзичливій і високодуховній аурі, яка існувала на території, де проходив пленер».

Нову експозицію, до якої увійшли близько 30 творів на сакральну тематику, представили консул Генерального консульства РП в Луцьку Тереза Хрущ, директор Інтеграційного центру Карітас Луцької дієцезії отець Ян Бурас і голова правління Волинської організації НСХУ Володимир Марчук.

Консул Тереза Хрущ зауважила, що експозиція «Замлиння» відкривається в той час, коли календар пам’ятних дат листопада нагадує українцям і полякам низку важливих подій: це вшанування померлих у День усіх святих в Польщі, День пам’яті жертв Голодомору в Україні. Вона тепло подякувала колегам-співорганізаторам за співпрацю і запросила волинян переглянути виставку, яка протягом 20 днів триватиме в Галереї мистецтв, а потім – в Музеї волинської ікони.

«Ми розпочали ці пленери в 2011 році, і кожного року пропонували іншу тему. «Визволення» – такою була тема цьогорічного пленеру, досить широка і складна. Учасники заходу прийняли поважний виклик – спробувати в іконах та творах сакрального мистецтва зафіксувати значення визволення й боротьбу проти поневолення як внутрішнього, так і зовнішнього», – розповів отець Ян Бурас.

До відкриття виставки вийшов друком каталог «Замлиння. IX Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва на Волині», в якому поданий перелік учасників і зафіксовані написані під час пленеру твори. Свої коментарі для каталогу надали учасники і організатори, а прикрасили видання світлини унікальної локації і творчого процесу відомого луцького фотохудожника Віктора Чухрая.

Володимир Марчук поділився амбітним планом організаторів провести ювілейний Х Міжнародний пленер іконопису наступного року: наразі обговорюється тема і продумуються нові актуальні формати проєкту.

Активна учасниця пленерів у Замлинні, знана волинська мисткиня Тетяна Мялковська впевнена, що за кожним таким проєктом стоїть людина зі своїм серцем, зі своїми поглядами на те, що вона створює. Міжнародні пленери в Замлинні реалізуються завдяки спільним зусиллям колу однодумців, які є чисті серцями. Саме такими людьми і має твориться історія.

На думку гості події, професорки польської філології Ягеллонського Університету у Кракові Дороти Войди, яка приїздить до Луцька читати лекції студентам СНУ імені Лесі Українки, важливою є участь молоді в таких заходах. Процес написання ікони – особливий, він облагороджує людину. Цікавими сучасному глядачеві є як класичні, так і модернові твори на сакральну тематику. Окрім того, це має потужний виховний потенціал – адже молодій людині, яка бере участь в такій справі, важко нав’язати якесь інакше, спотворене бачення відносин між людьми різних національностей, релігійних поглядів.

За 9 років відбулося 75 післяпленерових зустрічей з українськими і польськими глядачами. Замлинівські ікони дуже тепло приймають відвідувачі галерей, музеїв, будинків культури у селах, містечках, великих міст. Отож наступний маршрут «Замлиння» пролягатиме містами Пограниччя: заплановані презентації у Сарнах, Замості, Хелмі та інших містах.

Запрошуємо лучан переглянути наживо сучасні твори сакрального живопису українських і польських іконописців, представлені в проєкті «Замлиння». Галерея мистецтв розташована на головній туристичній вулиці Лесі Українки, перегляд завжди вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв

Фото події – Віктора Чухрая

Марія Пилипчук

"Волинські новини", 29 Листопада 2019