• Головна
  • Моніторинг
  • Львів'янам показали Митрополичі сади, де відпочивають єпископи. Атмосферні фото...

Львів'янам показали Митрополичі сади, де відпочивають єпископи. Атмосферні фото

27.08.2019, 16:17
Львів'янам показали Митрополичі сади, де відпочивають єпископи. Атмосферні фото - фото 1
Відновлення та розвиток садів триває за допомогою благодійників.

Відновлення та розвиток садів триває за допомогою благодійників.

Фото: Олександра Бодняк

24 і 25 серпня з нагоди Дня незалежності львів'яни мали змогу потрапити у Митрополичі сади на Cвятоюрській горі, що зазвичай закриті для сторонніх відвідувачів.

Tvoemisto.tv пропонує дізнатись кілька цікавих фактів з історії садів та подивитись, як вони виглядають серпневим вечором.

Митрополичі сади заклали після будівництва сучасного собору святого Юра, що став третім храмом на цьому місці. Спочатку їх планували за зразком папських садів у Ватикані – лише у меншому масштабі. Згодом у план втрутилась мода – популярності набрали англійські сади, більш поширеними стали квіткові композиції.

Митрополичі сади складаються з верхніх і нижніх. Верхні зараз належать Львівській архиєпархії УГКЦ, а нижні – місту. За словами екскурсовода Юрія Ганущака, між церквою і міською владою тривають переговори про те, аби нижніми садами також могла заопікуватись перша. Історія з відновленням нижньої частини садів розпочалась досить недавно.

Саме з митрополичих садів писалась перша відома нам панорама Львова – панорама Гогенберга, що лягла в основу сучасного логотипу міста. Саме тому на ньому немає силуету собору святого Юра – він був у автора за спиною. Зараз із садів видно і старе місто, і новобудови, що активно ростуть у Залізничному і Шевченківському районах.

Над садами розташовані митрополичі палати. Саме тут проживали глави УГКЦ, а тепер – архиєпископ Львівський Ігор, єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир та інші єпископи. Також під час візиту до Львова тут жив Папа Римський Іван Павло ІІ – спеціально для нього у старовинній будівлі облаштували ліфт, адже планувалось, що він мешкатиме на другому поверсі. Та Папа зупинився на першому, тож ліфт чекає на наступного святійшого отця, який відвідає Львів.

Збоку від садів є тераси, де єпископи вирощують фрукти та деяку городину. Кажуть, що сам архиєпескоп Ігор любить іноді проводити тут час за роботою.

Доступ до садів мають передусім мешканці митрополичих палат, а також ті, хто працює при соборі, у Фундації духовного відродження та у туристично-паломницькому центрі. Також час від часу тут відбуваються сніданки чи інші події для професійних спільнот і різноманітні благодійні заходи. Окрім того, у садах можна провести весільну фотосесію за попереднім погодженням і тільки для шлюбованих у церкві пар.

Відновлювати митрополичі сади почали лише в 2016 році. Спершу львівська дизайнерка Оксана Караванська, як одна із благодійниць собору святого Юра, запропонувала провести тут показ своєї колекції. Відтоді покази тут відбуваються регулярно.

У садах встановили кований герб Львівської архієпархії УГКЦ, на якому поєднані жезл і хрест – символи східного і західного християнства.

Верхні і нижні сади розділяють арки. Зараз вони перебувають в аварійному стані і, попереджає екскурсовод, надто близько до них краще не підходити. За його словами, церква не може вплинути на стан арок, адже вони перебувають під охороною ЮНЕСКО, тож робота з ними потребує низки спеціальних дозволів. Наразі тривають переговори про те, як врятувати арки, частина з яких вже обвалилась.

Львівський архітектор Іван Левинський розробив проект огорожі садів, але його задум так і не втілили – автор передчасно помер. Тепер проект шукають у архівах, щоб, можливо, інший майстер зміг втілити його у життя.

Як і в кожному порядному англійському саду, у митрополичих садах є лабіринт – невеликий, але цікавий. Деякі дерева в саду посадив сам митрополит Андрей Шептицький, який любив проводити у верхніх садах час, влаштовувати зустрічі тощо.

Для львів'ян сади відкривають лише під час благодійних заходів і на обмежений час. Та, говорить Юрій Ганущак, планується, що екскурсії садами проводитимуть частіше – хоча б один-два рази на місяць.

Олександра Бодняк

Фото авторки

"Твоє місто", 26 серпня 2019