10 найбільш незвичайних храмів України

24.06.2019, 11:06
10 найбільш незвичайних храмів України - фото 1
Храми і собори споконвіку вважалися місцями паломництва і святості. Разом із тим у сучасному світі вони вже грають роль культурних центрів.

Храми і собори споконвіку вважалися місцями паломництва і святості. Разом із тим у сучасному світі вони вже грають роль культурних центрів. Кожен монастир має свою унікальну історію і розкішну архітектуру.

Собор Миколи Чудотворця

Собор Миколи Чудотворця в Києві — єдиний у своєму роді, що стоїть на воді. Через невеликий місток з берега можна потрапити прямо у святу обитель, а дорогою зупинитися на приголомшливому оглядовому майданчику з видом на Дніпро.

У 20-х роках минулого століття тут розташовувалася каплиця Святого Миколая, та у воєнні часи її практично стерли з лиця землі, і тільки у 2004 — реставрували. Головна особливість монастиря в тому, що в ньому досі зберігається 200-річна ікона Миколая Чудотворця. Потрапити до собору можна від станції метро «Поштова площа».

Собор Різдва Пресвятої Богородиці

У Козельці Чернігівської області знаходиться ще один приголомшливо красивий собор в стилі раннього бароко. Православний храм зведений ще у 18 столітті на замовлення самої Розумовської — матері знаменитого гетьмана. Ходять чутки, що саме тут таємно вінчали Єлизавету з Кирилом Розумовським. Втім, невідомо, чи це правда, але пам’ятка архітектури залишилася назавжди і це чудово.

Особливістю собору Пресвятої Богородиці можна сміливо назвати іконостас висотою майже в 30 метрів. Саме для нього були створені близько п’ятдесяти ікон.

Свято-Успенська Почаївська лавра

Знаменита лавра знаходиться в Тернопільській області і є другою після Київської Лаври за величиною. Кажуть, що батьком-засновником собору був Мефодій — святий монах, який перебував у паломництві. На даний момент на зберіганні в храмі знаходиться ікона Божої Матері, яку подарувала знаменита поміщиця Гойська.

У приміщенні панує неймовірна атмосфера, а навколо — мальовничий парк. У парку розташувалося джерело з освяченою водою, в якому можна купатися для позбавлення від нещасть.

Георгіївська дзвіниця

У Кривому Розі знаходиться неймовірної краси п’ятиярусна дзвіниця заввишки в 50 метрів.

В інтер’єрі превалює ранній стиль іконописних храмів. Стіни пофарбовані учнями Криворізької іконописної школи.

А ось зверху дзвіниці огляду туристів відкривається вид на місто. У нічний час на будівлі загоряється підсвічування, що робить її видимою для туристів і жителів всього міста.

Хрестовоздвиженський монастир

Хрестовоздвиженський монастир у Полтаві заснований у 1650 році на березі річки Ворскла на кошти полковника Пушкаря, полтавської старшини і міщан.

Хрестовоздвиженський собор — єдина в Україні семиголова церква в стилі бароко, яка збереглася до наших днів. Чотириповерхова дзвіниця (1786 року побудови) в стилі пізнього бароко має висоту 43 метри.

У комплекс також входить однокупольна Троїцька церква (1750 року побудови) і Семенівська церква (1887 року). Під час війни зі шведами тут знаходилася ставка Карла XII. У першій половині XX століття монастир був закритий і розграбований, приміщення використовував НКВС як в’язницю для малолітніх, потім як школу-інтернат. Комплекс повернутий церкві в 1991 році.

Церква Святого Духа

У місті Потелич Львівської області є дивовижна дерев’яна церква, побудована у 16 столітті. Її основна фішка в тому, що вона вважається пам’яткою ЮНЕСКО і архітектурним надбанням України. Церква прикрашена ручним розписом тодішніх майстрів з нанесенням барельєфа.

Кажуть, що гетьман Богдан Хмельницький часто навідувався в цей храм перед походами. Усередині знаходяться стародавні ікони, що збереглися до наших днів, написані іконописцями маслом за принципами «старої школи».

Каплиця-писанка у Львівській області

У Львівській області знаходиться легендарна величезна писанка, яка є каплицею. Саме вона виступила символом єдності християн свого часу. Цікаво, що храм знаходиться на найвищій точці в місті — Високий Камінь, тому його цілком можна вважати місцем сили. Але найцікавіше починається вночі, коли в храмі запалюється світло, що робить його видимим з усіх куточків міста і навіть на дорогах.

Костел Успіння Пресвятої Богородиці, Кам’янка-Бузька

Неоготичне спорудження в Кам’янці-Бузькій не відразу нагадує храм, а все тому, що має дуже високу вежу. Ще в 80-х 19 століття костел був практично зруйнований, але через двадцять років Теодор Таловский вирішив взятися за проект реставрації. Уже в 1910 його почали відбудовувати заново. Костел пробув культовою спорудою недовго, адже незабаром почалася війна, поради перетворили храм на зерносховище.

Пізніше меценати з Польщі взялися за відновлення храму, а також привезли копію ікони Ісуса Милятинського сюди. Відтоді храм відкритий і чекає своїх прихожан щодня. Туристи навідуються сюди, щоб подивитися на споруду, послухати екскурсії.

Покровська церква-замок

Церква була побудована ще в 14 столітті, як оборонна споруда на одному зі шляхів, де вчиняли свої набіги татари. Пізніше був прибудований храм і невеликий задній двір.

Покровська церква — яскрава архітектурна пам’ятка, адже за всіма параметрами нагадує готичні замки: розкішна вежа, незвичайне планування, а також оздоблення з метала. У центрі замку на височині видніється барочна башточка, а на одному з передніх фасадів — дзвіниця.

Отже, перейдемо до храму. У підставі головної колони легко помітити образ Гаврила Булацена. На сьогоднішній день достовірно не відомо, хто це, і чому зображений на храмі.

Місцевість здивує красивими пейзажами, а місцеві — неймовірними історіями про нібито таємні ходи з храму в Меджибіж (вже заради цього варто приїхати).

Костел Найсвятішого серця Ісусового

Костел Найсвятішого серця Ісусового побудований ще в 1901 році на гроші віруючого мецената, який так і не дожив до закінчення будівництва. І ось в той день, коли храм урочисто відкрили — тут з’явилася статуя Богородиці. Вона дивувала прихожан церкви своєю реалістичністю, а деякі з них навіть стверджували, що бачили, ніби вона рухається.

Римо-Католицька святиня і зараз працює в місті Стоянів на Львівщині, на вулиці Василя Стуса.

Костел Святої Клари

По-справжньому казкова будівля костелу Св. Клари здалеку нагадує середньовічний замок. Він перебуває в якійсь екзальтації від решти світу — на березі ставка у Городівці на Житомирщині, що надає йому особливого шарму. Костел є однією з головних визначних пам’яток всієї Житомирської області!

В архітектурі простежуються мотиви готики і романтизму, що знаходить втілення в симбіозі матеріалів: червона цегла і неотесані камені. Ініціював будівництво храму Євстафій Івановський — письменник і мандрівник, який присвятив практично все життя Україні. У своїх творах він розповідав про життя польських шляхтичів в Україні.

Євстафій прагнув вшанувати пам’ять покровительки його матері — Клари Іванівської, ось і вирішив інвестувати в костел. Офіційне відкриття відбулося в 1913 році.

Костел Святої Клари зберігся практично в ідеальному вигляді до наших днів.

Благовіщенський собор в Харкові

Собор Благовіщення Пресвятої Богородиці збудований у 1901 року на місці старого Благовіщенського храму, історія якого починається з 1655 р.

Тоді в поселенні Залопань на околиці Харкова була побудована дерев’яна церква, яку потім замінили кам’яною, але і вона незабаром перестала вміщати прихожан. У 1888 році поряд почалося будівництво нового собору, кошти на який збирала місцева знать, купці і прості парафіяни. П’ятиглавий храм з високою дзвіницею відрізняється особливою «смугастої» кладкою і багатством декору. Собор був закритий більшовиками в 1930 році, але знову став діючим в роки Другої світової війни. За легендою, з купола храму через урагани і пожежі тричі падав хрест.

Католицький костел Святої Діви Марії

Витончений готичний костел Пресвятої Діви Марії вважається символом міста Стрий у Львівській області.

Римо-католицька парафія заснована тут королем Казимиром Великим ще в XIV столітті. Парафіяльний костел Різдва Богородиці побудований в 1425 році. Кілька разів готичний храм знищували пожежі.

У 1891 році була проведена остання велика реставрація, встановлено орган. У 1995 році костел був оголошений Санктуарієм Матері Божої Покровительки Людських Надій, а в 2001 Папа Римський Іоанн Павло II освятив ікону Матері Божої Стрийської.

Марія Мигаль

"Трибуна.pl", 18 червня 2019