• Головна
  • Моніторинг
  • «А ти молишся за президента?» Як головного старця РПЦ просили підтримати Путіна і вплинути на Януковича...

«А ти молишся за президента?» Як головного старця РПЦ просили підтримати Путіна і вплинути на Януковича

05.06.2019, 22:33
«А ти молишся за президента?» Як головного старця РПЦ просили підтримати Путіна і вплинути на Януковича - фото 1
У Росії вийшло велике розслідування про зв’язки держчиновників і перших осіб країни з впливовими православними старцями, яких залучають до вирішення політичних завдань.

«А ти молишся за президента?» Як головного старця РПЦ просили підтримати Путіна і вплинути на Януковича - фото

У Росії вийшло велике розслідування про зв’язки держчиновників і перших осіб країни з впливовими православними старцями, яких залучають до вирішення політичних завдань.

Матеріал підготувало незалежне інтернет-видання Проект, що об'єднує журналістів-розслідувачів і репортерів. У ньому автори розповідають про те, кого з духовних лідерів відвідує президент РФ Володимир Путін і чому темою подібних зустрічей нерідко бувають події в Україні.

«Російське керівництво, як за старих часів, захоплене спілкуванням з православними старцями. Головним вважають старця Ілія (Ноздрина), духівника патріарха. Можновладці чекають від нього не тільки зцілення і передбачення майбутнього, а й реальної допомоги в підтримці рейтингу Володимира Путіна», – пишуть журналісти Проекту.

НВ обрало найцікавіші факти, які ми дізналися з цього розслідування.

Хто такий старець Ілля

Останні 10 років – особистий духівник патріарха РПЦ Кирила, свого однокурсника з Ленінградської духовної академії.

Зараз 87-річний Ілій миру – Олексій Ноздрин) вважається найбільш відомим і впливовим серед православних старців у Росії. Має титул схіархімандріта, славиться провидцем.

Живе в підмосковному Передєлкіно на території подвір'я патріарха Кирила, куди до нього регулярно шикуються черги мирян і приїжджають впливові держчиновники РФ.

«У старця є охоронець, возять схіархімандрита на автомобілі Land Rover, але "йому самому нічого не потрібно", – цитує Проект працівника подвір'я. – За його словами, для зустрічей з високопоставленими відвідувачами у старця в Передєлкіно є кілька приватних приміщень».

До цього Ілій був духівником у чоловічому монастирі Оптина пустель  (Калузька область РФ). Приїхав туди наприкінці 80-х з еміграції – попередні півтора десятиліття Ілій провів у Греції на Афоні. За радянських часів був відомий своєю критикою влади і державної системи.

Навіщо до нього їздять російські чиновники та Путін

Автори розслідування називають цілу низку відомих російських політиків, які в різні роки приїжджали до Ілія або спілкувалися з ним. Цілі таких зустрічей найрізноманітніші – від консультацій про здоров'я і політичне майбутнє до прохань до старця використовувати свій вплив на підтримку влади.

«В Оптиній пустелі вважається, що він колись сповідував і Путіна, і Медведєва», – розповів журналістам на умовах анонімності один з місцевих священиків.

Крім того, серед політичних «знайомих» Ілія – найближче оточення прем'єра Дмитра Медведєва, включаючи його дружину Світлану та колишнього першого віце-прем'єра, а тепер главу ЗЕБа Ігоря Шувалова, пише Проект.

Їздять до старця також регіональні керівники: екс-губернатор Волгоградської області Анатолій Бровко і калузький керівник Анатолій Артамонов, глава Брянської області Олександр Богомаз, в.о. губернатора Петербурга Олександр Бєглов, замполпреда президента в Центральному федеральному окрузі Вадим Потомський.

Часто бувають в гостях у Ілія і російські силовики. «Постійний гість Ілля якось почув розмову помічників старця: нібито за один страсний тиждень приїжджали 40 генералів», – зазначають автори розслідування.

Патріарх Кирило і його особистий духівник Ілій:

Їм також вдалося з'ясувати, що старця активно залучали до підтримки іміджу Володимира Путіна і російської влади в очах віруючих. Кілька років тому Ілій став «незамінним помічником на виборах», підтвердив Проекту діючий співробітник кремлівської адміністрації.

Як людина, що часто роз'їжджає по регіонах, він міг також передавати священнослужителям на місцях прохання влади про підтримку на виборах.

Подібні переговори зі старцем вели, зокрема, екс-глава адміністрації Сергій Іванов (зараз – спецпредставник президента) і його колишній перший заступник В'ячеслав Володін (зараз – спікер Держдуми).

«Навіть коли приходиш до нього на особистий розмову, він часто запитує: "А ти молишся за президента?"» - розповів про Ілія Проекту один зі священиків Оптиної пустелі.

Старець неодноразово підтримував риторику російської влади в своїй публічній заяві. Мітинги опозиції він називав «неподобством» і «купкою негідних», а опонентів Путіна – «шавками». Незадовго до дня виборів він сказав віруючим у Свято-Катерининському кафедральному соборі Краснодара, що потрібно зробити правильний вибір, «щоб до влади знову не прийшли атеїсти».

В день інавгурації Путіна 7 травня 2018 року Ілій разом з патріархом Кирилом був присутній на подячному молебні в Благовіщенському соборі.

Російський президент «теж в чадах Ілля», пише Проект. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що вони здзвонюються і «зустрічалися кілька разів». Так, у 2017 році Путін дзвонив привітати старця з 85-річчям, а той, у свою чергу, рік по тому привітав президента.

Привітання Путіна в репортажі орловського телебачення 5-ї хвилини):

З духівниками лідер РФ консультувався і раніше. Так, у 2011 році, коли Путін приймав рішення про повернення на пост президента, він радився з духовенством Валаамського монастиря, розповів журналістам співрозмовник в одній із силових структур.

Що пов'язує Ілія та Україну

У 2013 році з президентської адміністрації до старця Ілія відрядили цілу делегацію про чолі з радником Путіна Сергієм Глазьєвим.

Як пише Проект, у російському керівництві тоді «були стурбовані» планами Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію України з Євросоюзом, і Москва шукала способи вплинути на українського президента.

«Отець Ілій знайомий з Януковичем, і йому пропонували організувати літак до Києва, щоб він поговорив з президентом», – розповів розслідувачам священнослужитель з Оптиної пустелі.

Однак від пропозиції Глазьєва Ілій «ввічливо відмовився». «Може, вже щось розумів про Україну», – цитує свого співрозмовника Проект.

Головний старець РПЦ знайомий з представниками українського бізнесу, відзначає Проект. Ілій опікується православною школу Плеськова в Підмосков'ї - саме в її стінах він отримав вітальний дзвінок від Путіна в день 85-річчя.

Засновник школи цієї школи – благодійний фонд Благо, головою якого є донецький бізнесмен і колишній вугільний магнат Віктор Нусенкіс, який володів Донецьким металургійним заводом.

При цьому в своїй публічній заяві, висловлюючись про Україну, Ілій повторює кліше російських пропагандистських ЗМІ. Наприклад, так він коментував події на Болотній площі в 2012 році: «Діяння недругів нашої країни залучають з безодні темні сили, тим самим створюють, провокують хаос, який небезпечніший, ніж період так званої української" помаранчевої революції "».

"Новое время", 29 травня 2019