Так, але ні. Пояснюємо, чому Папа Римський не дає цілувати свій перстень

01.04.2019, 09:29
Так, але ні. Пояснюємо, чому Папа Римський не дає цілувати свій перстень - фото 1
Вірусне відео за участю Папи Римського Франциска на кілька днів занурило весь світ у суперечки і припущення.

  Так, але ні. Пояснюємо, чому Папа Римський не дає цілувати свій перстень - фото

Папа носить перстень на підмізинному пальці правої руки /REUTERS/Remo Casilli

Вірусне відео за участю Папи Римського Франциска на кілька днів занурило весь світ у суперечки і припущення.

На ньому видно, як понтифік не дає прихожанам цілувати свою руку з особистим перснем, досить різко відсмикуючи її.

НВ розібралося, що за загадковий перстень носить папа, чи прийнято його цілувати, і чому Франциск повівся настільки дивно.

Про що взагалі йдеться

25 березня Папа Франциск відвідав італійське місто Лорето на сході країни. Містечко відоме своєю католицькою святинею – базилікою Санта-Каза, де і побував папа.

Коли ж після меси до понтифіка вишикувалися десятки людей, щоб висловити йому свою повагу, стало відбуватися щось несподіване.

Майже кожного разу, коли черговий вірянин намагався поцілувати перстень папи або його руку, Франциск демонстративно відсмикував її. Принаймні, саме таке враження склалося у сотень тисяч людей, які подивилися за минулий тиждень гучне відео.

Півторахвилинне відео також спровокувало бурхливу дискусію про те, що означали дії папи і чи повинен він був слідувати традиції приймати поцілунки і прикладання прихожан.

"Франциск, якщо ти не хочеш бути вікарієм Христа, то забирайся звідти", – цитує Reuters обурення сайту Rorate Caeli, який ведуть католики-традиціоналісти – крило церкви, що відстоює жорстке дотримання обрядів і традицій.

Перстень, який потрібно цілувати? Що все це означає?

Одним із символічних атрибутів убору кожного понтифіка є особистий папський перстень – так званий перстень св. Петра або перстень рибалки.

Він має нагадувати про те, що папа – спадкоємець апостола Петра, який, згідно з Біблією, був рибалкою. Такі персні відомі з часів Середньовіччя. З того ж часу тягнеться і традиція, згідно з якою кожен, хто зустрічається з папою римським, повинен прикластися губами до персня на знак своєї покори його волі.

Крім того, до середини XIX століття перстень використовували як печатку для запевнення папських листів приватного характеру.

Перстень у кожного понтифіка – індивідуальний і не передається від попередника. Після смерті або зречення папи римського його перстень знищують у присутності інших кардиналів, що означає кінець влади понтифіка, а раніше також виключало фальсифікацію документів від його імені.

Новий папа отримує свій перстень під час інтронізації. Як правило, такі персні виготовляють із золота, однак у папи Франциска він зі срібла, що свого часу здобуло йому схвалення через невибагливість.

Парафіянін цілує руку папи Франциска на знак поваги

Парафіянін цілує руку папи Франциска на знак поваги / Фото: REUTERS / Stefano Rellandini

А ось нещодавня несподівана відмова понтифіка від традиційних поцілунків руки і "персня рибалки" спровокувала безліч версій його вчинку.

Британська The Guardian навіть присвятила цій події свій редакційний матеріал, в якому порівнює символічність персня папи зі скіпетром монарха і формою поліцейського. Крім того, видання припускає, що таким чином папа міг продемонструвати свою прихильність децентралізації та демократизації церковної влади.

"Символіка поцілунків персня, вочевидь, часом бентежить папу Франциска, як і його попередника, папу Бенедикта XVI, – пише The Guardian. – У той же час йому необхідно проявити свою волю, якщо він хоче досягти своєї мети децентралізації влади церкви".

Адже саме традиція цілувати "перстень рибалки" і є свідченням довіри прихожан до папи і його дій, робить висновок видання. "Якщо ж віряни не вважають, що він [понтифік] настільки особливий, щоб вшановувати його таким чином [цілуючи перстень], чому вони повинні взагалі зважати на його думку?" – запитує британська газета.

Агентство Reuters, в свою чергу, в контексті дивного жесту папи  нагадує про давню війну між католицькими консерваторами-традиціоналістами та прогресивним крилом церкви – мовляв, так він міг продемонструвати підтримку останніх.

"Давно пора зникнути звичці цілувати єпископські кільця. Це просто смішно і не має нічого спільного з традиціями, – заявив зокрема священик-єзуїт Рассел Поллітт. – Це імпорт з монархій. Значну частку помпезності навколо єпископів має бути відкинуто".

Однак, нагадує Reuters, багато попередників папи Франциска чинили більш коректно, якщо бажали уникнути цілування рук. Зокрема, оточення папа Іоанна Павла II заздалегідь просило великі групи парафіян не опускатися на коліно і не цілувати руку понтифіка.

Як пояснив свої дії понтифік

28 березня, після декількох днів дискусій, Ватикан висловив здивування кипінню пристрастей навколо цього відеозапису.

Як повідомляє ВВС, офіційний речник Ватикану Алессандро Гізотті заявив, що папа Франциск керувався лише гігієнічними міркуваннями.

"Це було звичайне питання гігієни", – пояснив Гізоттті, зазначивши, що особисто перепитав папу про мотивацію його вчинку. Він також додав, що зустрічаючись з великими групами людей, 82-річний понтифік пам'ятає про мікроби і ризик зараження.

За словами спікера Ватикану, Франциска потішила всесвітня суперечка про його дії, однак насправді він "любить обіймати людей і любить, коли обіймають його", а також, як правило, дозволяє цілувати свій перстень у вузькому колі.

Кілька днів по тому після інциденту, зафіксованого на відео, понтифік дійсно охоче давав цілувати свій перстень черницям і священикам під час своєї традиційної аудієнції на площі Святого Петра у Ватикані, зазначає The Guardian.

У той час як відео від 25 березня, де папа відсмикує руку, зафіксувало лише фінальну частину черги, хоча здебільшого прихожанам перед цим папа також дозволив поцілувати перстень, додає видання.

"Новое время", 30 березня 2019