Духовна Новиця, або незабутній звіт десятиліття іконопису

15.10.2018, 12:09
Духовна Новиця, або незабутній звіт десятиліття іконопису - фото 1
В Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20) відбулася презентація альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”

Духовна Новиця, або незабутній звіт десятиліття митців

В п’ятницю, 12 жовтня 2018 року,  в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20) відбулася презентація альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017” та  відкриття виставки Х Міжнародного іконописного пленеру “Новиця 2018: ЧАС ЖИТТЯ / ЧАС СМЕРТІ” . 

Альбом сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”Альбом сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”

Спершу відбулася презентація розкішного альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”, який став результатом іконописних пленерів за останні дев’ять років в лемківському селі Новиця на території сучасної Польщі. Презентація альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”
Презентація альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”

“Цей альбом-каталог «Новиця 2009-2017»  вийшов якраз до презентації пленеру 2018 року, тож ми маємо нагоду поговорити про новицькі зустрічі за 9 років. В планах є видання таких альбомів постійно, адже це дає поштовх до сприйняття сучасної ікони, для праці над сучасною іконою”, – сказав генеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан відкриваючи презентацію.

Презентація альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”Презентація альбому сучасного іконопису “НОВА ІКОНА. НОВИЦЯ 2009 – 2017”

Духовний наставник іконописних пленерів отець Іван Піпка наголосив на важливості виходу в світ альбому і великому значенні духовного аспекту  іконописних пленерів для двох сусідніх народів.

Отець Іван ПіпкаОтець Іван Піпка

“Я дуже чекав на появу цього альбому, оскільки він показує якими важливими є ці наші зустрічі. Особисто я  від самого початку почуваю себе відповідальним за зустрічі, щоб вони мали характер не звичайного художнього пленеру , а швидше були реколекціями. Щоб іконописці за цей час усвідомили, що ікона є чимось винятковим, що без Бога та молитви немає ікони. Що ікона  – це не тільки мистецький твір, а Боже діяння”, сказав отець Іван Піпка.

Через півгодини після презентації альбому, що розкривав творчі та духовні напрацювання сучасних митців в сакральному іконописі, відбулось відкриття виставки іконописних робіт уже десятого ювілейного пленеру “Новиця 2018: ЧАС ЖИТТЯ / ЧАС СМЕРТІ”.

Генеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор КожанГенеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан

“”Новиця 2018” – це 10, ювілейна, виставка, яку створювали іконописці у вересні 2018 року в Республіці Польща, в с.Новиця, Батьківщині Богдана-Ігоря Антонича. Проект проходив під почесним патронатом Генерального консульства Республіки Польща у Львові і Генерального консульства України у Кракові. Куратором цієї виставки є Владика Святослав, а її гасло  – «Час життя. Час смерті». Як і її гасло, виставка є цікавою, адже йдеться про дилеми життя та смерті. І якщо оглянути твори представлені на виставці, то можна побачити, що автори справилися зі своїм завданням, – сказав генеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан відкриваючи виставку.

Експозиція виставки Х Міжнародного іконописного пленеру

Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольський звернув увагу присутніх на важливості діалогу, котрий постає в процесі творення ікони між митцями, а відтак і між державами.

“Відкриття цієї виставки – це велика радість, тому що, вона показує певну послідовність нашої роботи. Адже наша установа вже вчергове підтримує цей проект, тішимося , що за нашої підтримки вийшов каталог пленеру.

Новиця  – це місто в якому вже здавна зустрічаються люди з різних країн, особливо з Центрально-Східної Європи, але не тільки. Це місце, де  відбувається діалог митців між собою, з природою і з Тим,хто цю природу створив, хто дає натхнення митцям. І я хочу підкреслити, що знаковим є те, що націй події з’являються знамениті митці багатьох країн”, – наголосив Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольський на відкритті виставки.

О. Севастіян Дмитрух, директор Музею сакрального мистецтва поділився своїми враженнями відвідин іконописного пленеру в Новиці і високо оцінив духовну складову в творчому процесі сучасних митців.

о. Севастіян Дмитрух

Отець Севастіян Дмитрух

“З десяти разів, що відбувається пленер в Новиці я мав щастя бути один раз і коли ми говоримо про духовність нашого обряду, то ми завжди кажемо: «світло, спів, ікона, кадило» і коли ми пишемо ікони, мусить бути присутня молитва, що і є в Новиці. І коли я був в Новиці то бачив велике натхнення, заглиблення в духовне життя і в творчість, немов ангел водить руками митців, котрі пишуть ікони. І це дуже добре, що сьогодні Україна, Польща, Білорусь проводять такі пленери, щоб створити нову сучасну ікону і залишити гарний слід ХХІ ст.”, – сказав о. Севастіян.

Оглянути експозицію виставки Х Міжнародного іконописного пленеру Новиця 2018: ЧАС ЖИТТЯ / ЧАС СМЕРТІ в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20) можна буде до 4 листопада 2018 року.

Роман Метельський

"Фотографії старого Львова", 15 жовтня 2018