Дронографія Львова: Парафія Св. Архангела Михаїла на Сихові

19.06.2018, 15:02
Дронографія Львова: Парафія Св. Архангела Михаїла на Сихові - фото 1
Релігійну громаду Римо-католицької парафії Св. Архангела Михаїла на вулиці Освицька, 4 у Львові заснували в 1910 році, тоді ще в селі Зубра, Пустомитівського району.

Релігійну громаду Римо-католицької парафії Св. Архангела Михаїла на вулиці Освицька, 4  у Львові заснували в 1910 році, тоді ще в селі Зубра, Пустомитівського району.

В 1996 році громада отримала статус юридичної особи. Сьогодні вона охоплює вірних РКЦ, які мешкають на Сихові та в селах Зубра та Пасіки-Зубрицькі. Парафія входить до складу Львівського деканату, Львівської архідієцезії.

Отець Яцек, настоятель парафії, розповів Варіантам, що в 2008 році громада розпочала будувати костел. Автором проекту є відомий польський архітектор Станіслав Нємчик (Stanisław Niemczyk), якого називають "польським Гауді". Нємчик є лауреатом почесної нагороди SARP (1998 рік).

Станіслав Нємчик (фото: wplm.pl)

Іван Павло ІІ у 2000 році нагородив архітектора відзнакою Pro Ecclesia et Pontifice. За доробок в сакральній архітектурі в 2011 році архітектор отримав медаль Per artem ad Deum (Через мистецтво до Бога), яка заснувала Папська рада в галузі культури. У 2013 році його нагородили бронзовою медаллю за заслуги в культурі Gloria Artis та орденом Ecce Homo. Архітектор живе у Тихи, місто в південно-західній Польщі, де керує власним офісом. Його доробок складається з проектів будівель різних за призначенням, але прославився він як творець незвичних церков, архітектура яких випереджала свій час. В Польщі він проектував костели Святого Духа в Тихи, Божественного Милосердя в Кракові, Ісуса Христа в Чеховіце-Дзедзіце та інші.

Будівництво костелу Св. Михаїла у Львові вже завершується і 29 вересня цього року його урочисто освятять.

Отець Яцек не зміг підказати, в якому саме архітектурному стилі збудували костел. "Це мікс стилів, адже внутрішнє оздоблення костелу є сучасним. Він спроектований так, що віряни були не відділені від вівтаря, незалежно від того, в якому куточку храму вони знаходяться. Що ж до зовнішнього вигляду, то будівля костелу нагадує старовинну архітектуру" – зазначив він. Костел будувався зі старої, а не нової, цегли, яку збирали від старих будинків, що мали зносити. Саме тому в багатьох виникає ілюзія, що ведеться реконструкція, а не будівництво костелу.

Парафія св. Михаїла має унікальну церковну реліквію – білу сутану папи Івана Павла ІІ, яку він носив в останні роки свого життя. Сутану громаді подарував архієпископ-митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, який був особистим секретарем Івана Павла ІІ. Таких реліквій в Україні лише дві.Біля костелу розташовується вілла, в якій працює дитячий садок або так звана "охоронка". Дітьми на парафії опікуються сестри Згромадження Сестер Служебниць Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії (сілезькі).

"Варіанти", 18 червня 2018