Католики святкують Різдво з побажаннями миру і спокою в Україні

25.12.2014, 17:01
Католики святкують Різдво з побажаннями миру і спокою в Україні - фото 1

Сьогодні у католиків всього світу Вігілія, Святий вечір. А вже завтра Різдво. Календар розділив вірних. Одні святкують Різдво за григоріанським календарем, а інші за юліанським, 7 січня. Втім, до багатьох родин у світі Різдво приходить двічі. Зокрема, у Львові сьогодні на Пастерку – богослужіння прийшло багато українців, які святкують Різдво 7 січня.

Сьогодні у католиків всього світу  Вігілія, Святий вечір. А вже завтра  Різдво. Календар розділив вірних. Одні святкують Різдво за григоріанським календарем, а інші за юліанським, 7 січня. Втім, до багатьох родин у світі  Різдво приходить двічі. Зокрема, у Львові сьогодні на Пастерку – богослужіння прийшло багато українців, які святкують Різдво 7 січня.

Вдень у головній катедрі римо-католиків у Львові йшли приготування –чистили підлогу, протирали лавки. Найстаріша шопка міста встановлена, але ще закрита від очей. «Ой вдома ще багато роботи, буде кутя, риба», – говорила пані Людмила, прикрашаючи ікону у костелі.

Спершу ввечері вірні йдуть на службу, Пастерку, їм роздають облатки (тонка хлібна пластинка), що використовуються у Католицькій церкві до таїнства євхаристії. А вже вдома сідають до свят-вечірнього столу і кожен відламує кусочок облатки, бажаючи один одному щасливого і веселого Різдва. А цього року передусім зичитимуть мирного неба в Україні.

Різдвяні традиції українців і поляків дуже схожі, а у Львові навіть ідентичні, бо вироблялись століттями. На пісному столі  кутя з пшениці, узвар, борщ із вушками, вареники, пончики, але якщо в українців найголовніша страва – кутя, то у поляків – риба. На Вігілію готують, за можливості, 12 страв, це символізує число Апостолів.

В УКУ навчать традиціям

Як святкувати Різдво вдома, які традиції започатувати, а також якими є обряди Хануки (освячення) – єврейське свято збереження світла, чуда представлять пізно ввечері у Львові в Українському католицькому університеті римо-католицька парафія та єврейська громада. Спершу львів’яни побачать запалення свічок і почують єврейський спів у виконанні єврейського хору, а потім відбудеться служба і Святий вечір з принесенням Вифлеємського вогню і шопки.

Ми мусимо думати про тих, хто далеко сьогодні від дому, і там захищає свою Батьківщину

«Ми поєднаємо дві традиції, Старого і Нового завіту. У всьому світі це відбувається, запалюють свічку на Хануку президенти різних країн. Ми мусимо думати про тих, хто далеко сьогодні від дому і там захищає свою Батьківщину. Я бажаю, щоб ці бійці більше не зустрічали Різдво на фронті, а лише вдома», – розповів римо-католицький священик Григорій Драус.

Календар розділяє вірних у святкуванні Різдва. Уже не один рік йдеться про те, що було б добре перейти українцям на нову дату і спільно з усім світом вшановувати народження Христа. Втім, звички, емоції, тяга до традицій і обрядів є перепоною і створюють певну суперечність. Хоча більшість греко-католицьких парафій у світі святкує Різдво за григоріанським календарем, названим на честь папи Григорія ХІІІ, який у ХVІ столітті поправив юліанський календар – той відставав від сонячного на 10 днів. Втім, рішення, коли саме святкувати Різдво, залежить від вірних, про це кажуть священики різних конфесій.

До переходу святкування за новим стилем прихильно ставляться отці УГКЦ, УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, а найбільш негативно – представники УПЦ (Московського патріархату), зазначаючи, що їхні вірні не сприймуть змін. Дехто схиляється до думки, що варто було б опитати вірних усіх конфесій.

Львів’яни підтримують новий стиль свята

Тим часом щороку все більше львів’ян намагаються святкувати Різдво і 25 грудня, і 7 січня.

– Я святкую Різдво із 6 на 7 січня.

– Ми святкуємо з родиною 6 січня і 24 грудня Святий вечір, Різдво двічі. Стараємось вшанувати і католицьке свято, бо ми живемо у Західній Україні, у нас культура переплітається. Я тут народилась, у Львові, тут живу. Ми прагнемо до Європи, добре було б спільно святкувати, але не всі такої думки.

– От я не полька, а українка, але нині прийшла у костел.

– Я 6 січня маю Святий вечір, у мене тато був поляк, але сьогодні буду у костелі. Приготую рибку, кутю, – говорили львів’янки, яких зустріла у костелі.

Ялинка у Львові. 24 грудня 2014 року
Ялинка у Львові. 24 грудня 2014 року

Цього року для багатьох вірних, яких хоч і розділяють дати у календарі, є спільне відчуття, як їм вшанувати Різдво, знаючи, що на Донбасі чути постріли, у холодних окопах українські бійці, щодня чути інформацію про загибелі і поранення, вулицями ходять голодні діти і старі люди. Атмосфера цьогорічного Різдва буде іншою, аніж у попередні роки. Найважливіше у свят-вечір, на Різдво приділити увагу тим, хто переживає втрату близької людини, відсутність сина чи чоловіка, який зараз на Сході, порадив священик.

Галина ТЕРЕЩУК

"Радіо Свобода", 24 грудня 2014