Єгипетські християни не носять натільний хрест і не святять паски

17.04.2012, 00:00
Єгипетські християни не носять натільний хрест і не святять паски - фото 1

Цього року свято Пасхи ми святкували в Дахабі, у Єгипті. За різними даними, в Єгипті від 8 до 10% коптських християн. Копти – нащадки доарабського населення Древнього Єгипту. Саме слово "копт" у перекладі означає "єгиптянин". Мова коптів – суміш грецької та древньої мови фараонів. Християнство до Єгипту приніс апостол Марк, найближчий учень апостола Петра.

Цього року  свято Пасхи ми святкували в Дахабі, у Єгипті. За різними даними, в Єгипті від 8 до 10% коптських християн. Копти – нащадки доарабського населення Древнього Єгипту. Саме слово "копт" у перекладі означає "єгиптянин". Мова коптів – суміш грецької та древньої мови фараонів. Християнство до Єгипту приніс апостол Марк, найближчий учень апостола Петра.

На коптському богослужінні

Коптів можна впізнати за своєрідними татуюваннями – хрестиками на внутрішньому боці зап'ястя чи між вказівним та великим пальцями правої руки. Традиційного натільного хреста на шиї копти не носять. Одружуються копти тільки між собою, або з православними з інших країн. Ззовні копти відрізняються від арабів витонченістю та гостротою рис обличчя, світлішим кольором шкіри та очей.

Майже в кожному місті є церкви. Є коптський телеканал Aghapy TV, який крутить релігійні фільми та передачі. В Єгипті зосереджено багато місць паломництва християн. Це місця перебування святого сімейства – Ісуса, Богородиці та Йосифа, свята гора Сінай, на якій Бог дав Мойсею 10 заповідей та віддалені монастирі. Саме в Єгипті вперше у світі виникла монастирська традиція. Першими монастирями стали монастирі св. Пахомія Великого, св. Антонія Великого та св. Павла Фівейського.

Для мусульман в Єгипті вихідними днями є п'ятниця і субота, але копти можуть відпочивати також і в неділю, щоб мати можливість піти до церкви. У коптів є ще одне свято, не характерне для інших православних церков – День Прибуття Святого Сімейства в Єгипет, яке святкується 19 травня.  Коли копти бачить християн з інших країн, вони радіють і всіляко намагаються допомогти.

Копти

Одного разу ми заблукали серед Дахабських вуличок. Як не намагались, не могли знайти дорогу додому. Побачивши наш занепокоєний вигляд, до нас підійшов чоловік і спитав, що сталось. Запропонував провести нас. Спершу ми поставились до нього з недовірою, але він сказав: "Не хвилюйтесь, я такий же християнин, як і ви. Я хочу вам допомогти", і показав своє коптське татуювання. Після того ми впевненіше пішли за ним.

В самому Дахабі церкви немає, але власник готелю Happy Life Village за 7 км від Дахабу копт, і він облаштував церкву в приміщенні готелю.  Розбитим джипом ми дістались коптської церкви, а замість пасхального кошика везли пляшку мінеральної води, щоб рятуватися від нестерпної спеки. Пасхальна служба почалася в суботу о 7 вечора і продовжувалася до 12 ночі. Церква була вщент забита людьми. Ми не розуміли ані слова з Літургії, але стояли зі всіма і молилися подумки. По закінченню Літургії копти підходили, тиснули нам руки, англійською вітали з Пасхою. Копти не святять пасок. Натомість при виході із церкви парафіянам роздають освячене миро з іконкою, солодощі та церковний хліб.

Копти

Після служби копти повертаються додому і починають святкувати Пасху. Саме о 12 ночі закінчується Великий, 55-денний піст, під час якого не можна споживати м'яса, риби, молочних продуктів та кави. Опівночі єгипетські християни смажать барбекю з курки та м'яса, та готують спеціальну страву фетта. Для цієї страви м'ясо відварюють, викладають на тарілку підсмажений хліб, зверху кладуть м'ясо і поливають бульйоном. Далі викладають варений рис зі спеціями і знову поливають бульйоном. Страва 10 хвилин настоюється і подається до столу. 

Мері, господиня нашого дому, чекала, коли ми повернемося з Літургії. На даху будинку був накритий стіл. Мері подала рис, овочі, вино, замаринувала м'ясо. Прийшли її родичі та друзі, деякі з них були мусульманами. Незважаючи на глибоку ніч, панувала атмосфера радості і свята. Ми смажили м'ясо на вогні, слухали шепіт морських хвиль. Піднявся сильний вітер. А в 4 ранку з мечеті донісся голос муедзина, закликаючи на молитву.
Джерело: Gazeta.ua

Олена Каїнська

Gazeta.ua, 16 квітня 2012