• Головна
  • Моніторинг
  • Мусульмани всього світу відзначають Курбан-байрам. Центром ісламського релігійного свята в Україні став Крим...

Мусульмани всього світу відзначають Курбан-байрам. Центром ісламського релігійного свята в Україні став Крим

08.11.2011, 13:33
Сьогодні мусульмани всього світу ще продовжують відзначати головне релігійне свято року Курбан-байрам, яке розпочалось у неділю і триває чотири дні. У Криму, згідно з рішенням Верховної Ради АРК, один із днів свята оголошено неробочим для віруючих мусульман.

Сьогодні мусульмани всього світу ще продовжують відзначати головне релігійне свято року Курбан-байрам, яке розпочалось у неділю і триває чотири дні. У Криму, згідно з рішенням Верховної Ради АРК, один із днів свята оголошено неробочим для віруючих мусульман. У Курбан-байрам кожен правовірний мусульманин повинен хоч раз у житті здійснити хадж, тобто паломництво в Мекку і Медину. Свято жертвопринесення є кульмінацією хаджу до Мекки. Хадж є п’ятим з обов’язкових стовпів Ісламу разом із такими, як молитва (салят), пост (саум) у місяць Рамадан. Напередодні паломники сходять на гору Арафат, а в день жертвопринесення здійснюють семикратний обхід навколо Кааби (Чорного Каменя), який, як вірять мусульмани, був дарований Всевишнім, і символічне кидання каменями в таваф. Нинішнього року паломництво в цілому зараз ще здійснюють понад два мільйони мусульман. Згідно з рішенням уряду Саудівської Аравії, в хадж вирушили також 150 мусульман з України, серед них 78 кримчан, переважно кримських татар. Із них 11 жінок і 67 чоловіків. Найстаршій паломниці — 71 рік, а наймолодшому — 20 років. «Мені пощастило вирушити в хадж, і за це я дуже вдячна Аллаху. Нехай і іншим пощастить опинитись на моєму місці», — розповідає найстарша, 71-річна паломниця Сафіє Мустафа-к’изи з міста Судак.

Призначений Духовним управлінням мусульман Криму голова групи кримських паломників, викладач релігії Есадуллах Баїров побажав усім терпіння, оскільки здійснення хаджу є не дуже простою справою. А також він попросив усіх паломників налаштуватись позитивно, щоб повноцінно надихнутись усім тим, що там на них чекає. Паломники пробудуть у хаджі 23 дні, вони полетіли до Медини через Стамбул, з Медини вони прибули в Мекку. Цього року вартість хаджу з України становить від 3500 доларів до 14000 доларів, залежно від умов проживання і близькості до святих місць — гори Арафат і долини Міна. Повернуться на батьківщину вони після 15 листопада.

Мусульман Криму зі святом цього дня офіційно привітали від імені Духовного управління мусульман Криму Муфтій Хаджі Еміралі Аблаєв, від імені Ради міністрів АРК — перший заступник глави уряду Павло Бурлаков. «Миролюбність і співчуття — ці загальнолюдські цінності однаково зрозумілі і близькі для людей усіх віросповідань, це історична основа світу і згоди в нашій багатонаціональній державі, — сказано у привітанні Ради міністрів Криму. — Багатовікові звичаї добросусідства — і сьогодні невід’ємна частина життя мусульман Криму.

Споконвіку на нашій спільній землі люди різної віри живуть пліч-о-пліч. І у всі часи над усе у нас цінуються мир, злагода, спільна праця. Не випадково один із постулатів Корану засвідчує: «співпрацюйте в добрі» і «не допомагайте у злі». Ми високо цінуємо традиції співпраці і віротерпимості, які наслідує мусульманська громада Криму...».

У Криму свято почалося традиційним намазом, що зібрав раннього ранку в мечетях півострова чоловічу половину населення. В неділю у багатьох куточках Криму відбувся обряд жертвопринесення, який закінчився спільною мусульманською святковою трапезою, а також роздаванням м’яса родичам, близьким, сусідам, та й просто незнайомим людям. Продовженням свята були візити до родичів, близьких, друзів. Як і в минулі роки, спеціально на Курбан-байрам до Криму приїхали представники кримськотатарської діаспори з усього світу.

Якщо звернутися до історії свята, то, згідно з Кораном, Архангел Джабраїл прийшов до пророка Ібрахіма уві сні й передав йому веління від Аллаха принести в жертву єдиного сина Ісмаїла. Ібрахім вирушив у долину Міна — до того місця, де нині стоїть Мекка, і почав приготування. Його син, який знав про це, не чинив опору, оскільки був слухняний батькові та Аллаху. Проте це виявилось випробуванням від Аллаха, і коли жертву було майже принесено, Аллах зробив так, щоб ніж не зміг різати, і тоді ангел Джабраїл дав пророку Ібрахіму як заміну барана. Свято показує милосердя, велич Аллаха і те, що люди повинні виконувати повеління Аллаха, яким би важким воно не було. Цього дня всі заможні мусульмани зобов’язані віддавати в дар жертовну тварину з метою нагодувати бідних. Жертовній тварині має бути не менше року, вона має бути здоровою і не мати жодних недоліків. Вважається, що вівця або коза можуть бути принесені в жертву тільки від однієї людини, а корова, бик або верблюд — від семи осіб. Зазвичай ріжуть барана, козу, корову або бика — двохліток, жертовному верблюду, як правило, буває не менше п’яти років. Звичай допускає принесення жертви не лише за живих, але й за покійних.

Цього дня, наприклад, голова Бахчисарайської районної державної адміністрації Ільмі Умеров уранці сходив у мечеть на намаз, а потім взяв участь у жертвопринесенні. «Я відвідав свого батька, а увечері приймав у себе в гостях дітей та онуків», — розповів Ільмі Умеров. Заступник голови Ради міністрів — міністр регіонального розвитку і ЖКГ Криму Азіз Абдуллаєв у день мусульманського свята Курбан-байрам здійснив намаз. Він розповів, що «вдома всією сім’єю зібралися за святковим столом, щоб поговорити про хороші справи». За словами Азіза Абдуллаєва, для нього Курбан-байрам є особливим днем. «Я даю гроші зі своєї зарплати на купівлю барана і передаю традиційно вже багато років у Джума-Джамі в Євпаторії. Там на честь цього проводять молитву, а м’ясо баранчика роздають людям, що прийшли», — розповів Азіз Абдуллаєв. Голова Постійної комісії Верховної Ради АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян Ремзі Ільясов у день мусульманського свята Курбан-байрам відвідав своїх батьків. «Дякувати Богові, живі мої мати і батько, я ще почуваюсь дитиною, тому перший мій візит — до батьків. Я приїжджаю, вітаю їх зі святом, цілую руку, бажаю здоров’я, дарую подарунки», — розповів Ремзі Ільясов. Президент Всесвітнього конгресу кримських татар, депутат Верховної Ради АРК Рефат Чубаров каже, що має намір взяти участь у жертвопринесенні, щоправда, сам не різатиме баранчика. «У мене брат у цій справі помічник, я попрошу його. Ми роздамо м’ясо людям, які мають більшу потребу, ніж ми».

А мусульмани, які проживають на території Добровської сільради Сімферопольського району, провели святковий намаз у перший день свята Курбан-байрам на земельній ділянці, яку місцева влада відмовилася виділити для будівництва мечеті. Як повідомили в Духовному управлінні мусульман Криму (ДУМК) з посиланням на жителів Мамут-Султана (Доброго), на спірній ділянці було встановлено великий намет. «Таким чином, місцева громада закріпить цю земельну ділянку під будівництво мечеті», — зазначили в ДУМК.

Микола СЕМЕНА

"День", №202, 8 листопада 2011 року