Сонячна, контраверсійна, усміхнена Одеса...

25.05.2011, 13:57
Вікенд в Одесі як місячна відпустка – сповнений новими друзями, цікавими враженнями, морем, сонцем і блакитним небом. Однак хочу поділитися з вами враженнями про інший бік Одеси, а саме про життя греко-католицької громади.

Вікенд в Одесі як місячна відпустка – сповнений новими друзями, цікавими враженнями, морем, сонцем і блакитним небом. Однак хочу поділитися з вами враженнями про інший бік Одеси, а саме про життя греко-католицької громади.

«Православні католики Одеси» – вперше мене досить здивувала назва порталу УГКЦ в Одесі. І ось мій перший візит до цього розмаїтого міста. Греко-католицька громада вражає своєю щирістю та приязню. Після ранкової Літургії до нас підійшов настоятель і привітав у храмі, у спільноті.

Мені сподобалася атмосфера у малесенькій церкві – можливо, не так кількісної, але якісної, тут панує (без пафосу) приязнь та любов, яка існує між мирянами, і особливо приємний той факт, що одесити моляться разом української мовою.

Для мене, котру виховали у греко-католицькій сім'ї, важко зрозуміти багато нюансів, однак люди горнуться до нашої Церкви, ймовірно кожен там знаходить щось своє. Найбільше тут вражає відкритість Церкви, священиків, Владики екзарха Одесько-Кримського Василія Івасюка до людей – вони завжди готові до розмови, простої буденної балачки, до діалогу Любови.

Незважаючи на щільний графік перебування, я намагалася якнайбільше побути з ними, щоб зрозуміти та пізнати їх. Біблійні читання, зустрічі за чаєм, милі бесіди – це абсолютно інша реальність із життя моєї Церкви. Цікаво, що на такі зустрічі приходять представники інших Церков та конфесій, яких в Одесі, повірте, чимало.

А в неділю греко-католики в Одесі мають аж три Літургії, о 14:00 – час на спілкування зі священиком. Хоча з отцем тут можна поговорити часто, владика та священики відкриті на розмову. У Церкві також є хор, тут відправляють щодня ранкові Літургії, а щосуботи є вечірня та діє Біблійний клуб.

Звісно, моя подорож до Одеси не обійшлася без казусів та образ через мою «українскість», однак я зустріла людей, які щиро і безкорисливо готові відкрити свої серця для ближнього, і які з радістю перейдуть на українську, спілкуючись з гостями зі Львова :)

Важливо! Коли приїжджаєте на Одеський залізничний вокзал, не забудьте зайти на Гімназійну, 22. Там завжди раді гостям і подорожнім, тому що спільнота живе тут духом взаємної Любови. Греко-Католицька Церква Одеси відкрита для всіх-всіх-всіх!

Вероніка САВРУК

"Дивенсвіт", 24 травня 2011 року