У Коломиї оновилися ікони Хресної дороги

03.05.2011, 12:58
У невеличкій церкві Святих рівноапостольних Костянтина і Олени УПЦ КП в Коломиї оновилися ікони Хресної дороги. Про це повідомив настоятель храму о. Василь Юрчук.

У невеличкій церкві Святих рівноапостольних Костянтина і Олени УПЦ КП в Коломиї оновилися ікони Хресної дороги. Про це повідомив настоятель храму о. Василь Юрчук.

За словами отця Василя, під час соборної Хресної дороги люди зауважили, що почали оновлюватися хрести на образах, а відтак — й інші зображення. Парафіянка Любов Свищук, яка працює вчителькою молодших класів, перша побачила чудо.

«Два образи оновилися повністю, а решта частково, хрести оновились усі. Фарби щодня ставали яскравішими, складалося враження, що ікон знову торкнулася рука художника. Процес оновлення триває.  Ці 14 ікон Хресної дороги — подарунок церковці від владики іоана Бойчука», — розповів священик.
«Як на мене, оновлення ікон Хресної дороги — то Боже провидіння. Господь у такий спосіб промовляє до нас. Гадаю, що це добрий знак перед Великоднем», — резюмує о. Василь Юрчук.

Настоятель храму переконаний, що оновлення ікон — це найперше заслуга парафіян і всіх тих, хто намолював їх.

Єпископ Коломийський та Косівський УПЦ КП Іоан Бойчук, який передав церкві ікони, розповідає: «Я привіз ці образи з Яремча. Там мені їх подарували. Вони, схоже, створені у 80-х роках минулого століття. Хто їх намалював — невідомо. Ось я й передав подароване для церковці. Для ікон зробили рамки, священик із парафіянами розмістили їх по колу в невеличкому храмі».

«У церквах відбувається оновлення ікон через звершення святих Таїн, хліб та вино перетворюються в Тіло і Кров Господа, є благодать Святого Духа, який постійно перебуває в храмах, — наголошує єпископ іоан. — Оновлення — це велике Боже чудо та милість Творця. Проте оновлюються не лише ікони, а й духовна природа людини. Допомагають ще й молитви священиків та віруючих. Господь подає нам багато прикладів: це оновлення ікон, мироточення, чудотворні образи, явлення Матері Божої та святих, зміна структури води через молитву тощо».

Оксана ПРОЦЮК

"Галичина", 27 квітня 2011 року