• Головна
  • Моніторинг
  • Щорічна проща до духовного осередку Української Православної Церкви США на провідну неділю...

Щорічна проща до духовного осередку Української Православної Церкви США на провідну неділю

03.05.2011, 08:40

Архиєрейську Службу Божу, а потім Панахиди у крипті Патріарха Мстислава та над могилою Митрополита Іоана очолили Блаженніший Митрополит Константин, Високопреосвященний Архиєпископ Антоній і Преосвященний єпископ Даниїл, у співслужінні багатьох священиків, що пробули в осередку на духовне щорічне паломництво.

Для українців, проживаючих у США, Канаді, та й по всій діаспорі, стало вже обов'язковою традицією відвідувати монументальний цвинтар св. Андрія при церкві-пам'ятнику у Савт Баунд Бруці, шт. Ню Джерзі, в першу неділю після Великодня. Це — прадавній звичай, і в Фомину неділю (Проводи) вірні Української Православної Церкви США та тисячі відвідувачів збираються на могилках своїх рідних і близьких, щоб у молитовному єднанні розділити з ними радість Воскресіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Як і кожного року, цьогорічні приготування до прощі розпочалися ще за кілька тижнів до Великодніх свят. Коли в суботу, 30 квітня 2011 року Божого, вдосвіта почали прибувати перші прочани, їх зустріли перші промені сходячого сонця і посмішки та вітання членів Української Православної Ліги, котрі протягом останніх кількох років несуть своє добровільне служіння, вітаючи всіх паломників до духовного осередку УПЦ США. День виявився прекрасний, і мило було чути з усіх боків, як прочани віталися одні з одними радісним: Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

Цьогорічне паломництво до духовного осередку Митрополії Української Православної Церкви США розпочалося Божественною Літургією у церкві-пам'ятнику св. Андрія Первозванного, котру відслужив Пресовящений єпископ Даниїл, правлячий архиєрей Західної єпархії УПЦ США. Відразу після закінчення Літургії, Свято-Софіївська Українська Православна Богословська семінарія відрила свої двері до численних прочан для відвідання духовного академічного закладу, а рада опікунів семінарії провела свої річні засідання.

Крім відправи Архиєрейсьої Божественної літургії, церква-пам'ятник св. Андрія була місцем тихого роздумування, а цвинтар св. Андрія, що знаходиться за нею, був для багатьох відвідувачів місцем духовних зустрічей. Сотні людей відвідали Мавзолей Вознесіння, де знаходиться гробівець із тлінними останками Його Святості, Патріарха Мстислава.

У будинку української культури, як і кожного року, в цей час, була метушня: різні прицерковні організації показували, що було ними зрооблено для вірних в США та в Україні. Крім того, десятки торгівців пропонували взірці українського народного мистецтва та інші культурні, релігійні та історичні речі.

Музей УПЦеркви, пов'язав сотні відвідувачів із коренями їх історичної, духовної і культурної   спадщини.   Куратор   музею,   пані   Наталія   Гончаренко особисто розповідала усім бажаючим про прогрес будівництва нового приміщення для музею.

Взагалі всі будинки осередку: церква св. Андрія, семінарія і її бібліотека в будинку Консисторії були відчинені на протязі обох днів (суботи і неділі), і відвідувачі мали нагоду оглянути все і переконатися, що провід Церкви робить усе можливе, щоб дати семінаристам і членам Церкви достатню духовну, богословську, історичну і культурну освіту.

Все, що могло бути цікавим для вірних, і для українських православних вірних, і для численних відвідувачів осередку було відкрите, щоб вони мали нагоду взяти участь у щоденному житті Крайового центру УПЦеркви США, що його не лише тут, у США, але й далеко поза його межами, включно з Україною, давно вже прозвано "Новим Єрусалимом".

Архиєрейську Службу Божу, а потім Панахиди у крипті Патріарха Мстислава та над могилою Митрополита Іоана очолили Блаженніший Митрополит Константин, Високопреосвященний Архиєпископ Антоній і Преосвященний єпископ Даниїл, у співслужінні багатьох священиків, що пробули в осередку на духовне щорічне паломництво. При вході до храму, владик вітали діти школи Українознавства та Релігії при осередку УПЦ США, голова сестрицтва Покрова Пресвятої Богородиці пані Маріоя Коник та настоятель громади протоієрей Юрій Сівко.

У своїй проповіді єпископ Даниїл пригадав присутнім про правдиву причину відзначення Провідної неділі у ці Пасхальні дні. Окрім того, владика Даниїл зазначив, що "Під час того, коли ми святкуємо цей славний і світлий празник Воскресіння, ми не повинні забувати про ті рани на містичному Тілі Христовому — на Його Церкві і її вірних, особливо в Україні. Іще свіжі шрами переслідувань, шрами Геноцидів — провин проти всього людства, шрами ядерної аварії в Чорнобилі 25 років тому та трагедії в Японії. А тимчасом сучасні "могутні" цього світу і їх режими намагаються удосконалити зброю масового знищення; в країнах Африки триває голод, а водночас там і по всьому світі нишить людей СНІД ; війна з тероризмом продовжується, стихійне лихо на півдні США, особливо у штаті Алабама буквально кілька днів тому знищело міста та сотні людських життів. Все це разом загрожує мирові і свободі Божого творіння. Однак, ми знайдемо дорогу до спасіння у чистоті віри і в любові до Христа. Ніяка земна влада чи матеріальні здобутки не принесуть нам духовного спокою і блаженства. Лише справжня жертвенна любов, простота людських сердець, і глибока надія допоможуть нам на шляху до спасіння. У боротьбі з тими, хто бажає нас знищити, якість нашої віри важливіша за те, скільки нас є."

Після Божественної Літургії у Церкві св. Андрія, збудованій, як пам'ятник жертвам Великого Голодомору в Україні в роках 1932-33, усі три архиєреї в супроводі духовенства і Українсько-Американських ветеранів, очолили хресний хід до Центрального хреста на цвинтарі, де відправлена була Панахида за спокій душ жертв Сталінського Голодомору, що знищив більше як 10 мільйонів людей, за жертви Чорнобиля, за тих хто поклав своє життя воюючи за волю Америки і України та всіх, що віддали життя за Христа та Його Церкву. Сотні мирян — дітей і дорослих стояли навкруги й молилися за спокій душ усіх їх.

Після цієї Панахиди процесія перейшла до Мавзолею св. Воскресіння, у крипті якого знаходиться гробівець Мстислава І-го, Патріярха Київського і всієї України. Тут відслужено Панахиду за спокій душі цього дузховного Батька мільйонів українських вірних, поминаючи також десятьох Архиєреїв, похованих на цвинтарі св. Андрія. Наступну Панахиду очолили Владика Архиєпископ Антоній та єпископ Даниїл у присутності членів Об'єднання Українських Православних Сестрицтв на символічній могилі жінок і дітей — жертв Голодомору. Опісля єпископи відслужили панахиди-літії на могилках ієрархів і духовенства Церкви.

В Домі Культури відбулася, при морозиві, зустріч, молоді з Владиками, влаштована Відділом Служби молоді і молодим дорослим. Митрополит Константин, Архиєпископ Антоній та Єпископ Даниїл провели з дітьми деякий час та обдарували їх іконками Воскресіння Христового.

На цій щорічній прощі були представники декількох поколінь наших іммігра-нтів. Члени найновішої хвилі імігрантів молилися разом із "давніми американцями" та з тими, що вже народилися в цій країні, і це творило почуття, що Святий Дух постійно керує життям Української Православної Церкви США. Дуже зворушуюче побачити і почути, коли якась доросла людина на могилі своїх рідних, оповідає дитині про них, про те, хто вони були і які вони були.

Зворушливо також спостерігати, що коли старше покоління відходить, молодше його заступає і охоче виконує свій обов'язок - продовжувати родинні і національні духовні традиції.

У майбутньому сподіваємося побачити на Проводи ще більше наших вірних. ФОТО:

35-39-40: Під час панахиди біля Великого Хреста цвинтаря св. Андрія Первозванного у духовному осередку Митрополії Української Православної Церкви США в Савт Бавнд Бруці, Н. Дж.

25-28: Процесія до Великого Хреста цвинтаря св. Андрія Первозванного у духовному осередку Митрополії Української Православної Церкви США в Савт Бавнд Бруці, Н. Дж.

17: Під час Літургії в Українській Православній Церкві-пам'ятнику св. Андрія Первозванного у духовному осередку Митрополії УПЦ США в Савт Бавнд Бруці, Н. Дж.

55: Митрополит Константин, Архиєпископ Антоній та Єпископ Даниїл під час Літургії в Українській Православній Церкві-пам'ятнику св. Андрія Первозванного у духовному осередку Митрополії УПЦ США в Савт Бавнд Бруці, Н. Дж.

"Сайт УПЦ в США", 2 травня 2011 року