Волинська ікона XVII-XVIII ст.

31.08.2010, 10:35
Експозиція виставки «Волинська ікона XVII-XVIII ст.» представляє 47 творів іконопису професійного і народного малярства. Ікони різні щодо тематики сюжетів та художньо-мистецького вирішення.

з колекції Музею волинської ікони в Луцьку

19 серпня (четвер) 2010 р. о 16 годині у рамках проекту «Скарби музеїв України на святій землі Софії Київської» у виставкових залах пам'ятки архітектури XVIII ст. «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська», відкрилася виставка «Волинська ікона XVII-XVIII ст. з колекції Музею волинської ікони в Луцьку». Музей волинської ікони – відділ Волинського краєзнавчого музею – відкрито у 1993 р. Це єдиний в Україні музей, який представляє самобутню регіональну малярську школу волинського іконопису. У колекції музею, зібраній за останні тридцять років, – твори іконопису, декоративної різьби і скульптури, металопластики, які репрезентують мистецьку культуру Волині XVI-XIXcт. Перлиною збірки є Холмська Чудотворна ікона Богородиці – пам’ятка візантійського іконопису ХІ ст., святиня, шанована у християнському світі.

Виставка у Софії Київській продовжує традицію, започатковану у 1999 р. виставкою «Волинська ікона XVI-XVIII ст.» в Українському Домі, присвячену 2000-літтю Різдва Христового презентувати кращі мистецькі колекції з регіонів у столиці України.

Експозиція виставки «Волинська ікона XVII-XVIII ст.» представляє 47 творів іконопису професійного і народного малярства. Ікони різні щодо тематики сюжетів та художньо-мистецького вирішення. Волинським іконам притаманне дотримання східної іконописної традиції з поступовим посиленням західноєвропейського впливу. Характерними для них є монументальність і внутрішня сила образів у поєднанні з простотою, життєрадісністю й ліричністю. Ці риси залишалися у волинському малярстві упродовж століть незалежно від стильових змін.

На виставці представлені ікони з зображенням Спаса, Богородиці, святих Миколая, Юрія, Варвари, Параскеви та сюжетні композиції Покрови, Преображення, Моління тощо. Волинська ікона має свої особливості в іконографії образів. Так, зокрема, лик Спаса у виконанні волинських майстрів наділений благородством і мудрістю, добротою й щирістю, втілює в собі строгість небесного судді і людяність слуги людського. Зображенням Богородиці притаманні ніжність і теплота, гідність і проникливість. В образах святих втілено народне уявлення про милосердних заступників, помічників і порадників, а не суворих суддів. Їхні лики лагідні й добрі, часто усміхнені. В іконах XVIII ст. «Христос Виноградна Лоза», «Коронування Діви Марії», «Причащання Святого Онуфрія» знайшли відображення форми та ідеї західноєвропейського мистецтва в поєднанні з місцевими традиціями. Ікони «Свята Параскева», «Святий Георгій», «Апостол Іоан», «Свята Варвара» XVIII ст. написані у стилі бароко. Їх об’єднують живописне моделювання і пишність форм, яскравий колорит і посилена декоративність.

Переважна більшість пам’яток експонуються вперше. Виставка є результатом співпраці музею та реставраторів. Ікони відреставровані в реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею, Національному науково-дослідному реставраційному центрі України та його Львівському філіалі, на кафедрі реставрації Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Твори, представлені на виставці, дають уявлення про іконографічні та художні особливості волинського іконопису XVII-XVIII ст., розкривають багатство сакрального мистецтва, сприяють глибокому пізнанню духовної культури українського народу.

Виставка експонуватиметься з 19.08 до 28.10.2010 року
у виставкових залах пам’ятки архітектури ХVІІІ ст. «Хлібня»,
Національного заповідника «Софія Київська»

"Національний заповідник Софія Київська", б.д.