• Головна
  • Моніторинг
  • Завершення реконструкції однієї з найвідоміших та найвизначніших пам'яток німецької архітектури в Україні - Собору Св. Павла в Одесі...

Завершення реконструкції однієї з найвідоміших та найвизначніших пам'яток німецької архітектури в Україні - Собору Св. Павла в Одесі

20.04.2010, 13:34
Завершення реконструкції однієї з найвідоміших та найвизначніших пам'яток німецької архітектури в Україні - Собору Св. Павла в Одесі - фото 1
Німецька лютеранська церква буда споруджена в 1824-48 роках в неокласичному стилі за проектом італійського інженера Франца Боффо, який спроектував у т.ч. Потьомкінські сходи та Воронцовський палац в Одесі.

"Музейний простір України",  19 квітня 2010 року

show.jpgПроект реконструкції та будівництва Собору Св. Павла в Одесі, який протягом п’яти років здійснювався під управлінням і загальною координацією німецької компанії O.L.T. Consult (м. Дюссельдорф), успішно завершився в квітні цього року. Загальна вартість проекту склала 7 млн. євро. Реконструкція німецької церкви, яка після пожежі простояла в руїнах більше 30 років, була проведена за фінансової підтримки євангельсько-лютеранської церкви Баварії (яка надала основні кошти), а також федеральної землі Баварія і Федеративної Республіки Німеччини, спонсорів з Німеччини і лютеранської громади міста Одеси.

Німецька лютеранська церква буда споруджена в 1824-48 роках в неокласичному стилі за проектом італійського інженера Франца Боффо, який спроектував у т.ч. Потьомкінські сходи та Воронцовський палац в Одесі.

У зв’язку зі збільшенням чисельності німецької общини  у 1895-1897 роках церква була перебудована за проектом відомого німецького архітектора Шойрембрандта згідно з художніми смаками тогочасної доби, в неороманському стилі, і стала прикрасою та одним із символів міста Одеси, одним з його духовних і культурних центрів. Вона була третьою за величиною лютеранською церквою на теренах Російської імперії, після Москви та Петербурга (крім Балтики). Ще з тих часів місцеве населення називає Собор Св. Павла німецьким словом «Кірха» (від німецького Kirche – церква). У 1937 році церква була закрита і підлягала знесенню. Але одеситам вдалося відстояти будівлю і довгий час вона використовувалася не за призначенням.

Собор Св. Павла в Одесі. Фото до реставрації. Автор:  Торстен Освальд, O.L.T. ConsulПід час пожежі у 1976 році був знищений дах церкви і вся вівтарна частина. Погодні умови остаточно зруйнували будівлю, аварії водопровідних труб призвели до підмиву ґрунту і до осідання башт. Широкі тріщини практично розкололи церковний неф на дві частини, а  шпиль головної башти обрушився.

Німецька громада Одеси, яка відновила своє існування в 1990 році, повернула у власність руїни церкви і передала їх Німецькій євангельсько-лютеранській церкві України (НЕЛЦУ). Саме НЕЛЦУ ініціювала відродження Собору та розпочала збір коштів серед громадських організацій, державних установ і приватних осіб Німеччини.

Відновлення церкви вимагало повномасштабних робіт з ремонту, реконструкції і реставрації будівлі. Будівельні роботи здійснювалися в суворій відповідності до розпоряджень Державної служби з питань національної культурної спадщини України, оскільки йшлося про пам'ятку архітектури національного значення.

Слід зазначити, унікальність цього проекту полягає в тому, що архітектурний комплекс був доповнений сучасною будівлею – Німецьким Центром св. Павла. Практика поєднання стародавнього архітектурного об'єкту із модерною спорудою, яка є такою звичною на Заході, була застосована в Україні вперше.

Управління проектом з реконструкції та будівництва Собору Св. Павла здійснила німецька інжинірингова та  консалтингова компанія O.L.T. Consult (м. Дюссельдорф). Ця компанія займається підтримкою західноєвропейських інвесторів під час їхнього виходу на український ринок та під час реалізації інвестиційних проектів в Україні, надає інжинірингові послуги і здійснює проект-менеджмент у будівельних проектах.

Протягом останніх років O.L.T. Consult уже реалізувала низку успішних будівельних проектів для таких великих німецьких інвесторів як W.E.T. Automotive Systems AG, VEKA AG, Profine GmbH. Під час здійснення проекту з реконструкції і будівництва Собору Св. Павла в Одесі особливим завданням для компанії стала реалізація високих вимог німецької якості за умов чіткого дотримання бюджету (в умовах зростання цін на будівельні матеріали і зміни економічної кон'юнктури), а також вимоги замовника до економічності і енергоефективності об'єкта в експлуатації.

Собор Св. Павла в Одесі. Фото до реставрації. Автор:  Торстен Освальд, O.L.T. ConsulЗа кілька етапів будівельних робіт були укріплені стіни церкви по її периметру, споруджена нова стеля і дах, відреставрований фасад, зведена прибудова і завершено внутрішнє художнє оздоблення. Cтіни церкви оброблені особливим розчином, що захищає від  води та ультрафіолету. Для забезпечення електроенергією та економного використання енергоносіїв у Соборі було встановлено автономну енергоустановку.

Торстен Освальд, директор O.L.T. Consult, зазначив: «Важливим чинником успіху цього складного проекту стала плідна співпраця української і німецької сторін: ефективна робота українських фахівців і підприємств та досвід нашої компанії в будівництві й налагодженні кооперації між українськими і німецькими партнерами. Завдяки використанню німецьких будівельних ноу-хау, сучасних технологій і високоякісних будівельних матеріалів стала можливою реалізація поставлених високих вимог до якості реконструкції і будівництва».

Українські архітектори і проектанти в Німеччині вивчали німецький досвід та специфіку роботи у подібних проектах і активно залучали німецьку сторону до співпраці. Великий дзвін церкви пожертвувало німецьке місто Регенсбург (місто-побратим Одеси), інші дзвони відлили майстри в старовинному ливарному цеху міста Пассау. Сучасний розпис Собору виконав відомий німецький церковний художник Тобіас Каммерер відповідно до традицій лютеранської церкви. Він є автором художніх оздоблень близько 100 церков в Німеччині і Австрії та за свої роботи в 2000 р. отримав орден Понтифікату Художньої Папської Академії (Pontificia Insigne Accademia de Belle Arte e Lettre dei Virtuosi al Pantheon).

На місці знищеного органу, на якому грав Теофіл Ріхтер, – батько відомого піаніста Святослава Ріхтера, в церкві встановлено новий орган – пожертву церковної общини міста Нюрнберга.

Новий Собор, який став резиденцією єпископа і Центр Св. Павла стануть не лише духовним осередком німецької громади, але й важливим культурним центром всієї Одеси, оскільки в Соборі планується проведення регулярних концертів органної музики за участю як українських, так і німецьких музикантів, а також різноманітні виставки. У будівлі Центру св. Павла, з метою розвитку культурних, гуманітарних і економічних зв'язків між Україною і Німеччиною, будуть розташовані Фонд «Баварський будинок Одеса» з бібліотекою, об’єднання  «Відродження» і «Розвиток».

Урочисті заходи з нагоди освячення кафедрального Собору Св. Павла німецької євангельсько-лютеранської церкви України відбудуться в Одесі 16-18 квітня 2010 року, в рамках яких відбудеться освячення відбудованої споруди і церковного органу, а також концерти Бахівського ансамблю духових інструментів з Мюнхена.