• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет у Чернігові: «Катерининська церква – свідоцтво перемоги»....

Патріарх Філарет у Чернігові: «Катерининська церква – свідоцтво перемоги».

21.12.2009, 10:11
Ми перемогли, бо стоїмо на правді, - наголосив Патріарх Філарет на проповіді у переповненому храмі

"Високий вал", 7 грудня 2009 року

Архіпастирський візит до Чернігова Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета був викликаний хорошою нагодою – храмовим святом св. вмч. Катерини.

Зараз храм переданий козацькій православній громаді і живе звичним парафіяльним життям.

Патріарх Філарет, незважаючи на свій 80-річний вік, людина мужня: він не став міняти жодного пункту своєї програми і пройшов спокійно біля обурених пікетувальників.

По закінченні ж Літургії довго давав інтерв’ю журналістам та благословляв козацький куліш, незважаючи не вигуки провокаторів.

«Ми перемогли, бо стоїмо на правді, - наголосив Патріарх Філарет на проповіді у переповненому храмі. - Приклад святої великомучениці Катерини показує: Римська імперія програла, бо ходила кривими стежками. Свята діва Катерини перемогла, бо вірила у Розіп’ятого Бога».

Аналогії Патріарх уміє проводити блискучі: говорив про Римську імперію, а слухачам думалося про Російську.

Проте владика став і прямо говорити: «Патріарх московський Кіріл говорить про Святу Русь, а думає про імперію. Ми – Русь. І ми за неї, але ми проти імперії. Кіріл хоче збудувати якийсь «руський мір», навіть включаючи до нього молдаван, а сам знову ж таки будує імперію. Вони хочуть бути великими – хай собі будуть, але без нас».

Пройшовши біля строю крикунів і проклинателів, Патріарх закликав своїх прихожан до любові: «Як перевіряється любов? При зіткненні з ненавистю. Тож утримуйте в серці любов, бо Христос сказав: «По тому, як любитимете один одного – пізнаю, що ви учні Мої». Самої правди недостатньо – ще треба любови».

Святійшому Патріархові співслужили митрополит переяслав-хмельницький і бориспільський Димитрій та єпископ чернігівський і ніжинський Іларіон разом зі священиками Чернігівської єпархії.

На службі був присутній голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.