Церква в Гребенному стала немов нова

14.12.2009, 16:27
Церква в Гребенному стала немов нова - фото 1
Село Гребенне росположене на півдні сьогоднішньої гміни Любича Королівська, а в ширшому значенні на пограничі Побужжя та Розточча. Перші писані згадки про село сягають 1458 року, коли то село було надане на власність неякому Раціборови.

о. Іван ТРАПАЦЬКИЙ. — "Сайт греко-католицької парафії в Перемишлі", 12 грудня 2009 року

bdd7eff30309cdad8eaf5c1f99a87bfe_8.jpgСело Гребенне росположене на півдні сьогоднішньої гміни Любича Королівська, а в ширшому значенні на пограничі Побужжя та Розточча. Перші писані згадки про село сягають 1458 року, коли то село було надане на власність неякому Раціборови. Через наступні віки Гребенне дуже часто міняло власників. Перед ІІ світовою війною опікуном парафії і великого майна в селі був Павло та Матильда Сапєги. Після акцї Вісла Гребенне було зруйноване, а його мешканці насильно виселені, в половині на Радянську Україну та на землі Поморя і Східної Прусії. Після смерті Сталіна частина виселенців з західної Польщі повернула на рідні землі, де разом з нечисленними родинами невиселених залізничників почала наново відремонтовувати занедбану церкву та творити грекокатолицьку парафію.

Сьогоднішня церква св. Миколая Чудотворця побудована невідомим майстром з села Вербиця, правдоподібно в 1697 році на тодішньому кладовищі. Сьогодні можемо припускати, що була вона двобанною (над презвітерією та бабинцем). В роках 1882-1886. з ініціятиви о. Володимира Косаноського церкву розбудовано додаючи головну наву з копулом та розсуваючи бавинець. На сьогоднішній побудові церкви цей факт виразно можна побачити. У 1905 році до презвітерії добудовано ризницю з окремим входом. В 1956 році гребінчани, котрі повернули, покрили знищену церкву гонтом, однак з огляду на брак доброякісного матеріалу по 20 - ти роках (1976-77) треба було роботу повторити. Тим разом церкву, дзвінницю та вхідну браму покрито бляхою. В такому стані проіснувала вона до наших часів.

У квітні 2009 року почався капітальний її ремонт. При великій фінансовій підтримці Міністерства Культури РП, Уряду Консерваторського з Любліна, Маршалка Воєвідства Любельського та великому фінансовому вкладі парафіян грекокатолицької парафії св. Миколая в Гребенному, виселенців з Гребенного, людей доброї волі і частково римокатолицької парафії з Гребенного, розібрано майже цілу церкву, вимінено знищене віками дерево та повернено до покритя гонтом.

Всім хто причинився до ремонту старовинної церкви в Гребенному хочу щиро подякувати. Рівночасно з закінченням ремонту церкви залишається другий етап - ремонт дзвінниці та вхідної врами. Щойно виремонтований в цілості церковний комплекс виявить пречудесну красу церковної архітектури минулих і сучасних мешканців Південного Розсточча, в тому мешканців гребінської землі та її околиць зокрема.