Зцілення від раку просять біля ікони Боянської Богоматері

25.11.2009, 12:23
Поблизу станції метро Лук’янівська в Києві виставляють чудотворну ікону Божої Матері. Віряни Української православної церкви Московського патріархату переконані, що образ наділений цілющою силою й лікує онкозахворювання.

”Я тут із першого дня. Бога молю про зцілення рідного брата Віталія, — каже киянин Георгій Грицай, 24 роки. — Два роки хворіє на туберкульоз, лежить в інституті Амосова. Мають видаляти ліву легеню — загнила. До ікони підходжу щогодини. Дзвонив братові. Каже, краще”.

Поблизу станції метро Лук’янівська в Києві виставляють чудотворну ікону Божої Матері. Віряни Української православної церкви Московського патріархату переконані, що образ наділений цілющою силою й лікує онкозахворювання.

Його привезли з жіночого монастиря в селі Бояни Чернівецької області. Розмістили на місці розкопок храму Преподобного Федора Освяченого, на розі вулиць Багговутівської та Овруцької. Наприкінці XVIII ст. цю церкву називали Київським Єрусалимом. В її стінах відтворили точну копію найбільшої святині християнського світу — Кувуклії, каплиці Храму Гробу Господнього. Гроші на будівництво церкви дав герой Кримської війни генерал Олександр Багговут. 1935 року її зруйнували більшовики.

Столичні археологи викопують підмурки знищеного храму. Поряд із місцем робіт віряни поставили тимчасову каплицю, там збирають гроші на відбудову церкви Федора Освяченого. Місце, де була київська копія Кувуклії, накрили дощаним дахом, оббитим поліетиленом. Ікону в дерев’яному футлярі поставили між залишками цегляних стін храму. Вона писана масляними фарбами по дереву в 1991 році, має розмір 55х77 см. Оправлена в масивний срібний оклад. Біля очей добре видно сліди — кажуть, від сліз. Уперше образ замироточив 17 грудня 1993-го.

— Синод православної церкви визнав ікону чудотворною, — розповідає регент церковного хору Віра Павлюк, 45 років. — Вона багатьом дарувала зцілення. Я чула, що в хлопчика на ім’я Георгій із Хмельницької області та в одного православного священика з Польщі зникли ракові пухлини. Коли ікону привезли до Києва і виставили у Введенському монастирі, вона знову заплакала. Дотепер зберігаю вату, якою витирали ті сльози.

Віряни ставлять біля образу свічки, читають молитви, кланяються. Цілують скло, яким накрито образ, прикладаються чолом. Служник після кожного поцілунку протирає скло.

Наглядають за православною святинею два монахи з Чернівецької області. Уранці ченці виносять її, надвечір забирають. Кажуть, ночують в одній кімнаті з образом.

Богородиця зображена з немовлям Ісусом. Дитина сидить на лівій руці матері, вона  підтримує правицею його стопу. Щороку 25 вересня віряни УПЦ МП святкують день чудотворної ікони Боянської Божої Матері.

У столиці образ перебуватиме до 24 листопада. Прийти до нього можна в будь-який день. По буднях із 9.00 біля ікони що три години служать акафіст. У вихідні — кожні 2 год.

Євген ЄВСЄЄВ

"Газета.ua", 20 листопада 2009 року